SIDIROPOULOS-EDITORIALΟι επιλογές των Διοικητών στα Νοσοκομεία της Θράκης ήταν ένα σκληρό χτύπημα, όχι μόνο για την κοινωνία, όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ που παρακολούθησε με δυσάρεστη έκπληξη τις επιλογές, αλλά ακόμη και για ένα μεγάλο μέρος της  Ν.Δ. Αυτό που  βρίσκεται κοντά στο «κέντρο» ή πίστευε ότι δεν ισχύουν οι κατηγορίες ότι η ΝΔ επιχειρεί να ανασυστήσει ένα «μετεμφυλιακό» κράτος του ΄50,  ένα φαύλο παλαιοκομματικό καθεστώς, όπου κάποιοι ατάλαντοι και ακραίοι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, έχουν λόγο ύπαρξης, μπορούν να επιβιώσουν.

Το γεγονός ότι οι κομματάρχες της ΝΔ στην περιοχή αξιοποιούνται σε προκλητικό βαθμό είναι το έλασσον της υπόθεσης (άλλωστε και στο ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξαν ποτέ «άγιοι», με ελάχιστες εξαιρέσεις της εποχής Σημίτη, επίσης κομματικές ήταν οι επιλογές, βέβαια ίσως όχι τόσο προκλητικές). Το μείζον είναι ότι πρόκειται για επιλογές ακραίες που μαρτυρούν μια παντελή διάθεση να αγνοήσουν την έκτακτη περίσταση της χώρας, αλλά απλώς να περισώσουν και να μοιράσουν «πόστα» σε ανθρώπους που έχουν ως μοναδικό προσόν την απόλυτη πρόσδεση και υποταγή στο στενό πρωθυπουργικό πυρήνα.

Eπικίνδυνες επιλογές, αδιαφορία για τις επιπτώσεις

Βέβαια, οι επιλογές αυτές στη Θράκη μπορούν να χαρακτηριστούν επικίνδυνες,  επειδή δεν συζητούμε για μια διακοσμητική επιτροπή όπως οι εκατοντάδες που υπάρχουν -ακόμη- για να αυξάνουν το εισόδημα των κομματικών στελεχών αλλά για τις πιο νευραλγικές μονάδες που διαχειρίζονται το δημόσιο αγαθό της υγείας, σε μια εποχή κατάρρευσης κάθε κοινωνικής δομής. Και με αυτή την έννοια, εφόσον κρίνεται ότι με μικρές ή μεγάλες διαφωνίες, οι προκάτοχοί τους – τουλάχιστον- κατάφερναν να κρατήσουν ανοιχτά σε όλη τους την ανάπτυξη τα τρία νοσοκομεία, η αλλαγή τους σε ένα τόσο κρίσιμο σημείο, σημαίνει προφανώς ότι η ηγεσία της χώρας και του Υπουργείου αδιαφορεί απόλυτα για τις επιπτώσεις (και μόνο η αλλαγή αποτελεί αυτοκτονία αυτή τη στιγμή).

Η τοποθέτηση απόστρατων ως Διοικητών σε Νοσοκομείο, από μόνη της περιγράφει την αισθητική ανθρώπων όπως ο ακροδεξιός, πρώην ΛΑΟΣ, υπουργός Υγείας, ο οποίος όταν δεν εκτοξεύει  ακρότητες σε τηλεπαράθυρα, διοικεί το χώρο της Υγείας ( τον αναπληρώνει στα παράθυρα ο αργόσχολος Θ. Πάγκαλος) Η τελευταία φορά που ένας απόστρατος διοίκησε Νοσοκομείο στην περιοχή – αν και γιατρός- ανάγεται  στην Ξάνθη και παρότι χρονολογείται στην εποχή των παχιών αγελάδων, είχε σχεδόν ανατινάξει το Νοσοκομείο της περιοχής. Εξυπακούεται ότι η εμπλοκή ανθρώπων άσχετων με την υγεία, σε αυτή την οριακή περίοδο είναι προφανές ότι προδιαθέτει για πλήρη διάλυση του κλάδου της υγείας και μόνο για τον απλό λόγο ότι η περίοδος προσαρμογής θα προκαλέσει εγκλήματα.

Θα δοκιμάσουν την τύχη τους αλλά τα αποτελέσματα θα μετρηθούν σε ανθρώπινες ζωές…

Φυσικά, μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι πρέπει να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα να δοκιμάσουν την τύχη τους  εφόσον επιλέχθηκαν σε αυτή τη θέση. Αλλά, δυστυχώς, τα αποτελέσματα θα μετρηθούν με ανθρώπινα θύματα και αυτό είναι άδικο ακόμη και για τους ίδιους. Όμως εφόσον διαγκωνίστηκαν για αυτά τα  πόστα, αναλαμβάνουν και την ευθύνη για όσα θα τους ακολουθούν μετά από αυτό…

Το κράτος «της δεξιάς», που επιχειρεί να ξαναορθωθεί μετά από δεκαετίες, υπό την ένοχη σιωπή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που παρακολουθεί ευχαριστημένη γιατί διαθέτει μερίδιο στη νομή του διαλυμένου κράτους και παρακράτους μέχρι την ολοκληρωτική εξολόθρευση,  μπορεί να αισθάνεται ευχαριστημένο. Η κοινωνία, όμως,  μπορεί να τρομοκρατηθεί ακόμη περισσότερο για όσα ακολουθούν και για την επαναφορά του πιο φαύλου και παλαιοκομματικού καθεστώτος, μιας περιόδου που χαρακτηρίζεται από την τελευταία αναλαμπή του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος, το οποίο καταρρέει και επιχειρεί να κρατηθεί.

Γιάννης Σιδηρόπουλος
isidister@gmail.com