fredtitoAπό την πλευρά των διοργανωτών της Νύχτας Φωτός δεχθήκαμε μια ευγενική πρόσκληση να συμμετάσχουμε ως Χορηγοί Επικοινωνίας. Για τους λόγους που έχουμε εκθέσει στο παρελθόν αρκετές φορές αρνηθήκαμε καθώς -όπως και  στο Καρναβάλι- δεν επιθυμούμε να βρίσκεται το λογότυπό μας μαζί αρκετά άλλα και ειδικά με κάποια ανύπαρκτα ή πειρατικά ΜΜΕ. Δευτερευόντος και για κάποιους άλλους ιδιαίτερους λόγους που έχουν να κάνουν με ένα κομμάτι της κοινωνίας που αντιδρά για ιδεολογικούς λόγους στην πρωτοβουλία, επιλέγουμε να μην ταυτιστούμε ως Μέσο ενημέρωσης.

Επιπρόσθετα διαπιστώσαμε ότι η αφίσα της εκδήλωσης είχε ήδη κυκλοφορήσει με κάποιους χορηγούς όταν μας έγινε η κρούση, άρα  εντύπωσή μας είναι ότι υπήρξε μια εκ των υστέρων προσπάθεια προσέγγισης για να μην δημιουργηθούν προστριβές με ΜΜΕ.  Εμείς πιστεύουμε ότι ορθώς ενήργησαν από την αρχή οι διοργανωτές και δεν χρειαζόταν κάτι περαιτέρω. Ο καθένας επιλέγει κάποιους χορηγούς στην απήχηση των οποίων πιστεύει και προχωρά και πολύ καλά έκαναν, δεν χρειάζεται να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Όύτως η άλλως, ο προορισμός ενός ΜΜΕ είναι να ενημερώνει το κοινό για τις εκδηλώσεις, όπως η «Νύχτα Φωτός» και θα προβληθεί επαρκώς.

fredtitoΈνας πολίτης από το Μυρωδάτο επικοινώνησε μαζί μας εμφανώς ταραγμένος από τη θανάτωση αλλά και το κρέμασμα δύο δεσποζόμενων σκύλων του. Πράγματι είναι ανησυχητικό αυτό που εξαπλώνεται στην περιοχή με κάποιες παράνομες μεθόδους που επικρατούν. Την ίδια ώρα, ο Δήμος Ξάνθης – μάλλον και ενόψει καρναβαλιού- προχώρησε σε επιχείρηση-σκούπα για την περισυλλογή αδέσποτων σκύλων από περιοχές με οξύ πρόβλημα όπως το Αμοιρίδειο. Πρόκειτα για πληροφορίες βέβαια και δεν υπάρχει κάτι επίσημο αλλά είναι γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό ανακουφίζεται πρόσκαιρα η συγκεκριμένη περιοχή, ιδιαίτερα σε περίοδο που η πόλη περιμένει χιλιάδες επισκέπτες. Όμως η λύση απέχει ακόμη αρκετά.

fredtitoΤο Facebook «τρολάρει» το Mega που βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Φυσικά για μια επιχείρηση που απασχολεί εργαζόμενους και, δη, συναδέλφους δημοσιογράφους δεν μπορεί κανείς να επιχαίρει αλλά να προβληματίζεται, όποια και είναι η άποψή του για το Κανάλι καθώς μιλάμε για οικογένειες (άσχετα αν τα χρέη δημιούργησαν οι καλοπληρωμένες «φίρμες» ενώ οι απλοί εργαζόμενοι έχουν δεχθεί διαδοχικές μειώσεις και απολύσεις). Όμως φαίνεται ότι ο «καθεστωτικός» ρόλος που επεφύλαξαν ιδιοκτήτες και κάποιοι εργαζόμενοι για τον εαυτό τους οδήγησε στην πλήρη ηθική και πολίτική απαξίωση με αποτέλεσμα σήμερα μια μεγάλη μερίδα του κόσμου να πανηγυρίζει για την πτώση τους. Έτσι θυμηθήκαμε και τις στιγμές που πέρασαν από τις οθόνες του Mega όπως τα γεγονότα πριν το δημοψήφισμα ή το «ξέπλυμα» της Χ.Α.  Η ίδια η ιστορία έδωσε τις απαντήσεις της.

Αυτό άλλωστε που δεν μπορεί κάποιος να λησμονήσει είναι ότι μια σειρά από ΜΜΕ όλα αυτά τα χρόνια υπερβάλλουν στην υποστηρίξη της (νεο)φιλελεύθερης θεωρίας ότι η αγορά αυτορυθμίζεται και δεν χρειάζεται κανόνες. Είναι τα ίδια ΜΜΕ που με όρους αγοράς, δεν θα είχαν καμία ελπίδα αλλά βασίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια (όπως πολλές άλλες επιχειρήσεις) στην κρατική επιχειρηματικότητα των ιδιοκτητών τους και στην υπερβολική δανειοδότηση, χωρίς λογική και όριο, με χρήματα που κλήθηκε και πληρώνει ο ελληνικός λαός. Υπό την έννοια αυτή πρόκειται για «ζημιογόνες ΔΕΚΟ» και άρα με βάση τη θεωρία τους, το κράτος οφείλει να τις ξεφορτωθεί… (Με βάση τη δική τους θεωρία και όχι τη δική μας)

fredtitoΗ φωτογραφία που πόσταρε στο facebook ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ από το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα ήταν η κοινή εικόνα των δύο Πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας στη Σμύρνη, κρατώντας τριαντάφυλλα. Οι πρώτοι που ανακουφίζονται όταν παρατηρείται προσέγγιση στα ελληνοτουρκικά είναι οι παράγοντες της μειονότητας που προσπαθούν να κρατήσουν τις ισορροπίες στην περιοχή. Και είναι οι ίδιοι που συμπιέζονται από τους εθνικισμούς και τις ακρότητες των δύο πλευρών, είτε αυτές αποτελούν επίσημες πολιτικές, είτε είναι μηχανισμοί που επιβιώνουν ανεξαρτήτως της εξουσίας…