fredtitoΠολλές συζητήσεις προκάλεσε η κόντρα του Δημάρχου Χ. Δημαρχόπουλου με τον αντιπολιτευόμενο Μ. Φανουράκη στην Οικονομική Επιτροπή της Παρασκευής. Όταν η συζήτηση έφτασε στις παιδικές χαρές ο Δήμαρχος είπε στον πρώην συνάδελφό του στην παράταξη Στυλιανίδη. «Τις παιδικές χαρές που κλείσατε εσείς, τις ανοίγουμε εμείς» ενώ συνέχισε λέγοντας πως η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε αφήσει εκκρεμότητα με 5 προγράμματα ΈΣΠΑ που έκλεισε εμπρόθεσμα η παρούσα δημοτική αρχή. Από την πλευρά του ο Μ. Φανουράκης απάντησε  ότι δεν θεωρεί ανίκανη την προηγούμενη δημοτική αρχή. Πάντως ήταν μια ενδιαφέρουσα στιχομυθία !

Η υπόθεση με τις συλλήψεις για οπλισμό στον Έβρο έχει πολλές αναγνώσεις και απαιτεί νηφάλιες προσεγγίσεις. Στη Θράκη που τα πράγματα είναι πιο ευαίσθητα δεν χρειάζονται πρόωρα συμπεράσματα. Υπάρχουν πολλές παράμετροι που θέλουν διερεύνηση όπως το γεγονός ότι ο οπλισμός που βρέθηκε μπορεί να είναι πλούσιος σε αριθμό αλλά κυρίως αεροβόλα που χρησιμεύουν για κυνήγι πουλιών για εφήβους όχι φυσικά για εμπόλεμες ζώνες. Αλλά καλό είναι να αναμένουμε.

fredtitoΕίχαμε σημειώσει προ ημερών για το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων ότι διαπραγματευτικά η κυβέρνηση σταδιακά θα βρίσκεται στη θέση του ισχυρού και θα επιβάλλει τους όρους της. Έτσι, η μακροχρόνια παραμονή στους δρόμους (πολύ πρόωρα σε σχέση με την ημερομηνία ψήφισης του ΝΑ), η λάθος στρατηγική και η αδιαλλαξία με την άρνηση διαλόγου και οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις , κάποτε θα μπορούσαν να απειλήσουν μια κυβέρνηση, αλλά τη συγκεκριμένη στις μέρες μας, όχι.

Η κυβέρνηση ακολουθεί όπως φαίνεται τη στρατηγική της και, εκμεταλλευόμενη και τη διαφορά θέσεων και στρατηγικών προσεγγίσεων που διασπούν το μέτωπο των αγροτών αρχίζει να βρίσκεται σε καλύτερη θέση. Περίπου έτσι είχαμε προβλέψει ότι θα γίνει και οι πληροφορίες λένε ότι και στο μέτωπο των αγροτών υπάρχουν μετριοπαθείς προσεγγίσεις και στελέχη που θα ήταν ικανοποιημένη με ένα μετριασμένο πακέτο μέτρων, αντιλαμβανόμενοι τη δυσκολία των συνθηκών. Το θετικό είναι ότι τα περιστατικά των ακροδεξιών ή άλλων εγκάθετων που παρεισφρέουν δεν εκφράζουν το αγροτικό κίνημα και – στις περισσότερες τουλάχιστον περιπτώσεις – καταδικάζονται, ότι η ΕΛΑΣ έχει παθητική στάση και ότι δεν υπάρχει κοινωνικός αυτοματισμός αλλά μετριοπάθεια.

fredtitoΠαλιά λέγαμε ότι το σύνθημα «καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται» δεν μας εκφράζει και είναι αποπροσανατολιστικό και απολίτικο.  Τώρα, με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις βλέπουμε ότι οι θεμελιωτές αυτού του ευφυολογήματος έρχονται στις θέσεις μας. Βέβαια, υποκριτικές είναι αυτές οι φωνές τότε και τώρα, δεν ενέχουν κάποιο πολιτικό σκεπτικό αλλά μόνο καιροσκοπισμό. Επίσης η λογική του τραμπουκισμού σε βάρος κυβερνητικών και οι απειλές επίσης είναι τραγικά λανθασμένη τακτική γιατί οι βουλευτές που έχουν απέναντί τους δεν είναι «ατσαλάκωτοι» που θα φοβηθούν αλλά με μερικά χιλιόμετρα σε πορείες, άρα,  αποφασισμένοι να μην φεύγουν από την πίσω πόρτα. Άλλη αντιμετώπιση χρειάζεται.