Την ιδέα έριξε στην «Αυγή» ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απ. Κοιμήσης και μοιάζει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

«Πιστεύω αντί για μεγάλους χώρους φύλαξης, που καταλήγουν σε γκέτο, που είναι μη διαχειρίσιμα – επειδή μιλάμε για ανθρώπους και όχι για στατιστικά μεγέθη – να δημιουργηθούν σημεία φιλοξενίας με μικρό αριθμό φιλοξενουμένων, στους οποίους να δοθεί η ευκαιρία δημιουργικής απασχόλησης, έως ότου αυτοί πάνε στον τελικό τους προορισμό ή ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία».

Ξεκινώντας από έναν παράλληλο προβληματισμό, ο γνωστός δικηγόρος Βασίλης Κουνέλης έκανε και τον υπoλογισμό: «Aς λογαριάσουμε πόσες δημοτικές ενότητες έχουν οι  325 δήμοι της χώρας. Δύο με 5 έχει το 60% των δήμων, 6-12 ΔΕ έχει το 12%  και 11-20 το 1%. Αυτά μας κάνουν πρόχειρα 325Χ 5 = 1625 δυνητικές περιοχές εγκατάστασης.  Έχουμε περίπου 52.000 πρόσφυγες και τους διαιρούμε με το 1625 και γεννιέται ο μαγικός αριθμός 32! Είναι τόσο δύσκολη η διαίρεση και υποχρεωτική κατανομή  30 ανθρώπων σε 1600 σημεία της επικράτειας, χωρίς γκέτο και στρατόπεδα, χωρίς μεγάλο οικονομικό κόστος και περιττές οργανώσεις δομών και με ανθρώπινες συνθήκες (ξενώνες, φιλοξενία, εκκλησία, ενοικιαζόμενα δωμάτια χαμηλού κόστους, εξοχικές κατοικίες κ.λπ.);».

Η «αποκέντρωση» του προσφυγικού προβλήματος δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν εγκαταστάσεις και μηχανήματα που παραμένουν σε τοπικό επίπεδο ανενεργά και αναξιοποίητα. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον Δήμο Αμφιλοχίας κατέθεσε πρόταση για αξιοποίηση 40 δωματίων του πρώην ΚΑΦΚΑ – νυν ΚΕΦΙΑΠ (Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης) Αιτωλοακαρνανίας, με στόχο τη φιλοξενία 150 οικογενειών προσφύγων, των οποίων μέλη έχουν κάποια κινητική αναπηρία και χρήζουν θεραπείας. Το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης υπολειτουργεί, ενώ υπάρχουν έτοιμες εγκαταστάσεις. «Είναι ευκαιρία τα πακεταρισμένα μηχανήματα να αξιοποιηθούν για την παρασκευή φαγητού και την τροφοδοσία και άλλων χώρων φιλοξενίας», είπε στην εφημερίδα ο δήμαρχος Απ. Κοιμήσης.

Ο μικρός αριθμός προσφύγων ανά κοινότητα ή (προκαλλικρατικό) δήμο διευκολύνει την ανάπτυξη αρμονικότερων σχέσεων με τις τοπικές κοινωνίες, αντίθετα με τα μεγάλα γκέτο που δεν μπορούν να ελεγχθούν και θα αποτελέσουν αναπόφευκτα πηγή προβλημάτων. Ήδη στο κέντρο της Μαλακάσας τις προάλλες, πρόσφυγας επιστρέφων από άδεια εξόδου (η οποία δίδεται σε όποιον τη ζητήσει) συνελήφθη με κότα κλεμμένη από την περιοχή, ενώ γύρω από την διακίνηση και εμπορία αλκοόλ αρχίζουν να αναπτύσσονται οργανωμένες ομάδες: στο ίδιο στρατόπεδο, προσπάθησε να μπει αυτοκίνητο με κλεμμένες πινακίδες.

Οι Έλληνες πολίτες έχουν εντυπωσιάσει διεθνώς με την γενναία, αλληλέγγυα στάση τους. Αλλά με το πέρασμα του χρόνου, ένα και μόνο επεισόδιο θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα, την ώρα που η «Χρυσή Αυγή» περιμένει στη γωνία. «Το κράτος πρέπει να οδηγηθεί τάχιστα σε αυτή την κατεύθυνση (των μικρών χώρων φιλοξενίας) με σχέδιο, συνεργασία και αποτελεσματικότητα», κατέληγε ο δήμαρχος Αμφιλοχίας.

Προσυπογράφουμε.

Από το tvxs.gr