SIDIROPOULOS-EDITORIALΕυτυχώς που υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ιστορία με τη Σαμπιχά και θυμήθηκαν κάποιοι τις μειονότητες. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για τις αντιδράσεις όλου του δεξιού και ακροδεξιού φάσματος για το «κόψιμο» της υποψηφιότητάς της με παρέμβαση των τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη. Η ίδια βρήκε καταφύγιο στα μεσημεριανάδικα και άρα μαζί με τους υποστηρικτές της βρέθηκαν στο φυσικό τους χώρο.

Τώρα, και αφού η καταιγίδα πέρασε μπορούν να ειπωθούν περισσότερα, από αυτούς που ξέρουν και όχι από τους εκτός έδρας «σωτήρες». Είναι παγκόσμιο φαινόμενο να κόβεται μια υποψηφιότητα σε ένα κόμμα της Αριστεράς και να διαμαρτύρονται οι οπαδοί της ακροδεξιάς. Όποιοι έχουν τόσο μεγάλο «καημό» για την ανάδειξή της μπορούν να επανέλθουν στα υπόλοιπα κόμματα, όπου κατά καιρούς την έχουν προτείνει. Ας ξεκινήσουν από την πατριωτική Δεξιά, είναι καλή πρόκληση, γιατί την έσπρωξαν στα αριστερά άραγε; Αφού κάποιοι διαμαρτύρονται δεν έχουν παρά να την εντάξουν στα ψηφοδέλτιά τους, ιδού η Ρόδος… Εκτός αν κάποιοι ετοιμάζονται να «ανοίξουν λογαριασμούς» με την επόμενη κυβέρνηση, ζήτημα που είναι ίσως και το κλειδί της υπόθεσης !

Όλοι όσοι στέκονται αμέτοχοι στα ζητήματα των μειονοτήτων και των δικαιωμάτων τους αλλά και όσοι βρίσκονται στο χώρο του ακροδεξιού εθνικισμού της περιοχής και της χώρας γενικότερα, θυμήθηκαν με αφορμή τις συζητήσεις για το θέμα, τις μειονότητες, τους ρομά, ίσως σύντομα, να ασχοληθούν και με τους μετανάστες που στοιβάζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ή τα ζητήματα του Κώδικα Ιθαγένειας, του Αντιρατσιστικού Νόμου…. Χιούμορ είναι φυσικά όλα αυτά αφού για όλα τα ζητήματα που με επιμονή ο χώρος της Αριστεράς θέτει, η ακροδεξιά αλλά και ο συντηρητικός χώρος τα τορπιλίζουν ή επιχειρούν να τα περιθωριοποιήσουν ως ασήμαντα, στοχοποιώντας όσους ασχολούνται ως υπερβολικά ευαίσθητους με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλοι αυτοί λοιπόν θυμήθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ρομά (μόνο αυτών όμως) και τη δράση μιας γυναίκας, ξεχνώντας να μνημονεύσουν την αμέριστη υποκίνηση από το Δίκτυο 21 και τους πακτωλούς μυστικών κονδυλίων στη συγκεκριμένη περιοχή, αν και ποια είναι η σύνδεσή της με τον «αμερικανικό παράγοντα» και αν τυχόν υπάρχουν έρευνες που είναι σε εξέλιξη για τη δράση της σε σχέση με την εθνική ασφάλεια. Λέμε τώρα, αν…

Όλοι όσοι έγιναν λοιπόν ξαφνικά ευαίσθητοι ας πάνε τώρα στο Δροσερό της Ξάνθης, να δουν τα αποτελέσματα της «εθνικής πολιτικής» των ιδεοληπτικών ακροδεξιών του Δικτύου 21, των μυστικών κονδυλίων, του φαιδρού Γραφείου του ΥΠΕΞ (αυτού που ίδρυσε ο ακροδεξιός Σαμαράς ως Υπουργός Εξωτερικών κάποτε, για να μην ξεχνιόμαστε). Ας δούνε λοιπόν την επιτυχία όλων αυτών των πολιτικών για ένα γκέτο, το οποίο η Αστυνομία τις νύχτες το φυλά για να μην βγαίνουν οι «μέσα» προς τα «έξω» και φτάσουν στην πόλη της Ξάνθης ! Όλοι οι ξαφνικά ευαίσθητοι λοιπόν ας πουν στους κατοίκους του Δροσερού πόσα εκατομμύρια ευρώ ξοδεύτηκαν στις πλάτες τους, δήθεν για να βελτιώσουν τις συνθήκες τους και να τους «εντάξουν», όταν κάθε μέρα η απόσταση του πολιτισμένου κόσμου από την απόλυτη εξαθλίωση του γκέτο μεγαλώνει. Ας πουν σε όλους τους καταραμμένους γιατί δεν έχουν ούτε τα βασικά για να ζήσουν, γιατί τα παιδιά τους πεθαίνουν σνιφάροντας βενζίνη ενώ ζουν κλέβοντας καλώδια ή πουλώντας πρέζα, ή επαιτώντας. Την ώρα που κάποιοι έκαναν «εθνική πολιτική» χρηματοδώντας ποδοσφαιρικές ομάδες και, στο τέλος, άφησαν και το λογαριασμό απλήρωτο στι πλάτες των κορόιδων. Ας τους πει κάποιος γιατί ενώ δεν έχουν ούτε ένα πιάτο φαγητό, κάποιοι συνοψίζουν τη δράση τους στο να σκορπάνε χρήματα για «κοπτική-ραπτική» στον οικισμό….

Όλα αυτά, επενδυμένα με το απαραίτητο εθνικοπατριωτικό περίβλημα, της δράσης έναντι του «Τουρκικού Προξενείου». Αρκεί να απαντήσει το ελληνικό ΥΠΕΞ, αν και πότε διαπιστώθηκαν ελείμματα εκατομμυρίων ευρώ στη διαχείριση των κονδυλίων για τη Θράκη και ποια ήταν τα ευρήματα της ΕΔΕ που, ενδεχομένως, διενεργήθηκε. Αν, λέμε….(Φυσικά και γι’αυτό το Τουρκικό Προξενείο θα ευθύνεται προφανώς, που είναι η λύση σε κάθε πρόβλημα που ανακύπτει στο εσωτερικό…)

Ας ψάξει κάποιος λοιπόν, να βρει, τι άφησαν στην καθημερινότητα των εξαθλιωμένων κατοίκων τα διάφορα προγράμματα που υλοποιήθηκαν, πόσα χρήματα δαπανήθηκαν και που πήγαν, εφόσον οι κάτοικοι δεν έχουν ανθρώπινες στοιχειώδεις υποδομές, 10 λεπτά από το κέντρο της Ξάνθης. Και το πάρτυ έρχεται με το επόμενο ΕΣΠΑ, για οποίο κάποιοι παίρνουν θέση, αφού οι «ευπαθείς ομάδες» και οι Ρομά είναι το πεδίο που θα αντλήσουν τεράστια ποσά. Αν εξαιρέσουμε την εκπαίδευση όπου κάποιοι παλεύουν με αίσθημα ευθύνης, οι ρομά αποτελούν ένα αντικείμενο εκμετάλευσης για πολλές κατηγορίες «πατριωτών», «τεχνοκρατών» και «ευαίσθητων». Ας είναι καλά ο ρατσιστικός αντιμεταναστευτικός λόγος στην Αγγλία και την Βόρεια Ευρώπη, που αναγκάζει την ΕΕ να προωθεί πολιτικές για να κρατηθούν οι ρομά πληθυσμοί των Βαλκανίων στις εστίες τους και να μην μεταναστεύσουν. Και ο τρόπος είναι γνωστός όπως και οι ελληνικές πατέντες….

«Έξω από το χορό» πολλοί κάνουν τους ευαίσθητους και τους πατριώτες, αλλά στην πράξη το Δροσερό στην Ξάνθη, ο Ήφαιστος στην Κομοτηνή και όλοι αυτοί οι εξαθλιωμένοι που πεισματικά κάποιουι κρατούν στην ίδια κατάσταση, είναι η «μπίζνα» κάποιων που επενδύεται με εθνικιστικές κορώνες. «Η Θράκη κινδυνεύει», «Οι Τούρκοι αγοράζουν τη Θράκη» είναι οι δύο φράσεις-διαβατήριο για τους κάθε λογής απατεωνίσκους, εγχώριους και εξ Αθηνών, που δικαιολογούν την σπατάλη όλων αυτών των χρημάτων στο όραμα της «ελληνοποίησης των μουσουλμάνων ρομά» (ας μην ανοίξουμε τώρα το θέμα του τεμένους στον οικισμό τους…). Όλοι αυτοί που ξαφνικά έγιναν ευαίσθητοι και ανέδειξαν τη Σαμπιχά ως σύμβολό τους, ας πουν στην κοινωνία πόσα εκατομμύρια ξοδεύτηκαν μέχρι σήμερα, χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη «βιτρίνα» !

Είναι πολύ εύκολο να στέκεσαι στην άκρη του οικισμού με σινιέ φορεματάκια και κοστούμια και να διαπιστώνεις με ευαισθησία, πόσο άσχημα περνάνε αυτοί οι κάτοικοι και πόσο του συμπονάς ! Αλλά η αλήθεια βρίσκεται μέσα.

Ο προβληματισμός, δεν μπορεί να λείπει και το ίδιο του κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσπάθεια να δικαιολογηθεί η αψυχολόγητη ενέργεια κάποιων να προτείνουν ένα πρόσωπο που σηματοδοτεί τόσα αρνητικές πρακτικές για την Αριστερά, έφερε στο φως κάποιες απόψεις όπως «εγκάθετοι του Τουρκικού Προξενείου όσοι αντέδρασαν»,ή «τα μειονοτικά στελέχη έκοψαν την υποψηφιότητα» και άλλες αστείες ιστορίες που ταυτίζονται με τη ρητορική της ακροδεξιάς και πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά την ηγεσία. Ένα κόμμα που έχει στο ψηφοδέλτιό του το Δημήτρη Χριστόπουλο, -η άποψη του οποίου ήταν κρυστάλινη για το θέμα και για το μειονοτικό στη Θράκη, θα πρέπει να κάνει μια προσεκτική ενδοσκόπηση για να διαπιστώσει αν στο εσωτερικό του υπάρχουν «πατριωτικές ομάδες» αντίστοιχες με αυτές που απασχολούσαν κάποτε το κραταιό ΠΑΣΟΚ ή αν στελέχη που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία θεωρούν ότι μπορούν να μεταχειριστούν αυτή τη ρητορική για να αμφισβητήσουν τις επιλογές κάποιων. Ίσως παρέλειψαν όλοι αυτοί να αναζητήσουν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη στις τελευταίες εκλογές, που ήταν το μεγαλύτερο στην Ελλάδα.

Στο εύλογο ερώτημα των εξ Αθηνών «ειδικών» τί ψήφισε το Δροσερό στις τελευταίες Εθνικές Εκλογές, αρμόδιες να απαντήσουν είναι οι διωκτικές αρχές που έχουν σχηματίσει τρεις δικογραφίες για υποθέσεις παραβίασης της εκλογικής νομοθεσίας με ψηφοδέλτια της ΝΔ και του ΛΑΟΣ! Αν δεν το ξέρουν όλοι αυτοί που απέκτησαν άποψη, στο Δροσερό δεν ψηφίζουν : Βγάζουν απλώς «μεροκάμματο» και εξασφαλίζουν το φαγητό τους για μία εβδομάδα ! Σε αυτή την αλητεία, η Αριστερά είναι η μόνη που δεν ανακατεύτηκε ποτέ και έχει «χαρίσει» το Δροσερό στους υπόλοιπους….

Όλοι όσοι δημιουργούν εχθρούς απέναντι για να κάνουν τους χρήσιμους που θα τους πολεμήσουν με το αζημίωτο, ανήκουν σε εποχές και πρακτικές που η κοινωνία αγωνίζεται να αποτινάξει. Και έρχεται η ώρα που θα γίνει.

Γιάννης Σιδηρόπουλος
isidister@gmail.cοm