fredtitoΜεγάλη ανησυχία προκαλούν οι νέες πληροφορίες για τη διανομή φυλλαδίων εμπρηστικού χαρακτήρα σε μειονοτικά χωριά της περιοχής, κυρίως στη Ροδόπη. Ερωτηματολόγια που ρωτούν για την καταγωγή των μειονοτικών και τα αισθήματά τους είναι εκτός από γελοία υπόθεση και μια ακραία ρατσιστική και αντιδραστική λογική. Φυσικά είναι ανώνυμα αλλά αποτελούν έμμεση πίεση στη μειονότητα για το πως θα σκέφτεται και πως θα αισθάνεται. Το ερώτημα είναι κυρίως, αν υπάρχει εγκέφαλος, στα κεφάλια όσων τα σκέφτοναι όλα αυτά…

Για τα μειονοτικά θέματα θα μπορούσαμε να πούμε αρκετά, ειδικά μετά τα πρόσφατα περιστατικά. Όμως αυτό που προέχει για την ώρα είναι η ηρεμία καθώς η χώρα έχει αρκετά θέματα ανοιχτά και δεν της χρειάζ εται άλλο ένα, όπως επιδιώκουν οι κάθε λογής περίεργοι μαθητευόμενοι μάγοι που «χτυπιούνται» τον τελευταίο καιρό.

fredtitoΞεκινάνε τα νέα προγράμματα κατάρτισης ανέργων αλλά με εντυπωσιακή αντιστροφή των όρων υπέρ των ανέργων και εις βάρος των εργολάβων κατάρτισης. Είχε εξαγγελθεί εδώ και καιρό βέβαια αλλά ήταν αναγκαία η υλοποίηση για να διαπιστωθεί η συνέπεια λόγων με τα έργα. Τα χρήματα κατά 80% θα φτάνουν στους καταρτιζόμενους και μόνο 20% στα ΚΕΚ (ακριβώς αντίστροφα δηλαδή σε σχέση με τα πολυσυζητημένα voucher του παρελθόντος). Οι αιτήσεις δεν θα γίνονται στα ΚΕΚ αλλά απευθείας ενώ τα δικαιολογητικά θα προσκομίζονται στις Επιθεωρήσεις Εργασίας.

Μετά από μια μεγάλη περίοδο ευτελισμού των ανέργων (για τις οποίες δημοσιεύσαμε εκτενείς μας έρευνες γύρω από τα κυκλώματα της κατάρτισης που έδρασαν τα προηγούμενα χρόνια)  κάποια πράγματα προσγειώνονται στην κανονικότητα… Βέβαια τα ΚΕΚ είναι επιχειρήσεις και δεν χρειάζεται να δαιμονοποιούνται όλοι οι επαγγελματίες καθώς αρκετοί είχαν αποστασιοποιηθεί από την εκμετάλλευση τα προηγούμενα χρόνια αλλά τουλάχιστον είναι προφανές ότι για πρώτη φορά τα προγράμματα είναι προσανατολισμένα στους ανέργους.

Πάντως οι πληροφορίες μας λένε ότι κάποια ΚΕΚ επιμένουν να λειτουργούν με όρους που ανήκουν στο παρελθόν παρενοχλώντας ωφελούμενους. Ισως χρειάζεται και μια δημόσια ανακοίνωση από το Υπουργείο ότι  δεν μπορούν να δεσμεύσουν κανέναν καθώς έχει αλλάξει ριζικά ο τρόπος υλοποίησης.

fredtitoΕντυπωσιακή επιτυχία είχε το φόρουμ που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες από τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου για την κλωστική και τη θεραπευτική κάνναβη και τις διεξόδους που μπορεί να έχει για τη χώρα. Πέρα από τους παράγοντες της Ελλάδας, για την ημερίδα ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες άνθρωποι από διάφορα σημεία της Ευρώπης και αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό.

Σύντομα αναμένεται η ΚΥΑ για την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης στις Βρυξέλλες και θα ενημερώσει με σχετικά ρεπορτάζ. Άλλωστε  σε λίγες εβδομάδες θα είναι στην Ξάνθη ο ίδιος ο Ευρωβουλευτής, ο οποίος θα πραγματοποιήσει ημερίδα για την ενημέρωση των πολιτών της ΑΜΘ για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει  στο θέμα αυτό καθώς επίσης στα θέματα της αλληλέγγυας οικονομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας.