fredtitoΗ υπόθεση με το πάρκινγκ απασχόλησε το Δημ. Συμβούλιο Ξάνθης της Τρίτης και υπάρχουν πολλές οπτικές. Ο Δήμος διεκδικεί και η επιχειρηματίας αντιδρά και όλα θα κριθούν μάλλον στα πολιτικά δικαστήρια όπως φαίνεται. Αυτό βέβαια που προκύπτει ως πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι αυτό το πείραμα αποτυγχάνει για πολλούς λόγους και αποδεικνύεται ότι η εμπλοκή ιδιωτών σε υπηρεσίες που προσφέρει η αυτοδιοίκηση δεν έχει προοπτικές.

Η άλλη προσέγγιση λέει ότι η αυτοδιοίκηση φροντίζει το δημότη και δεν «ξεφορτώνεται» δομές, που δεν τις προκαλούν ζημιά -αντιθέτως κέρδος- ή λειτουργούν με ελάχιστο κόστος παρέχοντας φθηνή ή δωρεάν υπηρεσία στο δημότη. Στο επίκεντρο λοιπόν είναι ο δημότης και η αυτοδιοίκηση πρέπει να φροντίζει να του παρέχει υπηρεσίες στην καθημερινότητά του και όχι να αναλαμβάνει επιχειρηματικό ρίσκο, σύμφωνα με την πιο κοινωνική προσέγγιση του ρόλου ενός Δήμου.

Ένας υπάλληλος του Δήμου Ξάνθης, σύμφωνα με μια πληροφορία, διαπίστωσε ότι το 2013 είχε κάνει απεργία και δεν του αφαιρέθηκε το αναλογούν ημερομίσθιο. Συμβαίνουν και αυτά…

fredtitoΗ υπόθεση που ξέσπασε με το Λάκη Λαζόπουλο προκάλεσε σάλο. Η αναφορά στο Σόιμπλε δεν ήταν απλώς ατυχής αλλά ένα ακατανόητο και  χοντρό λάθος. Επειδή μάλιστα, με τη στάση του, έχει ταυτιστεί τους τελευταίους μήνες με την κυβέρνηση αυτό ήταν κάτι αρνητικό τόσο για τη σάτιρα, όσο και για το Μαξίμου.

Βέβαια από το θόρυβο που προκλήθηκε και αφού όλοι συμφωνούν ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή σε ρατσιστικές αναφορές στη δημόσια σφαίρα, καλό είναι να δούμε από την επόμενη μέρα τη στάση του καθενός γύρω από την ανοχή στις διάφορες ρατσιστικές και γενικότερα, φασιστικές αναφορές που κυριαρχούν καθημερινά σε μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ και της πολιτικής, είτε ευθείες είτε συγκαλυμμένες καθώς και την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ

fredtitoΓράψαμε χθες για το Νίκο Κυπουργό, το συνθέτη που έχει καθοριστική συμβολή στην ανάδειξη της συλλογικής μνήμης για το Μάνο Χατζιδάκι στην πόλη της Ξάνθης και τη σύνδεση  με το παρελθόν και με τους συνεργάτες του μεγάλου συνθέτη. Μερικές φορές είναι καλό  να τιμά η κοινωνία τους ανθρώπους από άλλα μέρη που προσφέρουν σε αυτή την περιοχή, χωρίς καμία ανταπόδοση ή συμφέρον, και παράγουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Και μόνο η εικόνα της τεράστιας ορχήστρας στην κεντρική πλατεία, που έχει δημιουργηθεί, αρκεί για να αντιληφθεί κανείς τη συμβολή του.

Σε ένα άλλο επίπεδο, ένας ακόμη καλλιτέχνης, είχε προσφέρει πολλά στην περιοχή της Σταυρούπολης και μάλιστα, αντί να τιμηθεί, πρόσφατα αδικήθηκε η εικόνα του και βρέθηκε το επίκεντρο  από κάποιους χειρισμούς για τους οποίους δεν ευθύνεται ο ίδιος. Είναι ο Γιάννης Σαββιδάκης ο οποίος αποτέλεσε την αφορμή αλλά και την αιτία για να δημιουργηθεί ο θεσμός των Δημητρείων στο Δαφνώνα Ξάνθης, όπου πρόσφερε αφιλοκερδώς για πολλά χρόνια τις υπηρεσίες του, είτε καλλιτεχνικά είτε και οργανωτικά, είτε και ως απλώς εθελοντής στο χώρο των εκδηλώσεων.