fredtitoΤο καρναβάλι ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με προσέλευση που ήταν εμφανής από την αρχή της τελευταίας εβδομάδας και θύμισε εποχές προ κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι κινήθηκε καλύτερα η αγορά της Ξάνθης, κυρίως στον κλάδο των τροφίμων, της εστίασης, των καφε μπαρ και, φυσικά, των Ξενοδοχείων (όχι μόνο στην Ξάνθη αλλά σε όλη την ΑΜΘ)

Η διαφορά και η αυξημένη προσέλευση οφείλεται στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τις γύρω περιοχές. Το πάντα σταθερό ρεύμα από τη Βουλγαρία συνοδεύεται πλέον από αύξηση του ρεύματος από την Τουρκία (εδώ και τρία χρόνια) αλλά και από το άνοιγμα μιας νέας αγοράς που είναι η Ρουμανική, για την Ξάνθη. Αυτό είναι και ένα καλό μήνυμα αν και προβληματίζει η συνεχής αύξηση μιας κατηγορίας επισκεπτών από το εσωτερικό που έρχονται μόνο για αλκοτουρισμό και τίποτε άλλο.

fredtitoΗ αυξημένη προσέλευση έφερε και αυξημένες τιμές σε κάποιες περιπτώσεις και αυτό δεν είναι καλό μήνυμα. Το καρναβάλι της Ξάνθης είναι μια μεγάλη γιορτή που βασίζεται στον εθελοντισμό και στη συμμετοχή της κοινωνίας αλλά πλέον είναι και μια τουριστική ατραξιόν που απευθύνεται στους επισκέπτες. Αυτό είναι επίσης θεμιτό αλλά οφείλει τόσο ο επαγγελματικός κόσμος, όσο και η υπόλοιπη κοινωνία να μην ξεχνούν τη φιλοξενία που έκανε γνωστή την πόλη και να επιδιώκουν την ποιότητα.

Ως προς την παρέλαση,η συμμετοχή ήταν μεγάλη, τα άρματα είχαν ικανοποιητική εικόνα, η Βασίλισσα είχε μια άρτια παρουσία όλο το τριήμερο (και ήταν φυσικά μια κοπέλα που κατάγεται από την περιοχή και είχε ως όνειρο να συμμετάσχει) και δεν υπήρχαν παρατράγουδα. Κάποιες μεμονωμένες παραφωνίες υπήρξαν και πάντα θα υπάρχουν, όπως μια γελοία επιλογή στη σύνθεση επιτροπής ή το πλήρωμα που παραδοσιακά μοιράζει δωρεάν τις στολές αφού είναι πρακτικά ανύπαρκτο και δεν έχει άλλο τρόπο για να καταφέρει να συμμετάσχει, έστω και αναιμικά.

fredtitoΗ μουσική ήταν για άλλη μια χρονιά πολύ καλή αν και βεβαίως, η συνοχή της παρέλασης δοκιμάζεται πάρα πολύ έντονα από τις προτιμήσεις των τραγουδιών που έχουν κάποιοι σύλλογοι για την πλατεία. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που αυτό συνδυάζεται με μια ιδιαίτερη προετοιμασία  και έχει την έγκριση των dj, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές οι προτιμήσεις «κρεμάνε» όλη την πορεία της παρέλασης αφού καρναβάλι δεν είναι οι βόλτες μπροστά στις κάμερες αλλά μια μεγάλη γιορτή σε όλο το μήκος της διαδρομής που ακούει την ίδια μουσική με την πλατεία. Αυτοί που επιλέγουν τη  μουσική μάλλον είναι αρμοδιότεροι από τους Συλλόγους για τη μουσική.

Προβλήματα υπάρχουν σε επιμέρους ζητήματα όπως η προβολή πέρα από τα σύνορα της πόλης. Καλές οι αγαθοεργίες με τους χορηγούς επικοινωνίας αλλά στην ουσία του θέματος ο θεσμός πάσχει. Στις περισσότερες περιπτώσεις η Ξάνθη συγκαταλέγεται στα σχετικά ρεπορτάζ μαζί με διάφορες άσημες εως παγκοσμίως άγνωστες πόλεις και κωμοπόλεις που κάνουν κάποιου είδους εκδηλώσεις, ενώ σε κάποια αφιερώματα δεν είναι καν ανάμεσα στα χωριουδάκια. Στο δε Mega, το μόνο που αντιλήφθηκαν από όλο αυτό το Καρναβάλι ήταν η απόπειρα βιασμού που καταγράφηκε (!) στο Δελτίο του, παρότι ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος εδώ και χρόνια κάνει μεγάλη προσπάθεια και καταφέρνει να προβάλει το Καρναβάλι.

fredtitoΤέλος ο φετινός θεσμός διεξήχθη υπό την πίεση της ηλίθιας φημολογίας ότι πρόκειται να γίνει επίθεση τζιχανιστών. Προφανώς και υπάρχει ένα ακροατήριο (αυτό που πιστεύει ότι μας ψεκάζουν, που διαβάζει Ελεύθερη Ώρα ή διακινεί μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας ή εθνικιστικές ονειρώξεις) που μπορεί να ασχοληθεί. Το χειρότερο όμως είναι ότι κάποιοι ακόμη χειρότεροι από αυτό το κοινό φρόντισαν να  αναπαράγουν αυτή τη φήμη που θα μπορούσε να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στο θεσμό. Ευτυχώς που το κοινό αγνοεί αρκετούς γραφικούς και δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα.

Το μέγεθος της συμμετοχής των επισκεπτών μαρτυρά και η φωτογραφία από το πάρκινγκ στο αεροδρόμιο του Ζυγού, την ημέρα της παρέλασης όπως και ένα βίντεο στο FB. Οι ειδικοί γνωρίζουν το χώρο που καταλαμβάνουν ΙΧ και λεωφορεία και μπορούν να συγκρίνουν, σημειώνοντας ότι υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση της προσέλευσης.