fredtitoΗ σύλληψη των τεσσάρων αφισοκολλητών ήταν μάλλον μια ατυχής κίνηση. Όταν ανάμεσα σε εκατοντάδες αφισοκολλήσεις επιχειρήσεων, συλλόγων, κομμάτων που κατακλύζουν την πόλη για χρόνια οι αρχές επικεντρώνουν σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, τότε δικαιολογούνται οι συλληφθέντες να μιλούν για στοχοποίηση. Μάλιστα, η προηγούμενη περίπτωση (με πολλές ομοιότητες) είναι αυτή του αντιφασίστα αφισοκολλητή του 2014, κάτι που προκαλεί κακούς συνειρμούς.

Και μάλιστα, οι συλληφθέντες έχουν κάθε λόγο να λένε ότι με μια αριστερή κυβέρνηση, βρίσκονται στο στόχαστρο οι ίδιοι πολιτικοί χώροι που ήταν και επί Σαμαρά-Βενιζέλου σε μια , πράγματι, δύσκολη εποχή. Προφανώς και η κυβέρνηση δεν στοχοποιεί αυτούς τους χώρους (είναι αλήθεια ότι υπάρχουν αρκετές θετικές εξελίξεις και κινήσεις στα σώματα ασφαλείας προς την αντίθετη κατεύθυνση) αλλά σε μια εποχή που η προσέγγιση του πολίτη έχει γίνει πολύ φιλική, αυτές οι ενέργειες «χρεώνονται» στην κυβέρνηση

fredtitoΈχουμε επαναλάβει ότι για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι μεγάλο λαθος να πολιτεύεται και να αντιπολιτεύεται όπως οι προκάτοχοί του αλλά να χαράξει μια άλλη πορεία  διαφορετική και νηφάλια (ενδεχομένως διαφορετική και από αυτή που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση και που δεν ήταν αυτή που τον οδήγησε στην εξουσία κατά την άποψή μας). Αφορμή για το σχόλιο αυτό το ατυχές tweet του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του Α. Τσίπρα σε Πανεπιστήμιο της Σμύρνης. Έγραψε λοιπόν πως ο Α. Τσίπρας δεν θα γινόταν ποτέ επίτιμος διδάκτωρ στην Ελλάδα γιατί ο ίδιος δεν επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Το πρώτο σοβαρό λάθος είναι ότι επίτιμος διδάκτωρ αναγορεύεται κάποιος σε όλα τα Πανεπιστήμια και δεν είναι προνόμιο των ιδιωτικών. Αλλά το μεγαλύτερο λάθος είναι ότι την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων δεν την απαγορεύει ο Τσίπρας αλλά το… Σύνταγμα της χώρας.  (Και ειδικά αυτό είναι επίτευγμα του ιδρυτή του κόμματος που ηγείται ενώ αναθεωρήθηκε με τις ψήφους και της ΝΔ) Ως προς τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια είναι παντελώς λανθασμένη η συζήτηση που έχει ως αφετηρία νεοφιλελεύθερες εμμονές και δεν ξεκινά από την ίδια την προάσπιση της δημόσιας  εκπαίδευσης.

Τα ιδιωτικά θα έρθουν κάποτε για να εξυπηρετήσουν μια ανάγκη «της αγοράς» (και μόνο αυτή κατά την άποψή μας, ίσως και μιας ελίτ μόνο) αλλά τη γνώση και την έρευνα θα τη συνεχίσουν να τη μεταδίδουν τα δημόσια. Και όποτε υπήρξε η προσπάθεια για εθνικό σχέδιο που θα θωρακίσει και θα αναβαθμίσει την εκπαίδευση, και που θα έχει την υποστήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων ως διαχρονική πολιτική, αυτό προσέκρουσε στην στείρα αντιπολίτευση του «όχι σε όλα». Και  τώρα αλλά και πριν…

fredtitoΔεν υπήρξε ο περυσινός «χαμός» με την απόφαση για τη μη λειτουργία των σχολείων την Παρασκευή. Φαίνεται ότι με την περυσινή εμπειρία και με καλή πρόθεση Περιφέρεια, Δήμοι και Εκπαίδευση βρήκαν τη λύση και αυτή ανακοινώθηκε έγκαιρα στα σχολεία, λίγο πριν σχολάσουν  ώστε να γνωρίζουν ότι θα διατηρηθεί η παράδοση της Παρασκευής του Καρναβαλιού. Άλλωστε από πέρυσι η Ένωση Γονέων είχε ξεκαθαρίσει ότι το στηρίζει και το ζητά μετ’ επιτάσεως.

fredtitoΕνόχληση φαίνεται ότι προκλήθηκε σε κάποιους υπερσυντηρητικούς κύκλους της Εκκλησίας το αρθρο του Αρχιμανδρίτη Σοφρώνιου Γκουτζίνη  (που αναδημοσιεύτηκε σε πλήθος αθηναϊκών site) για τον «Ανορθόδοξο Φονταμενταλισμό» σε σχέση με την περίφημη σύναξη του Άνθμου κατά του Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη. Η μία διαπίστωση είναι ότι οι νηφάλιες και μετριοπαθείς προσεγγίσεις πάντα ενοχλούν πόσο μάλλον μέσα στον οργανισμό της Εκκλησίας ενώ οι απόψεις του Αρχιμανδρίτη Σοφρώνιου έτυχαν πολύ μεγάλης αποδοχής, σε όλο το πολιτικό φάσμα αν και αναφέρθηκε σε αυτονόητες παραδοχές. Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι ακόμη και μέσα στην Εκκλησία – που είναι εξ ορισμού ένας επιφυλακτικός , και προς τούτο συντηρητικός, οργανισμός- οι οπισθοδρομικές αυτές απόψεις, αποτελούν εμφανώς μειοψηφία.

Ο ίδιος ο ιερωμένος σχολίασε στο FB: «Έχω να αγγίξω την εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος» , (την οποία συνεργάτες του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ είχαν προσφυέστατα χαρακτηρίσει ως «Ορθοδοξο Ρύπο» ) κάποιες δεκαετίες. Βλέποντας σήμερα την αλληλογραφία την άνοιξα και είδα ότι ασχολείται μαζί μου…Είναι μεγάλη μου τιμή να με «περιποιείται» ένα τέτοιο έντυπο. Θα ανησυχούσα αν με επαινούσε…Σε ότι αφορά τον συντάκτη του κειμένου έχει τη συμπάθειά μου…Τόσα κατάλαβε, τόσα γράφει..