fredtitoΕπιτέλους free wifi στο κέντρο της πόλης της Ξάνθης. Έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών, ο Δήμος Ξάνθης αποκτά ελεύθερο ίντερνετ στο κέντρο για δημότες και επισκέπτες. Δυστυχώς σε αρκετούς αυτοδιοικητικούς φορείς έγιναν στο παρελθόν προγράμματα για την προμήθεια εξοπλισμού αλλά όπως συμβάινει μοιραία με όλες αυτές τις δράσεις που γίνονται εντελώς διεκπαιρεωτικά και με στόχο να απορροφηθούν τα κονδύλια των προγραμμάτων, τα ασύρματα δίκτυα  λειτούργησαν από λίγες μέρες εως λίγες ώρες και στη συνέχεια οι εταιρίες που τα εγκατέστησαν, εξαφανίστηκαν.

Αυτή τη φορά φαίνεται ότι το έργο αυτό αναλαμβάνουν οι ίδιες οι υπηρεσίες του Δήμου – το κόστος είναι ασήμαντο με τη σύγχρονη τεχνολογία –  και δίνουν πρόσβαση σε ελεύθερο ίντερνετ στο κέντρο της πόλης για τους δημότες. Αντί να επεκτείνοντα οι ετιαρίες κινητές τηλεφωνίας με παράνομες και κρυμμένες κεραίες, ας επεκτείνεται ο Δήμος Ξάνθης με νόμιμα και μικρά access points που καλύπτουν χωρίς μεγάλες ακτινοβολίες το κέντρο και, μάλιστα, δωρεάν.  Είναι το προνόμιο όσων διαθέτουν εξειδικευμένα στελέχη στις υπηρεσίες τους και δεν «κρέμονται» από ιδιώτες. Είναι και μια απάντηση στους λάτρεις της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» (και στο Σαμαρά ίσως που είχε εξαγγείλει free wifi σε όλη τη χώρα….!)

fredtitoΤο Καρναβάλι, αν κρίνει κανείς από τις κρατήσεις που έχουν γεμίσει τα ξενοδοχεία σε όλη την ΑΜΘ δείχνει ότι ανακτά την παλιά του αίγλη μετά το σοκ της οικονομικής κρίσης. Δεν σημαίνει ότι άλλαξε κάτι εντυπωσιακά στο πρόγραμμα, και θα μπορούσαν να γίνουν πολλά. Άλλαξε ίσως κάτι στη διάθεση των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας, άλλαξε ίσως κάτι και στη συμπεριφορά των επαγγελματιών τα περασμένα δύσκολα χρόνια, όταν έσκυψαν και πάλι στους επισκέπτες και δεν τους αντίκρυσαν αψ υψηλού. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό τώρα που επανέρχεται ο κόσμος στο θεσμό, να μην επαναληφθούν οι κακές συμπεριφορές του παρελθόντος.

Πάντως σε αντιδιαστολή με το δημοσίευμα της Καθημερινής που «εξαφάσινε» το καρναβάλι της Ξάνθης από το χάρτη, η Βικιπαίδεια στο λήμα για την Απόκριες αναφέρει: «Μεγαλύτερα κέντρα τέτοιου ξεφαντώματος ήταν, όπως και σήμερα, ηΠάτρα με το περιβόητο Πατρινό καρναβάλι, που έχει τις ρίζες του στις αρχές του 19ου αιώνα, η Ξάνθη με το ξακουστό πλέον Ξανθιώτικο Καρναβάλι, που γίνεται πόλος έλξης αφού έχει το μεγαλύτερο καρναβάλι των Βαλκανίων με πολλά λαογραφικά στοιχεία»

fredtitoΗ «νέα κοινωφελής εργασία», σύμφωνα με τις πηγές του Υπουργείου Εργασίας θα έχει πολύ διαφορετική στόχευση. Πρακτικά, θα πάψουν να είναι ένα είδος εργατικού και διοικητικού δυναμικού που θα καλύπτει πάγιες ανάγκες της αυτοδιοίκησης αλλά ένα πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας που σε συνδυασμό με άλλες υποστηρικτικές ενέργειες θα οδηγεί στην αγορά εργασίας. Στη χώρα της «αρπαχτής των voucher» το αυτονόητο έφτασε να είναι κατάκτηση…

Ο πάλαι ποτέ βιομήχανος Ζερίτης επανήλθε και ψάχνει εκ νέου χειροκροτητές φαίνεται για να ανοίξει τη Diana, τώρα που υπάρχει σχετική πρωτοβουλία από την Υφυπουργό Βιομηχανίας. Το ερώτημα είναι γιατί δεν του άνοιξε το εργοστάσιο ο Α. Σαμαράς στα 2,5 χρόνια που ήταν Πρωθυπουργός και όλοι οι υπέρμαχοι της ανάπτυξης στην περιοχή ( δεν αντέχεται τόση ανάπτυξη !) και ξαφνικά εμφανίστηκε από το πουθενά και πάλι ως τιμητής και υπερασπιστής της επιχειρηματικότητας στη Θράκη ( άλλος ένας σωτήρας) …

Θυμίζουμε ότι αφού ο γνωστός επιχειρηματίας -σύμφωνα με τις πιο επίσημες δηλώσεις πολιτικών και εργαζομένων – μετέφερε τα σήματα της Diana σε βουλγαρική εταιρία, έκλεισε το εργοστάσιο και άφησε στο δρόμο 100 και πλέον εργαζομένους, απαιτώντας από το κράτος να  συνεχίσε τα θαλασσοδάνεια, προσπάθησε ανεπιτυχώς να οικειοποιηθεί τις εκτάσεις της πτωχευμένες εταιρίας προς όφελος των υιών του, μας κούνησε μαντήλι και έφυγε. Όμως μόλις ανέλαβε Πρωθυπουργός ο Α. Σαμαράς, ο … χρεωκοπημένος Π. Ζερίτης συμμετείχε σε αποστολή επιχειρηματιών υπό τον τότε Πρωθυπουργό στην Κίνα. Είναι προφανές γιατί δεν ήρθε ποτέ η ανάπτυξη στα χρόνια των μνημονίων.