SIDIROPOULOS-EDITORIALΤις ημέρες που πέρασαν αναδείχτηκε σε μεγάλη έκταση ο συστηματικός τρόπος με τον οποίο ορισμένοι επενδύουν στη δημιουργία έντασης στη Θράκη, βασισμένοι είτε σε πραγματικά ή σε φανταστικά –κάποιες φορές- δεδομένα.

Στη Θράκη λοιπόν τις τελευταίες μέρες, επιχειρήθηκε αποτυχημένα να στηθεί ένα σκηνικό τεχνητής έντασης με αφορμή διάφορα γεγονότα, όπως η φωτιά σε ένα τέμενος (γεγονός σοβαρότατο αλλά όχι ξεκάθαρο ως προς τις συνθήκες του και τους αυτουργούς ακόμη) ή, δευτερευόντως,  μια ατυχέστατη ανακοίνωση των Δημάρχων της Θράκης για το θέμα του μεταναστευτικού που ενείχε ισλαμοφοβική ρητορική.

Tα διάφορα γεγονότα  ήταν απλώς η αφορμή και οι ακραίοι σε μειονότητα και πλειονότητα,  οι  «επαγγελματίες πατριώτες», βρήκαν την ευκαιρία να ξιφουλκήσουν εναντίον αλλήλων και να εκτοξεύσουν τις εθνικιστικές τους σαχλαμάρες σε ένα παιχνίδι που απολαμβάνουν οι  «αντιμαχομένοι» οι οποίοι ανατροφοδοτούν τη μεταξύ τους ένταση  προσπαθώντας να διχάσουν.  Το εγχείρημα στέφθηκε από παταγώδη αποτυχία καθώς δεν κατάφεραν να συγκινήσουν κανέναν όμως είναι ενδιαφέρουσα η μελέτη της –επαναλαμβανόμενης- προσπάθειας του «παλιού» να επιβάλει τη συνέχειά του στο «νέο».

Αναμενόμενη η προσπάθεια λόγω των αλλαγών σε διάφορα επίπεδα

Το σκηνικό έντασης στήνεται με ευκολία και επαναλαμβάνεται συστηματικά όποτε υπάρχουν αλλαγές σε διάφορα επίπεδα. Ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, κατά την οποία έχουμε αλλαγή Κυβέρνησης  και αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και των αρμόδιων υπηρεσιών του στη Θράκη αλλά επίσης, πρόσφατα, και  του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής, πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να  πείσουν ότι είναι χρήσιμοι -με το αζημίωτο- αφού και οι πέτρες πια γνωρίζουν ότι η πιο επικερδής επιχείρηση στην περιοχή είναι το μειονοτικό ζήτημα και όσοι δήθεν προσφέρουν υπηρεσίες για τη «διατήρηση ισορροπιών», καταναλώνοντας μαύρο χρήμα.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Πρωθυπουργός ήταν αυτός ο οποίος μετ΄επιτάσεως έθετε ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης το θέμα των εκατομμυρίων ευρώ σε μυστικά κονδύλια που ξοδεύονται στη Θράκη και άρα ίσως είναι η ώρα για μια πιο συνετή, ρεαλιστική και πραγματικά εθνική πολιτική που θα αντιμετωπίσει τα ανοιχτά ζητήματα και δεν θα ανοίξει νέα μέτωπα, όπως συνέβη με την προηγούμενη κυβέρνηση. Ας μη διαφεύγει το γεγονός ότι πολλοί που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την προσήλωσή τους σε κάποια πλευρά συμβαίνει να βρίσκονται ταυτόχρονα και στα δύο payroll και με ύποπτο τρόπο να υπηρετούν τη διαρκή και προσοδοφόρα ένταση.

Αν υπάρχει κάτι αποδεδειγμένο για τις πολιτικές που άσκησε η ελληνική πολιτεία «διατηρώντας ισορροπίες» και με θεωρητικό στόχο να αποτρέψει την «τουρκοποίηση  της μειονότητας»  είναι ακριβώς το αντίθετο. Είναι  οι  τελευταίες  ευρωεκλογές και τα συντριπτικά ποσοστά του ΚΙΕΦ στη μειονότητα  που ανέδειξαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο πώς ακριβώς αυτοπροσδιορίζεται η μειονότητα,  όσο και αν πολλοί προσπαθούν  να αποφύγουν να κοιτάξουν την πραγματικότητα .

Ποιοι είχαν κρυφτεί όταν πραγματικά απειλήθηκε η ειρηνική συμβίωση στην περιοχή…

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν πραγματικά η μειονότητα έγινε αντικείμενο φασιστικής επίθεσης από οργανωμένες επιχειρήσεις των νεοναζί της ΧΑ, η κοινωνία εκδήλωσε με μοναδική ομοψυχία την αντίθεσή της και οργάνωσε την πιο μαζική και ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας προστατεύοντας τη συμβίωση στη Θράκη. Όμως αυτοί  ακριβώς που σήμερα παριστάνουν ανέξοδα τους πατριώτες στην κάθε πλευρά, ήταν αυτοί που πολέμησαν με σφοδρότητα το ιστορικό συλλαλητήριο, τον Απρίλιο του 2013 στην Ξάνθη, και είχαν αποτύχει  παταγωδώς.

Στα σύγχρονα γεγονότα,  οι πρόθυμοι βγήκαν «να διαλαλήσουν την πραμάτεια τους», να πουλήσουν ψόφιο εθνικισμό σε ένα ακροατήριο ευερέθιστο αλλά  κουρασμένο και αδιάφορο για τις υστερίες, εδώ και καιρό. Γι αυτό και η κοινωνία αδιαφόρησε παγερά αλλά και η ηγεσία της μειονότητας, όπως αυτή εκφράζεται στην πραγματικότητα, αντιμετώπισε με σύνεση τις όποιες «κορώνες» και η ζωή συνεχίζεται ήρεμα. Άλλωστε οι εντάσεις πρώτα τη μειονότητα βλάπτουν και μετά οποιονδήποτε άλλον.

Ενοχλητική και βαρετή η επανάληψη των «φάλτσων» στη Θράκη

Εύκολη είναι η δημιουργία εχθρών και αντιπάλων στη Θράκη, όπου η σκιαμαχία είναι καθημερινό σπορ όμως η λογική επιτάσσει προσήλωση στη σταθερότητα αφού οι όποιες παραφωνίες συνέπεσαν  με διάφορα περίεργα γεγονότα σε όλη την επικράτεια. Κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν αναταραχή και στη Θράκη ποντάροντας στην ανάγκη της κυβέρνησης να μην έχει ανοιχτά θέματα σε μια περίοδο κρίσιμης εθνικής διαπραγμάτευσης. Όμως αν μια φορά συμβιβαστείς με την οπισθοδρόμηση, τότε υποτάσσεσαι για πάντα.

Οι περιθωριακοί  τύποι γίνονται συνήθως περίγελος αλλά το πρόβλημα ξεκινά από τη στιγμή που κάποιοι, προκειμένου να βελτιώσουν τη θέση τους, μεταχειρίζονται εργαλειακά όλους τους γραφικούς  της Θράκης. Το μειονοτικό είναι διαχρονικά η πιο επικερδής επιχείρηση στην περιοχή. Οι εθνικισμοί είναι απλώς τροφή για αδαείς και τα προβλήματα ακόμη άλυτα….

Γιάννης Σιδηρόπουλος
isidister@gmail.com