Οι μόνες εξελίξεις που μπορούν να προκύψουν με το 12% μπορεί να είναι δυσάρεστες αλλά σίγουρα όχι θετικές. Πολύ περισσότερο μετά την αφορμή που πήραν οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων από την απάντηση της Κομισιόν στην ερώτηση της Μαρίας Σπυράκη. Μέχρι σήμερα οι θεσμικοί αυτοί φορείς- παρασυρμένοι ίσως και απο το Επιμελητήριο της Ξάνθης- δεν έχουν συμβάλει στην προάσπιση των συμφερόντων των επιχειρήσεων της περιοχής και αρκέστηκαν σε αντιπολιτευτική ρητορική. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι δεν εντόπισαν στην απάντηση της Κομισιόν ότι ξεκινά με τη φράση «δεν είναι δυνατόν να εντοπιστεί το μέτρο στο οποίο αναφέρεται η ευρωβουλευτής», κοινώς η Επιτροπή αγνοεί το 12% για την ΑΜΘ !
Με άλλα λόγια, η ερώτηση όχι μόνο δεν διέψευσε αλλά μάλλον επιβεβαίωσε όσους σημειώνουν ότι ήταν ένα μέτρο ασύμβατο με το γενικό κανονισμό, τον οποίο επίσης μνημονεύει ρητά η απάντηση της Κομισιόν. Αν κάποιος διαθέτει πνευματική διαύγεια και θέλει να ψάξει κάτι ενδιαφέρον, ίσως θα έπρεπε να ρωτήσει στις κυβερνήσεις των προηγουμένων ετών γιατί ποτέ δεν είχαν εγγράψει στον κρατικό προϋπολογισμό τα κονδύλια για τις ενισχύσεις του 12% ή ίσως γιατί δεν αντέδρασαν οι φορείς τόσο έντονα, όσα χρόνια συσσωρεύτηκαν οφειλές. Συμπερασματικά, η άποψη που φαίνεται ότι διατυπώνουν οι κυβερνητικοί βουλευτές είναι περίπου πως για τις οφειλές των προηγούμενων ετών ίσως θα πρέπει να απευθυνθούν σε αυτούς που τις αρνήθηκαν και ότι για τη νέα περίοδο σχεδιάζουν μια νέα μορφή ενίσχυσης για την ΑΜΘ.
Πάντως, επειδή από πολλούς έχει επισημανθεί πόσο επικίνδυνο είναι να διατηρείται αυτό το θέμα «ψηλά», ίσως πρέπει να διδαχτεί κάποιος από το μισό δις ευρώ παράνομων επιδοτήσεων που καλείται να πληρώσει η ελληνική γεωργία για την περίοδο Χατζηγάκη. (Εκεί οι παλαιοκομματικές και λαϊκίστικες γενναιοδωρίες του παρελθόντος καταδιώκουν τη χώρα σήμερα, στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη περίπτωση θα κληθούν να τις επιστρέψουν όσοι τις έβαλαν στην τσέπη ενώ εδώ τα πράγματα είναι αλλιώς) . Ίσως αυτός είναι ένας κίνδυνος για τις επιχειρήσεις της Θράκης από τους αδέξιους χειρισμούς κάποιων αν τυχόν παρέμβει με αρνητικό τρόπο.
Ένα άλλο ενδιαφέρον ζήτημα είναι σε τι ενέργειες είχε προβεί ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης ενώ, θεωρητικά, ζητούσε τη στήριξη των βουλευτών για το 12% Είναι γνωστή η αστεία υπόθεση με τη σύσκεψη που είχε συγκαλέσει με τη συμμετοχή των βουλευτών της Ξάνθης, στην οποία δεν είχαν κληθεί οι ίδιοι αλλά σύντομα θα έχουμε και άλλες αποκαλύψεις για τον πραγματικό ρόλο, την επιλεκτική μνήμη και την επιλεκτική ευαισθησία ορισμένων. Θα είναι μόνο η αρχή των αποκαλύψεων που έρχονται το επόμενο διάστημα.
Εξελίξεις θα έχουμε τις επόμενες μέρες και σε άλλα θέματα όπως αυτά που προέκυψαν με τις βακουφικές επιτροπές, ίσως έχουμε και ανακατατάξεις, ίσως έχουμε και ειδήσεις. Εξελίξεις ίσως έχουμε επίσης και σε διάφορες αποκαλύψεις της στήλης που προκάλεσαν ενόχληση σε ορισμένους κύκλους αλλά δικαιώνονται διαρκώς από τις ενέργειες των εμπλεκομένων. Περισσότερα σύντομα.