SIDIROPOULOS EDITORIAL«Ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Η ομάδα που εμπιστεύεστε εδώ και 7,5 χρόνια μετακόμισε σε ένα νέο, πιο φιλόξενο χώρο, το Xanthi2.gr

Ένας κύκλος που ουσιαστικά έχει κλείσει από το Γενάρη, ολοκληρώθηκε και επίσημα και έτσι υποδεχόμαστε εδώ το κοινό που έμαθε μαζί μας την διαδικτυακή ενημέρωση και έζησε τις εντυπωσιακές εξελίξεις από το 2008 μέχρι σήμερα, παρέα με μας. Μια προσπάθεια που  δεν υπόσχεται βολικές εκδοχές της πραγματικότητας, μεγαλοστομίες, βαριές κουβέντες και δακρύβρεχτες αναλύσεις αλλά μόνο νηφάλια παραγωγή πρωτογενούς δημοσιογραφικής ύλης για να ικανοποιεί την ανάγκη του κοινού για ενημέρωση.

Πολλοί θα νιώσουν ότι μια ολόκληρη ιστορία χάνεται ή ότι την παρατάμε αλλά η αλήθεια είναι ότι την ιστορία τη γράφουν οι άνθρωποι κάθε μέρα. Η διαδικτυακή ενημέρωση, καταργώντας τους παραδοσιακούς μηχανισμούς, δεν κουβαλά το παρελθόν και δεν δρέπει δάφνες από συναισθηματισμούς και παραδόσεις . Παραμένει ψυχρή όπως και εμείς σε σημείο παρεξηγήσεως αλλά είναι ένα βήμα επιβεβλημένο. Η διαδικτυακή ενημέρωση ζει μόνο στο σήμερα και αδιαφορεί για το παρελθόν, το δικό της και των άλλων. Άλλωστε το ψηφιακό μας αποτύπωμα, παραμένει κάπου μέσα στο αχανές και απεριόριστο ίντερνετ και δεν σβήνεται.

Δεν κουβαλήσαμε τίποτε από το παρελθόν, ήρθαμε με άδεια χέρια. Δεν είναι καν νέο ξεκίνημα. Συνεχίζουμε από εκεί που είχαμε μείνει κρατώντας ως μοναδική μας περιουσία τη διαδρομή μας και την υπογραφή μας.  Δυστυχώς μέσα σε μια θάλασσα αναξιοπιστίας, υστερίας  και ηθικής παρακμής στα ΜΜΕ και ειδικά στο διαδίκτυο. Υπάρχουν μόνο τα βήματα που έχουμε αφήσει πίσω μας και η μοναδική αναγνώριση που ζήσαμε, τυχεροί ανάμεσα σε χιλιάδες συναδέλφους. Αρκετοί προσπάθησαν και προσπαθούν ακόμη να αλλοιώσουν τη φωνή μας και θα συνεχίσουν να το κάνουν όσο υπερασπιζόμαστε τις αρχές και τις αξίες, που μας έφεραν εδώ.  Είναι η εποχή άλλωστε που όποιος νιώθει ότι δεν του δίνουν την αναγκαία προσοχή και σημασία, φωνάζει όλο και περισσότερο, για να ακουστεί και να σκεπάσει τις φωνές των άλλων.

Άρα δεν χρειάζονται ούτε ιδιαίτερες συστάσεις, γνωριζόμαστε καλά. Το Xanthi2.gr μοιάζει με μια βελτιωμένη έκδοση της διαδικτυακής ενημέρωσης -σαν να λέμε Ξάνθη 2,0- που από αυτή την πόλη είχε τον τρόπο να επηρεάζει τις εξελίξεις ευρύτερα. Πιο σύγχρονο και μακριά από την έπαρση ή  την αυτοαναφορικότητα που βλέπουμε συχνά γύρω μας. Χωρίς τη φθορά ή την κούραση που μερικές φορές προκαλεί η επανάληψη και με την ελπίδα ότι η μοντέρνα οπτική του συμβαδίζει με μια κοινωνία που θέλει να προχωρήσει μπροστά.

Είναι μια νέα «σελίδα», μεταφορικά και κυριολεκτικά. Καλό ταξίδι σε όλους μας

Γιάννης Σιδηρόπουλος
isidister@gmail.com