SIDIROPOULOS-EDITORIALΤο ζήτημα που δημιουργήθηκε με τον Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Ξάνθη προκάλεσε μια σειρά από αντιδράσεις και είχε σοβαρές συνέπειες στην επιτυχία  ή μη του ταξιδιού του Αζέρου Διπλωμάτη στην Ξάνθη. Πράγματι, είτε κάποιος χαρακτηρίσει άκομψη την ενέργεια είτε προκλητική, το γεύμα με τον Πρόξενο και τον Αχμέτ Μετέ ήταν ένα σφάλμα, για το οποίο οι άνθρωποι του Αζερμπαϊτζάν δικαιολογήθηκαν, βέβαια, καθώς ήρθαν σε δύσκολη θέση. Ήταν κάτι που θα μπορούσε να αποφευχθεί και δημιούργησε σοβαρά προβλήματα. Μια διπλωματική αποστολή πρέπει να είναι προσεκτική, τη στιγμή που είχε προετοιμάσει μια πολύ ωραία καλλιτεχνική εκδήλωση και δύο σημαντικές συναντήσεις στην περιοχή.

Έτσι φαίνεται να είναι αλλά σε δεύτερη ανάγνωση, δύο είναι τα ουσιαστικά ζητήματα πρέπει να απασχολήσουν την περιοχή:

Το ένα είναι η υπερβολική εκμετάλλευση ορισμένων  ώστε ξαφνικά να επιχειρήσουν να μετατρέψουν την καλλιτεχνική εκδήλωση σε ό,τι τους βολεύει και αυτή η κατηγορία αφορά τόσο την προκλητική εμφάνιση της Τουρκικής πλευράς στο Αμφιθέατρο αφού θα έπρεπε να κρατήσει πιο χαμηλούς τόνους (και χωρίς να αρνηθεί φυσικά τους δεσμούς με τη συγκεκριμένη χώρα) όσο και τις υπερβολικές αντιδράσεις κάποιων πλειονοτικών που χρησιμοποίησαν κάποιες κορώνες. Σαφώς και έπραξαν καλά όσοι θεώρησαν ότι έπρεπε κόσμια, λόγω ή έργω, να αποδοκιμάσουν όσα είχαν γίνει, αλλά από εκεί και πέρα υπήρξε μια ανούσια εκμετάλλευση .

Το δεύτερο είναι η πραγματική αιτία της παρουσίας της Αζερικής Αντιπροσωπείας στην περιοχή, που είναι ξεκάθαρα επιχειρηματική, με στόχο να προωθήσει τα συμφέροντα της συγκεκριμένης χώρας στην περιοχή, από την οποία θα διέλθει ο πολυσυζητημένος αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ, που ξεκινά από το Αζερμπαϊτζάν και φτάνει μέχρι την Ιταλία.

Οι άνθρωποι της μακρινής χώρας ήθελαν να πετύχουν αποδοχή και συμφωνίες, όπως αυτές που υπήρξαν στο πρόσφατο ταξίδι τους στη Μακεδονία, όταν και άφησαν πολύ θετικές εντυπώσεις, τόσο με τον τρόπο προσέγγισης όσο και με την προσωπικότητα του Πρέσβη, εν γένει, ο οποίος είναι αρκετά νέος και ελληνομαθής. Επισκεπτόμενοι τις περιοχές του αγωγού, μαζί με όλα τα άλλα ζητήματα επιχειρούν να  βρίσκουν αγορές για ελληνικές εξαγωγές ή άλλου είδους συνεργασίες.

Αυτό δεν έγινε στην Ξάνθη λόγω της πολυσυζητημένης υπόθεσης που είναι πολύ σοβαρή για την περιοχή. αλλά οι άνθρωποι του Αζερμπαϊτζάν επιφυλάχθηκαν να επαναλάβουν την προσπάθεια προσέγγισης με τη Θράκη για πολλούς λόγους. Αυτή τη φορά με καλύτερους όρους και αφού όλοι θα κάνουν λιγότερα λάθη.

Γιάννης Σιδηρόπουλος
isidister@gmail.com