SIDIROPOULOS-EDITORIALΠολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία που ξέσπασε με το νερό στην Ξάνθη και με πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για πολλούς.

Το πιο προφανές συμπέρασμα είναι ότι το τελευταίο που ενδιαφέρει όλους όσους ανακατεύτηκαν είναι η δημόσια υγεία. Το ζήτημα είναι εξόχως και αμιγώς πολιτικό. Μέχρι σήμερα δεν πήραμε θέση, περιμένοντας να εκδηλωθούν όλες οι πλευρές και είναι αλήθεια ότι, παρότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, κάποιες αντιδράσεις δεν τις περιμέναμε.

Καταρχάς, ως προς την ουσία και ακόμη και αν κάποιος δεν θέλει να λάβει υπόψη του τις πολλές μετρήσεις που κάνει η ΔΕΥΑΞ καθημερινά και την αξιοπιστία των φορέων με τους οποίους συνεργάζεται (και οι οποίοι δεν είναι μια ΜΚΟ της Αθήνας) και μόνο το γεγονός ότι η αρμόδια Διεύθυνση Υγείας εποπτεύει και λαμβάνει κάθε χρόνο 70 διαφορετικά δείγματα νερού από το δίκτυο της ΔΕΥΑΞ, τα οποία είναι όλα τους αρνητικά, πιστοποιεί ότι φυσικά και δεν υπάρχει πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Ας ξεκινήσουμε από μια προφανή αφετηρία. Για να αμφισβητηθεί αυτό θα πρέπει αντίστοιχης βαρύτητας στοιχεία και φορείς, με θεσμική εξουσιοδότηση να παρέμβουν υπεύθυνα.

Στα θετικά επίσης θα μπορούσε να κατατάξει κανείς ότι η αντιπολίτευση στο Δήμο της Ξάνθης δεν μπήκε στον πειρασμό να κάνει «φτηνή αντιπολίτευση» με το νερό, αντιμετώπισε το θέμα υπεύθυνα, δεν επιτέθηκε στη δημοτική αλλα ζήτησε διευκρινίσεις και αρκείται μέχρι τώρα στις διαβεβαιώσεις των υπηρεσιών και της ΔΕΥΑΞ, αναμένοντας την εξέλιξη της υπόθεσης.  Αντίστοιχες ιστορίες με τη συγκεκριμένη ΜΚΟ έχουν προκύψει και σε άλλες περιοχές όταν έκανε μετρήσεις καταλληλότητας για νερά κολύμβησης όταν όλοι γνωρίζουν ότι οι Δήμοι και το Υπουργείο Περιβάλλοντος κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους !

Εενδιαφέροντα στοιχεία για τη συγκεκριμέηνη ΜΚΟ   εδώ και με μια αντίστροφη οπτική και εδώ (πάντα με τα περιβόητα κωλοβακτηρίδια) Εντύπωση προκαλεί ότι το ΠΑΚΟΕ εμπλέκεται σε πολλές ανάλογες ιστορίες και έφτασε μέχρι και στο νερό του Λουτρακίου σύμφωνα με κάποιο δημοσίευμα εδώ)

Αλλιώς θα πρέπει να καταργήσουμε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το ΙΓΜΕ, την Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας και το Δήμο και να θεωρήσουμε ότι  κάποιο ΠΑΚΟΕ , είναι πιο υπεύθυνο από όλους αυτούς και ότι έχει κάποιοι θεσμικό ρόλο.  Δεν τρελαθήκαμε ακόμη, φαίνεται. Θα το λάβουμε υπόψη μας ισως αλλά θα απευθυνθούμε στους αρμόδιους φορείς, προφανώς.

Η σκοτεινή πλευρά

Στη σκοτεινή πλευρά τώρα: Το προφανές είναι ότι ο στόχος όλου αυτού του θορύβου που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί για τα στοιχεία μιας άγνωστης μέχρι σήμερα ΜΚΟ, από ένα μη διαπιστευμένο εργαστήριο, σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΔΕΥΑΞ και της Περιφέρειας, είναι πολιτικός. Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο προκλητικά επιθετικός τόνος του εκπροσώπου αυτής της εταιρίας έναντι των δημοσιογράφων που επέλεξαν να κάνουν την απαιτούμενη έρευνα και να μην θεοποιήσουν τον ίδιο καθώς και το ύφος του  και η ρητορική, σε εμάς μοιάζουν να ταυτίζονταιμε κάποιους ντόπιους παραγοντίσκους που θα είχαν λόγους να ευνοούνται από αυτό το θόρυβο και δεν έχουν κρύψει τα πολιτικά τους απωθημένα. Αυτό ήταν πράγματι ανεξήγητο.

Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι όταν υπάρχουν τόσες πολλές «καθαρές» μετρήσεις καθημερινά και όταν η αρμόδια υπηρεσία διαβεβαιώνει για την ασφάλεια του νερού, δεν ασχολείται κανείς με το ΠΑΚΟΕ.  Όμως, σε περίοδο εκλογών δεν μπορεί κανείς να βάλει «στο ζύγι» την ηθική του καθενός και τις προθέσεις του, ούτε να απαγορέψει στον καθένα να έχει τη δική του –όπως τη θέλει αυτός- οπτική και ας διακινδυνεύσει την αξιοπιστία του. Πολύ περισσότερο όταν πρωταγωνιστούν κάποιοι που έχουν πάψει προ αμνημονεύτων χρόνων να φλερτάρουν με αυτή την έννοια…

Στην ίδια κατηγορία θα μπορούσε κανείς να εντάξει και τον τέως Νομάρχη Γιώργο Παυλίδη αλλά βλέποντας τον τρόπο που επιχείρησε να παρέμβει και να αποκομίσει πολιτικά οφέλη  διαπιστώνει ότι  είναι εντελώς αδόκιμος –κομψά για να μην το χαρακτηρίσουμε «γκάφα». Γιατί όταν  η Αντιπολίτευση του Δήμου τηρεί υπεύθυνη στάση και δεν  επιτίθεται στη δημοτική αρχή, είναι μάλλον «γκάφα» η αντιπολίτευση στην Περιφέρεια να «εφορμά μαινόμενη» σε μια υπόθεση που ελάχιστα την αφορά.  Θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος χιουμοριστικά «εσύ πως βρέθηκε εδώ;» Δικαιολογημένη μπορεί να είναι από την άποψη ότι ένας συνδυασμός που βρίσκεται 9,5 μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις θα κάνει τα πάντα για να ανακατέψει το πολιτικό σκηνικό, αλλά δεδομένης της φυσιογνωμίας του επικεφαλής, οι πάντες γνωρίζουν ότι κινδυνεύει άμεσα να τη διευρύνει περισσότερο….

Πολύ περισσότερο όταν η Περιφέρεια δεν έχει κανένα πολιτικό συμφέρον  να καλύψει το Δήμο, ακόμη και αν κάποιος σκέφτεται διεστραμμένα, αλλά ίσως Περιφέρεια και ΔΕΥΑΞ έχουν κάποιους «κοινούς εχθρούς» (αν ακολουθήσουμε την ίδια διεστραμμένη λογική)

Γιάννης Σιδηρόπουλος
isidister@gmail.com