fredtitoΗ ματαίωση της εκδρομής του 1ου Λυκείου στις Βρυξέλλες είναι μια υπόθεση που δημιούργησε μεγάλη αναταραχή στην εκπαιδευτική κοινότητα. Προφανώς όλα οφείλονται σε λανθασμένους χειρισμούς τους οποίους θα ερευνήσει η ίδια η εκπαίδευση και η σχολική κοινότητα. Η υπόθεση ξέσπασε όταν κάποιοι γονείς πληροφορήθηκαν από το πρόγραμμα της εκδρομής την εμπλοκή της ΧΑ και αντέδρασαν, καθώς δεν αναφερόταν κάτι τέτοιο στην έγγραφη συγκατάθεσή τους, με αποτέλεσμα να υπάρξει κινητοποίηση  και, όπως ήταν φυσικό, να αναβληθεί. Υπήρξαν και κάποιοι γονείς (πολλοί έχουμε την εντύπωση) που είδαν αρνητικά την ματαίωση της εκδρομής και είναι δικαίωμά τους να μην τους ενοχλεί η χορηγία της Χ.Α. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του αλλά αυτό το δίλημμα έπρεπε να το είχαν αποτρέψει άλλοι.

Προφανώς και πρέπει τόσο στο Σύλλογο Γονέων να αποτιμήσουν όσα συνέβησαν αλλά και στο Σύλλογο Διδασκόντων.  Είτε από ελαφρότητα. είτε από  παράλειψη, δημιουργήθηκε ένα ζήτημα που πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις και στεναχώρησε τους μαθητές που είχαν προετοιμαστεί για εκδρομή. Θεωρούμε πάντως χυδαίο το γεγονός ότι κάποιοι έθεσαν τους μαθητές ως «ασπίδα» και αναζήτησαν εκτός του σχολείου τις ευθύνες.  Είναι πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη σχολική κοινότητα και πρέπει να λυθεί επίσης εκεί. Αλλά αφού το Υπουργείο αναφέρει ότι η εκδρομή θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο, όλες οι γραμμές θα λειανθούν και ίσως αγαπημένοι όλοι, σαν να μην συνέβη τίποτε, θα προχωρήσουν παραπέρα.

fredtitoΥπάρχει και μια δεύτερη ανάγνωση που αναφέρει ότι οι αποστολές που γίνονται στις Βρυξέλλες με προσκλήσεις των Ευρωβουλευτών έχουν σαφή πολιτικό χαρακτήρα και δεν προσφέρονται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, άρα υπό την έννοια αυτή ήταν εξαρχής λανθασμένη επιλογή να απευθύνουν επιστολή σε όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές γιατί θα ήταν κατακριτέο έτσι κι αλλιώς να συμμετάσχουν σε αποστολή με κομματικό χαρακτήρα. Αλλά αυτό  δεν συγκρίνεται με το όνειδος  μιας εκδρομής που προσφέρθηκε από δηλωμένους φασίστες.

Και ίσως έτσι δεν αναδείχτηκε επαρκώς, ως όφειλε το σχολείο, η διάκριση δικών του μαθητών πριν από ελάχιστες μέρες, που ξεχώρισαν ανάμεσα σε χιλιάδες,  σε σχετικό διαγωνισμό, για να συμμετάσχουν σε αποστολή του  Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της Εuroscola.  Κάπως έτσι το θετικό παράδειγμα χάθηκε και μάλλον το αγνοούν οι περισσότεροι.

fredtitoTo χειρότερο που συνέβη είναι ότι με τους λάθος χειρισμούς και την ανοχή ή την αποσιώπηση της εμπλοκής της Χ.Α. ένα θέμα εσωτερικό πήρε πανελλαδική διάσταση, κάποιοι στοχοποίησαν πρόσωπα και καταστάσεις (την ΕΛΜΕ και την ομόφωνη απόφασή της ή τον Τύπο που μεταχειρίζονται εργαλειακά όταν θέλουν να προβάλουν τις επιτυχίες αλλά είχαν την απαίτηση να σιωπήσει τώρα). Αλλά κυρίως, απελευθερώθηκαν σε πολιτικό επίπεδο οι γνωστές παρελκυστικές και κουτοπόνηρες ρητορικές που επιχειρούν να «ξεπλύνουν» τη συμμορία της ΧΑ, άλλοτε συγκαλυμμένα και άλλοτε απροκάλυπτα. Και επειδή αυτό συνδέθηκε με παιδιά και φάνηκε να χαϊδεύει τα αυτιά τους, ήταν εγκληματικό.

Τέλος, παραθέτουμε  το πρόγραμμα της εκδρομής, που κράτησαν στα χέρια τους οι γονείς, το οποίο απαντά και σε όσους χρησιμοποίησαν ψευδώς το επιχείρημα ότι είναι «εκδρομή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου». Ο Τύπος ήταν απολύτως ακριβής και δεν αποσιώπησε τίποτε αλλά δεν είναι το πρόβλημά τους γιατί η εκδρομή έτσι κι αλλιώς θα είχε αναβληθεί εφόσον κάποιοι γονείς εντόπισαν την εμπλοκή της ΧΑ.  Στη συνέχεια ας ρίξουν τους τόνους και ας λύσουν το θέμα εσωτερικά καθώς η αναβολή της εκδρομής για μεταγενέστερο χρόνο, ήταν η καλύτερη εξέλιξη για όλους και αυτό θα φανεί στη συνέχεια.