Παρά τις κάποιες σκληρές κόντρες για διάφορα θέματα, το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας είχε πολιτικό ενδιαφέρον και εποικοδομητική συζήτηση μέχρι αργά. Τα θέματα ήταν σοβαρά και οι παρατάξεις δραστήριες. Πέρα από το πολύ σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. υπήρξε μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που κράτησαν ζωηρό το ενδιαφέρον. Είχε καιρό να γίνει τόσο καλή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αν και είναι πρόβλημα ότι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας δεν έχουν έντονη παρουσία και όλο το βάρος σηκώνει ο Δήμαρχος.
Στην υπενθύμιση ότι η ιδιωτική εταιρία με την οποία έχει συμβληθεί η ΔΙΑΑΜΑΘ για τη διαλογή των απορριμμάτων στο ΚΔΑΥ είναι στην ουσία η 3E και η Άmstel χρησίμευσε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Πέρα από τις αντιρρήσεις των παρατάξεων για το σχέδιο διαχείρισης, είναι σημαντικό να υπενθυμίζεται πού οδήγησαν οι στρεβλές και πέρα από κάθε επιστημονική και πολιτική λογική, πρακτικές του παρελθόντος, δηλαδή στην αύξηση του κόστους αποκομιδής και διαχείρισης και την παράδοση της αξιοποίησης σε πολυεθνικές και μεγαλοεργολάβους τους οποίους πληρώνει ο πολίτης. Να μην ξεχνιόμαστε και να αναμένουμε τα αποτελέσματα από την αλλαγή (και στη σωστή κατεύθυνση) του νομικού πλαισίου.
Για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο ακούστηκαν από τα πιο επίσημα χείλη όσα εδώ και χρόνια έχουμε επισημάνει για την υπόθεση του Χατζιδάκειου και τις πραγματικές παραμέτρους της υπόθεσης. Σε ερώτηση για τη συμβολή της ΦΕΞ και αν ανταγωνίζεται το Δήμο με τη διοργάνωση του Χατζιδάκειου Φεστιβάλ («Η Ξάνθη του Μάνου»), η απάντηση του Δημάρχου ήταν ότι η ΦΕΞ διοργανώνει Χατζιδάκειο αλλά ο Δήμος όχι αφού το φεστιβάλ των Μουσικών Σχολείων ονομάζεται «Ξάνθη Πόλις Ονείρων».
Έστω και αν δεν ήθελε να πει πολλά στο μικρόφωνο, ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό και σύνθετο και ότι ο Δήμος δεν μπορεί – σήμερα- να χρησιμοποιεί το όνομα του μεγάλου συνθέτη γιατί δεν έχει τα πνευματικά δικαιώματα για κάτι τέτοιο. Καιρός είναι να υπάρξει αγαστή συνεργασία και όχι ανταγωνισμός με τις πολιτιστικές δυνάμεις που έχουν τη δυνατότητα να παράξουν έργο και να εισφέρουν στην πόλη και να ιδωθούν τα πράγματα με μια πιο συνολική αντίληψη, όπως έχει προτρέψει από την αρχή ο συνθέτης Ν. Κυπουργός που έχει καθοριστική συμβολή στην μεγάλη επιτυχία όλων αυτών των εγχειρημάτων στην πόλη.
Ένα σπαρταριστό περιστατικό υπενθύμισε ο εντεταλμένος για την πολιτική προστασία Π. Ταρενίδης στον Σ. Τσιακίρογλου που κατέθεσε ερώτηση για την ετοιμότητα του Δήμου στα χιόνια. Ήταν πριν από μερικά χρόνια όταν στη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης σε χιονόπτωση ασκούσε κριτική στη δημοτική αρχή για την εικόνα της πόλης και ανέφερε ότι ο κάθε επαγγελματίας πρέπει να φροντίζει το δικό του πεζοδρόμιο. Στη συνέντευξη παρενέβη από το κινητό του ο Μ. Στυλιανίδης, ο οποίος όμως ήταν έξω από το κατάστημα και διαπίστωσε «στον αέρα» ότι κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει, σε ένα περιστατικό που εκτυλίχθηκε με πολύ εύθυμο τρόπο !
Πάντως, στη συνεδρίαση της Τρίτης, «πρωτοεμφανίστηκε» ο Σ. Τσιακίρογλου, καταθέτοντας ερωτήσεις και παίρνοντας το λόγο, γεγονός που σχολιάστηκε θετικά από τις υπόλοιπες παρατάξεις, οι οποίες έχουν κατηγορήσει ανοιχτά τον πρώην Πρόεδρο της ΟΕΒΕ ότι μέχρι σήμερα είχε διακοσμητική παρουσία στο Δήμο και αποτελούσε απογοήτευση.
Στη συζήτηση για το «Σύμφωνο των Δημάρχων» η συζήτηση κάποια στιγμή έγινε πιο έντονη, δεδομένου ότι ο Δ. Μπένης ήταν αυτός που ως Αντιδήμαρχος είχε ξεκινήσει τις ενέργειες για την ένταξη του Δήμου. Μέσα στη συζήτηση με τις πολλές επαναλήψεις του «συμφώνου» κάποια στιγμή ακούστηκε κάτι για το «Σύμφωνο συμβίωσης των Δημάρχων»…. Δεν έγινε αντιληπτό εκείνη την ώρα αλλά τελικά η έννοια του συμφώνου συμβίωσης συζητήθηκε τόσο το προηγούμενο διάστημα που «πέρασε» στο υποσυνείδητο ως ενιαία.