SIDIROPOULOS-EDITORIALΑκατανόητη και προβληματική για τη Θράκη είναι η ενέργεια της κυβέρνησης και, προσωπικά του Πρωθυπουργού, να μεταφέρει μετανάστες από το κέντρο της Αθήνας στη Θράκη.

Από τη μία βρίσκεται η οργή της τοπικής κοινωνίας για το γεγονός ότι κλείνουν –ουσιαστικά και παρά την υπόσχεση περί προσωρινού μέτρου- η Αστυνομική Σχολή της Ξάνθης και της Κομοτηνής (έρχεται και του Διδυμοτείχου) , δομές που ήδη έχουν συρρικνωθεί ως προς το χρόνο σπουδών, παρότι κάποιοι υποψήφιοι των Πανελλαδικών θα περάσουν σε αυτές φέτος.

Κατά δεύτερο λόγο ενοχλεί ιδιαίτερα η στάση του πολιτικού προσωπικού που επιχειρεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα (ενδεχομένως και ουσία) να απαλύνει το σοβαρό πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας, «εξάγοντας» όσους δεν είναι νόμιμοι στην άλλη άκρη της Ελλάδας, σε μια περιοχή που ήδη έχει δύο Κέντρα Μεταναστών (πολυσυζητημένα και ίσως ένα ακόμη σύντομα) , είναι η κύρια είσοδος της χώρας και, ουσιαστικά, επιβαρύνεται αδικαιολόγητα ώστε να μετατραπεί σε «ανθρώπινη αποθήκη» της Ελλάδας που θα «κρύβει» το πρόβλημα της Αθήνας. Και μάλιστα όχι σε συνθήκες «ξενοδοχείου» όπως διαφήμιζε ο Χρυσοχοϊδης στην Αθήνα αλλά με διπλάσιους ανθρώπους από όσους μπορούν αν φιλοξενήσουν τα δυό νέα Κέντρα που δημιούργησαν σε μια νύχτα !

Την ίδια ώρα που στην Αθήνα κάποιοι πανηγυρίζουν και επιχειρούν να δημιουργήσουν «κλίμα ειρήνης στο κέντρο και αποφασιστικότητας της κυβέρνησης», υπό την πίεση της ακροδεξιάς και των ρατσιστικών αντιλήψεων που έχει διασπείρει όλη αυτή η αναρχία, η κυβέρνηση μεταθέτει το πρόβλημα στην πιο ευαίσθητη περιοχή της χώρας. Υπήρχαν χιλιάδες μέρη σε όλη την Ελλάδα αλλά έκαναν τη χειρότερη δυνατή επιλογή: Διαχέουν το πρόβλημα της κράτησης των μεταναστών στη Θράκη.

Δεν είναι φοβική η Θράκη αλλά αν συνεχίσουν έτσι θα γίνει
Δεν «φοβάται» τους μετανάστες η Θράκη, ούτε είναι φοβική κοινωνία, απεναντίας είναι πολύ πιο ανεκτική από κάθε άλλη περιοχή στη χώρα αλλά κάποιοι κάνουν τα πάντα για να την αναγκάσουν να αναπτύξει ρατσιστικά και οπισθοδρομικά σύνδρομα. Και η κίνηση αυτή προβληματίζει γιατί ανοίγει διάπλατα την πόρτα στα κάθε λογής ακραία στοιχεία της περιοχής. Πεδίο εύκολης κριτικής και ρητορικής που απευθύνεται στον απλό κόσμο και εκμεταλεύεται την αγανάκτησή του, έργο που έχουμε ξαναδεί στο κέντρο της Αθήνας, μια κίνηση που αναθέτει στους εξωθεσμικούς παράγοντες την αντιμετώπιση και την εκμετάλευση του προβλήματος και την ανάδειξή τους σε εφήμερους «ήρωες» που θα εδραιώσουν την ξενοφοβία.

Επίσης εξοργιστικό ότι εγκαθιστά δύο κέντρα μεταναστών, ουσιαστικά, μέσα στον αστικό ιστό επαρχιακών πόλεων (για την Κομοτηνή στις παρυφές της) με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το κλίμα που θα δημιουργήσει πέριξ των περιοχών. Προφανώς γιατί δεν γνωρίζει αυτός που λαμβάνει αποφάσεις ότι αυτή η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη (και αντέχει) από την εισαγόμενη εγκληματικότητα αλλά και από τις εξαθλιωμένες συνοικίες των ΡΟΜΑ της, αλλά δεν θα αργήσει να ξεσπάσει ρατσιστικά και σκοταδιστικά, χωρίς ιδιαίτερη βοήθεια καθώς οι κινήσεις αυτές φαίνονται να είναι η θρυαλλίδα που θα προκαλέσει έκρηξη.

Καλύπτουν την έλλειψη πολιτικής με «σκούπες»
Η έλλειψη πολιτικής για το μεταναστευτικό, περί του οποίου οι προεκλογικές κορώνες είναι εύκολες αλλά μετεκλογικά η πραγματικότητα ζοφερή, δεν μπορεί να αποκρύπτεται πίσω από «σκούπες» στο κέντρο της Αθήνας και «αποθήκευση» του προβλήματος στη Θράκη. Οι επιπτώσεις στην περιοχή θα είναι πολύ σοβαρές καθώς η κυβέρνηση κλείνει το μάτι σε κάποιες ομάδες που θέλουν με ευκολία να μετακυλήσουν το πρόβλημα στους μετανάστες αν και είναι πρόβλημα ανυπαρξίας ελληνικής πολιτικής και πεισματική εφαρμογής του προβληματικού «Δουβλίνο 2». Δεν φταίνε οι μετανάστες αλλά οι πολιτικές, δεν φταίνε οι πολίτες αλλά οι πολιτικοί, στην προκειμένου περίπτωση.

Αντί να κάνει κρυφές επιχειρήσεις για να μεταφέρει μετανάστες από την πίσω πόρτα η κυβέρνηση πρέπει να δηλώσει ποια είναι η πολιτική που έχει (γιατί αν ψάξουμε αυτή που κατέθεσε προεκλογικά «περνάει και δεν ακουμπάει») και πως σκοπεύει να την εφαρμόσει για να οδηγήσει σε λύση ή ανακούφιση. Θα ήταν λαϊκισμός αν ρωτούσε ο κόσμος τον αρμόδιο Υπουργό γιατί δεν στέλενει τους μετανάστες στην ιδιαίτερη πατρίδα την Κέρκυρα αλλά δεν θα υπήρχε και απάντηση

Η παρελκυστική λογική της συζήτησης περί του μεταναστευτικού, είτε επειδή δίνεται η εικόνα της «καθαρής» Αθήνας, είτε επιβαρύνει την ανεκτική Θράκη, της στιγμή που ανακοινώνονται τα επώδυνα μέτρα των 11,5 δις , είναι εύκολα αντιληπτή πια και από τους πιο αδαείς. Η κυβέρνηση , στους κόλπους της οποίας περισσεύουν οι «πατριώτες», επιτείνει την πλήρη απαξίωση της Θράκης ενώ την ώρα που διαβεβαιώνουν ότι οι σχολές δεν κλείνουν, έχουν ήδη υπογράψει τις σχετικές αποφάσεις. Όμως, τι μπορεί να περιμένει κανείς από τον ένα Υπουργείο που πρέπει να χειριστεί τόσο λεπτά ζητήματα και έχει σαν Γενικό Γραμματέα τον επίτροπο της δικτατορίας;

Γιάννης Σιδηρόπουλος
isidister@gmail.com