fredtitoΕντυπωσιακή και ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η διοργάνωση που προήλθε από τους ίδιους τους νέους της πόλης (φοιτητές όλοι τους σε διάφορες σχολές)  με το «Ρολόι των νέων» που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το περασμένο τριήμερο ως προσομοίωση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ξάνθης.  Και είναι ενθαρρυντικό γιατί τα 60 άτομα που το υλοποίησαν δεν το ανέδειξαν ως μια διακοσμητική εμπειρία αλλά ως μια ουσιαστική διαδικασία.

Δηλαδή υλοποίησαν  μια σειρά από δημοκρατικές διαδικασίες, δεν αρνήθηκαν το ιδεολογικό τους στίγμα, κατέβασαν διαφορετικά πλαίσια και αντιμετώπισαν τα τρέχοντα ζητήματα με διαφωνίες αλλά χωρίς στείρες αντιπαραθέσεις  πριν καταλήξουν στις αποφάσεις τους. (σε αντιδιαστολή με την πόλωση που επικρατεί στον φοιτητικό συνδικαλισμό και του στερεί τη σύνθεση) Και όπως τόνισαν, στόχος είναι η ενδυνάμωση της συμμετοχής ως όπλο ενάντια σε ακραίες εκδηλώσεις και θέσεις της κοινωνίας και των νέων, που πηγάζουν από την αδιαφορία και την απόρριψη της πολιτικής.

Στο παρελθόν αυτοί οι θεσμοί, επιχειρήθηκε να θεσπιστούν με κάποιο επίσημο τρόπο αλλά οδηγήθηκαν σε πλήρη αποτυχία σε όλα τα δημοτικά συμβούλια (Ειδικά σε αυτό της Ξάνθης δεν είναι ευχάριστη η ανάμνηση). Αυτή τη φορά οι ίδιοι οι νέοι κινητοποιήθηκαν και τράβηξαν την προσοχή, δημιουργώντας – μέσω και της εμπειρίας που είχαν αρκετά παιδιά από τις προσομοιώσεις της Ευρωβουλής ή της Βουλής των Εφήβων- το θεσμό, με όλες του τις διαστάσεις και τις διαδικασίες. Σίγουρα κάτι ελπιδοφόρο και θετικό από τους νέους της πόλης.

fredtitoΜεγάλη ήταν η συζήτηση που έγινε το πρωί της Παρασκευής για την ακύρωση ή τη σμίκρυνση του πολιτικού σκέλους της παρέλασης για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Η αρχική σκέψη ήταν να παρελάσει μόνο ο Στρατός και να μην ταλαιπωρηθούν τα παιδιά, αλλά υπήρξαν και γονείς που ήθελαν να δουν τα παιδιά τους ως σημαιοφόρους ή παραστάτες, έτσι η ενδεδειγμένη λύση ήταν να παρελάσουν μόνο οι σημαίες, όπως και αποφασίστηκε.

Μεγάλο θέμα οι παρελάσεις και πολύς  λόγος τα τελευταία χρόνια από διάφορες πλευρές, αλλά σίγουρα αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξει η κουβέντα με ένα αριστερό κόμμα στην κυβέρνηση και με ένα εθνικιστικό παροξυσμό να εξαπλώνεται επικίνδυνα γύρω μας, τόσο με αφορμή το προσφυγικό – παρότι η διαχείρισή του από την κυβέρνηση είναι ένα  θέμα- όσο και επειδή κάποιοι επενδύουν πολιτικά σε αυτόν για τη δική τους ιδιοτέλεια. Μόνο για τις παρελάσεις δεν είναι ώρα να μιλήσει κανείς σήμερα…

fredtitoΚαι μέσα σε αυτό το υπερβολικά νοσηρό κλίμα (με κάποιους υπανθρώπους  να πετάνε γουρουνοκεφαλές σε πρόσφυγες στη Βέροια και κάποιους να το ανέχονται, για να μην ξεχνιόμαστε)  η καλύτερη απάντηση ήρθε από το Μητροπολίτη της Ξάνθης που ανέδειξε με μεγάλη ένταση το παράδειγμα της Θράκης και την ειρηνική συμβίωση των δύο θρησκειών σε αυτή την κρίσιμη εποχή, λέγοντας ότι κανείς δεν νομιμοποιείται να τολμήσει, καν, να διαταράξει αυτή τη συμβίωση. Και η Εκκλησία, πέρα από τις λίγες γραφικές φωνές που έχει στους κόλπους της,  επιδεικνύει νηφαλιότητα και συμβάλει στην μετριοπαθή αντιμετώπιση του προσφυγικού και την αντιμετώπιση της μισαλλοδοξίας.