Στη δεύτερη φάση του νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας έχει συμπεριληφθεί ο Δήμος Ξάνθης καθώς και αυτοί της Ορεστιάδας και της Δράμας, μαζί με άλλους 34 που επελέγησαν με βάση την κατάσταση στον τομέα της ανεργίας.

Εντός  Απριλίου αναμένεται να εκδοθεί η πρώτη πρόσκληση για τη δημιουργία 6.900 θέσεων εργασίας  σε 17 δήμους, θύλακες υψηλής ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας στο πλαίσιο των νέων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας. Θα ακολουθήσουν άλλες 12.600 θέσεις στους υπόλοιπους 34 δήμους με υψηλή μακροχρόνια ανεργία,  με στόχο το πρόγραμμα να επεκταθεί το πρόγραμμα σε όλους τους δήμους της χώρας.

Συνολικά δηλαδή τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ξεκινούν από τους 51δήμους, για 19.574 θέσεις εργασίας, οι οποίες έχουν οκτάμηνη διάρκεια.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ για τους πρώτους 17 δήμους και στα 87 εκατ. ευρώ για τους υπόλοιπους 34 συνολικά στα 132 εκατ. ευρώ. Για πρώτη φορά, τα υλικά για την υλοποίηση των έργων στους δήμους θα χρηματοδοτούνται, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Τα στοιχεία  αυτά παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος εντάσσονται οι εξής  17 δήμοι – θύλακες υψηλής ανεργίας: Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αγρίνιου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Άργους-Μυκηνών, Αρταίων, Ασπροπύργου, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορδελιού-Εύοσμου, Κορινθίων, Παιονίας, Παύλου Μελά, Περάματος, Σαλαμίνος, Σιντικής, Φυλής.

Στη δεύτερη φάση εντάσσονται οι εξής 34 δήμοι – θύλακες υψηλής ανεργίας: Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Αλεξανδρείας, Αχαρνών, Βέροιας, Γρεβενών, Δέλτα, Δράμας, Ηλίδας, Θεσσαλονίκης, Ιλίου (Νέων Λιοσίων), Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Κύμης-Αλιβερίου, Λαγκαδά, Λαμιέων, Λαυρεωτικής, Λεβαδέων, Μεγαρέων, Νάουσας, Ναυπακτίας, Νεάπολης-Συκέων, Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη, Ξάνθης, Ορεστιάδας, Πατρέων, Πετρούπολης, Πρέβεζας, Πύργου, Τρικκαίων, Φλώρινας, Χαλκηδόνας.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • Τα νέα προγράμματα  κοινωφελούς εργασίας    σχεδιάστηκαν με επίκεντρο τον άνεργο και τις  πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
  • Είναι οκτάμηνης διάρκειας και όχι πέντε μηνών, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος, παρέχουν πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
  • Απευθύνονται κυρίως στους μακροχρόνια ανέργους για δύο λόγους:  πρώτον, οι μακροχρόνια άνεργοι παραιτούνται πιο εύκολα από τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας και δεύτερον, οι πιθανότητες πρόσληψης ενός ανέργου από μία επιχείρηση μειώνονται όσο αυξάνεται ο χρόνος παραμονής του εκτός εργασίας.
  • Εμπεριέχουν ένα νέο μίγμα πολιτικής που συνδυάζει την εργασία και την αναβάθμιση των προσόντων του ανέργου με το κοινωνικό όφελος και τη στήριξη της τοπικής αγοράς.
  • Στα νέα προγράμματα προκρίνονται έργα και υπηρεσίες που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων των Δήμων με την αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών, καθώς και στην ανάπλαση του φυσικού περιβάλλοντος και στη στήριξη της τοπικής αγοράς.
  • Για πρώτη φορά, μετά από ενέργειες του υπουργείου  τα υλικά για την υλοποίηση των έργων στους Δήμους θα χρηματοδοτούνται μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.