SIDIROPOULOS-EDITORIALΌταν ο ένας μονομάχος ισχυρίζεται ότι μπορεί να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις και ο άλλος ζητά αυτοδυναμία και «καθαρή νίκη», καμία φήμη, καμία «διαρροή», κανένα κινδυνολογικό σποτ, καμία μεταφυσική θεωρία δεν μπορεί να αποτρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών που είναι περίπου γνωστό αλλά δεν έχει προσδιοριστεί στις ακριβείς του διαστάσεις.

Η οσμή της κοινωνίας  αλλά και η κοινή συνισταμένη των δημοσκοπήσεων, δείχνει ότι έχουμε μια καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά της να διευρύνεται ενώ οι αλλοπρόσαλλες στρατηγικές προσεγγίσεις της ΝΔ και του Σαμαρά, όχι μόνο τώρα αλλά εδώ και μήνες,  επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα και έχουν δημιουργήσει μεγάλη εσωστρέφεια και προβληματισμό για την επόμενη μέρα. Το να περιγράψει κανείς όσα απίστευτα έως και τερατώδη συνέβησαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είναι μάταιο. Τώρα συζητάμε για την «άλλη διακυβέρνηση»…

Υπεύθυνη διαχείριση της νίκης 

Είτε η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σαρωτική με την επίτευξη αυτοδυναμίας, είτε απλώς μεγάλη, σίγουρα θα είναι ιστορική ! Αυτό όμως είναι κάτι που πρέπει να διαχειριστεί με σωφροσύνη και υπευθυνότητα αφού άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που ζήτησε τις κάλπες και την ανάληψη της εξουσίας. Όσο ο αντίπαλος δίνει την εντύπωση  ότι διαχειρίζεται την ήττα χωρίς ανωτερότητα και ότι σχεδιάζει ένα σενάριο «αριστερής παρένθεσης» επενδύοντας στην καταστροφή της χώρας, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ (και ο Τσίπρας προφανώς που είχε το μέταλλο να φτάσει μέχρι εκεί  όσο και αν είναι ασύμβατη αυτή η λάμψη του ηγέτη για ένα αριστερό κόμμα) θα πρέπει να αποδείξει από την πρώτη κιόλας μέρα ότι ήταν «έτοιμος από καιρό».

Η νίκη για ένα κόμμα που δικαιώνει την ιστορική συνέχεια της Αριστεράς είναι ένα τεράστιο βάρος στους ώμους των νικητών. Η συγκίνηση γι’ αυτή την ιστορική στιγμή δεν αρκεί για να διασώσει τη χώρα, η οποία -όπως ομολογεί ο αντίπαλος πια– είναι ακόμη στο χείλος του γκρεμού. Και η μεγαλύτερη ευθύνη για τη δικαίωση των ελπίδων της κοινωνίας, πέρα από τη διαπραγμάτευση που υποσχέθηκε στο εξωτερικό,  είναι το ξερίζωμα του φαύλου και πελατειακού κράτους που αναπαράγει τη μετριότητα και τον παλαιοκομματισμό και αποτελεί ελπίδα για όσους ελπίζουν ότι θα υπάρξει «βαθύ κράτος»…

Με τις αρχές της Αριστεράς

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέπληξε θετικά με την «λευκή» και «ειρηνική» του προεκλογική εκστρατεία και αυτή πρέπει να είναι η απάντησή του σε ό,τι ακραίο, εμφυλιοπολεμικό,  άστοχα σκληρό, σημειώθηκε σε αυτή την προεκλογική περίοδο: Το μοίρασμα της τράπουλας και η αλλαγή. Όχι για να εγκαταστήσει ένα νέο αριστερό κομματικό κράτος -σαν μικροαστική εκδίκηση  που δεν θα είχε προοπτική- αλλά για να διαχειριστεί την επόμενη μέρα με το ήθος της Αριστεράς.

Να μάθει στην κοινωνία που περιμένει -επιφυλακτικά είναι η αλήθεια αλλά με ελπίδα-  ότι ο ρεβανσισμός και οι προσωπικές πολιτικές δεν έχουν σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς. Σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα ακραία, ως και κωμικά, αριστεροφοβικά σενάρια που καλλιεργήθηκαν για όσα θα γίνουν «αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ» που θα διαψευστούν γιατί ούτε το ίδιο το κόμμα δεν θα μπορούσε να πραγματώσει αν το είχε βάλει σκοπό !

Η τώρα ή ποτέ !

Το γερασμένο φαύλο κράτος που κράτησε δέσμια τη χώρα, θα αντισταθεί, όπως προκύπτει από τη διαχείριση της ήττας που γίνεται στο Μαξίμου ή από το σχεδόν παρακλητικό ύφος του ΠΑΣΟΚ ώστε να βρει θέση στη επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Απέναντι σε αυτή τη στάση η ανάγκη υπαγορεύει με σύνεση αλλά και  αποφασιστικότητα να «ξηλώσει» (όσο και αν ενοχλεί αυτή η λέξη)  από την πρώτη στιγμή, οτιδήποτε θα μπορούσε να «αντισταθεί» στην εφαρμογή του προγράμματος που εξέθεσε στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό είναι τόσο δίκαιο όσο και έντιμο να το κάνει κάποιος που έχει αμφισβητηθεί τόσο πολύ για τις προθέσεις του.

Λεφτά δεν υπάρχουν για να μοιραστούν και να ανακουφίσουν τις αδικίες μέσα σε μία μέρα αλλά μπορεί με την αλλαγή του ύφους και την εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης από την πρώτη μέρα, να δώσει το στίγμα μιας αριστερής διακυβέρνησης, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς παλαιοκομματικό ρεβανσισμό, αλλά και χωρίς παραφωνίες επιλογών που δεν μπορούν να υποστηρίξουν το ήθος που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και αν δεν αρέσει, το κρίσιμο μέγεθος των ψηφοφόρων που δημιουργούν σήμερα τη διαφορά και δίνουν τη νίκη στο ΣΥΡΙΖΑ, καθοδηγείται από το το επιχείρημα «τους είδαμε τους άλλους, να δούμε και αυτούς». Δεν έχει άλλες ευκαιρίες, λοιπόν, ή τώρα ή ποτέ !

Αυτοί που έρχονται με «καθαρά χέρια» έχουν διαβατήριο για την επόμενη μέρα…

Πέρα από το στενό πυρήνα της εξουσίας, τα στελέχη του κόμματος σε αυτή την ιστορική στιγμή, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτό το τεράστιο βάρος που σηκώνει στην πιο κρίσιμη στιγμή της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ,  δημιουργεί ευθύνες. Η εξουσία αλλάζει τους ανθρώπους, αυτό είναι νομοτελειακό και θα πικράνει κάποιους, αλλά η προσήλωση στις αρχές και το πρόγραμμα που έφεραν ένα αριστερό κόμμα τόσο ψηλά, είναι το διαβατήριο για την επόμενη μέρα. Αυτοί που έρχονται με «καθαρά χέρια» έχουν εγγυημένο μέλλον όσο θα συνεχίσουν να έχουν τα χέρια τους καθαρά και όσο οι επιλογές θα αποδεικνύουν ότι διαχειρίζονται με τιμιότητα τη λαϊκή εντολή. Αυτό περιμένει η κοινωνία, που δικαιώνει την Αριστερά -σήμερα- και της δίνει μια μεγάλη νίκη, γι’ αυτό την ψηφίζει ο κόσμος.

Τέλος, οι απλοί ψηφοφόροι, σε αυτές τις εκλογές, δεν ασκούν απλώς το δικαίωμά τους αλλάζοντας μια κυβέρνηση όπως έχουν μάθει να το κάνουν μηχανικά και μοιρολατρικά επί δεκαετίες . Αυτή τη φορά αλλάζουν τη μοίρα τους και αναλαμβάνουν και αυτοί μια μεγάλη ευθύνη καθώς ήρθε η ώρα της Αριστεράς και σε αυτήν επενδύουν, αποδεχόμενοι το πρόγραμμά της. Άρα θα πρέπει να απαιτήσουν από το ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει όπως αρμόζει στην Αριστερά και δεν δικαιούνται να συναρτήσουν την επιτυχία της κυβέρνησης από  την προσωπική τους ικανοποίηση ή την  πιθανή ανάκτηση των κεκτημένων, χωρίς μεγαλοσύνη για τους «άλλους»  και ομοψυχία, στην κρίσιμη στιγμή. Οι δυσκολίες είναι μεγάλες για όλους, ανεξαρτήτως των πολιτικών τους πεποιθήσεων και η Αριστερά είναι υποχρεωμένη πάντα να μάχεται για όλους τους αδύνατους.

Να ελέγξουν τον Τσίπρα την επόμενη μέρα…

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να απαιτήσουν από την πρώτη αριστερή κυβέρνηση, ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος δικαιοσύνης αλληλεγγύης και αξιοκρατίας, να ελέγξουν τον Τσίπρα με βάση αυτό που υποσχέθηκε… Αυτό φαίνεται να ζητά και ο ίδιος !

Γιάννης Σιδηρόπουλος
isidister@gmail.com