fredtitoΣτις 17 Απριλίου οριστικοποιείται ότι θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Οικίας Χατζιδάκι, στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης. Πρόκειται για ένα έργο σημαντικό όχι μόνο για την ξανθιώτικη κοινωνία αλλά για τον πολιτισμό όλης της Περιφέρειας, όπως έχει διαχρονικά χαρακτηριστεί το εντυπωσιακό κτίριο με το μεγάλο ειδικό βάρος.

Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας συνεργάζονται με το γιο του συνθέτη σε θετικό κλίμα και αυτό, όπως έχουμε επισημάνει αρκετές φορές,  πρέπει να διέπει όλες τις προσπάθειες που αφορούν στο όνομα και τη μνήμη του μεγάλου συνθέτη, στη γενέτειρά του για πολύ ουσιαστικούς λόγους.

fredtitoΜε προετοιμασία και αρκετές κοινές θέσεις προσέρχονται στη συζήτηση για τον καθορισμό των χώρων ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων επιχειρηματίες και κάτοικοι της Παλιάς Πόλης που φαίνεται ότι συμφώνησαν στις γενικές κατευθύνσεις που αφορούν τόσο την ποιότητα ζωής των κατοίκων όσο και τη λογική ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Παρότι φαίνεται ότι υπάρχει μια ευκαιρία έγκαιρα να ρυθμιστεί το τοπίο και να έχουμε ένα πιο εύκολο καλοκαίρι, οι ενδείξεις και οι πληροφορίες μας λένε ότι τουλάχιστον σε αυτή τη συνεδρίαση είναι δύσκολο να προκύψει κάτι οριστικό. Είναι τόσοι πολλοί οι παράγοντες που εμπλέκονται, τυπικά, που η αίσθησή μας είναι πως δεν θα είναι εύκολο να «κλείσει» το θέμα από το Μάρτη. Για να δούμε…

fredtitoΑπό τη συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον Γ. Καββαθά προέκυψε ότι υπάρχει μέτωπο και στήριξη της ΓΣΕΒΒΕ στο αίτημα για τη βίζα των 72 ωρών, που παραμένει στο τραπέζι όσο υπάρχει ασάφεια στις ευρωτουρκικές συζητήσεις. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας των αυτοαπασχολουμένων υποσχέθηκε στήριξη των φορέων της περιοχής για το εν λόγω θέμα.

Στην ίδια συνεδρίαση ο Πρόεδρος των Βενζινοπωλών Γ. Σιούτας πρότεινε νέες μορφές κινητοποιήσεων όταν υπάρχουν απεργίες, με τους πρατηριούχους να αναλαμβάνουν να απεργούν και να περιφρουρούν για 3-4 μέρες, με αποτέλεσμα, ουσιαστικά, να νεκρώνει η τοπική αγορά χωρίς να χρειάζονται πιο δυναμικές μορφές αγώνα. Δεν θέλει κόπο δηλαδή αλλά τρόπο. Η πρόταση προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον και συζητήθηκε αρκετά.

fredtitoΑνάμεσα στα πολλά περίεργα που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες και τα κατάπτυστα δημοσιεύματα για τους πρόσφυγες στην Ελευθερούπολη και είχαν προφανή ρατσιστικό στόχο. Η ίδια η Μητρόπολη της Ελευθερούπολης διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε πράξη ή δυσφορία για τη χριστιανική θρησκεία αλλά κάποιοι επιμένουν να διακινούν τις ίδιες φήμες και μάλιστα όσοι τα δημοσίευσαν, περίπου, αρνούνται να ανακαλέσουν.

Στη γειτονική Καβάλα υπάρχει έντονη αντίδραση αλλά είναι προφανές ότι είναι φήμες κατασκευασμένες και επίσης προφανές ότι κάποιοι , μέσα στη δίνη του προσφυγικού, στήνουν τα μαγαζιά τους με το γνωστό τρόπο και κάποιοι άλλοι τα ανέχονται. Άλλωστε οι εμπνευστές προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη θρησκεία για να προκαλέσουν τα ένστικτα και η ίδια η Εκκλησία φροντίζει να τους «αφοπλίζει» . Το κλίμα είναι γενικά νοσηρό σε πολλούς τομείς και θα κάποια στιγμή θα εκθέσουμε τα δεδομένα. Και το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι ένας αντιπρόεδρος της ΝΔ να μιλά για «ισλαμική αθλιότητα στη Β. Ελλάδα».  Εκεί υπάρχει πρόβλημα και χρειάζεται εγκράτεια…