SIDIROPOULOS-EDITORIALΌλο το διάστημα πριν από τις εκλογές του Μαΐου διάφοροι παράγοντες, παρασυρμένοι ίσως από τον παλιό εκλογικό νόμο ή από τον παλιό δικομματισμό, επέμεναν ότι το πρώτο κόμμα στις τριεδρικές περιφέρειες παίρνει 2 έδρες και το δεύτερο 1.

Είχαμε επισημάνει εξαρχής ότι στις τριεδρικές Περιφέρειες όπως η Ξάνθη, ο εκλογικός Νόμος Σκανδαλίδη που δεν άλλαξε σε αυτό του το σημείο από την τροποποίηση Παυλόπουλου, προβλέπει απλή και ανόθευτη αναλογική. Δηλαδή, κατάληψη εδρών με βάση το μέτρο και τα υπόλοιπα ψήφων μέσα στο Νομό. Στην περίπτωση της Ξάνθης οι τρεις έδρες πήγαν εκεί που είχαμε προβλέψει (προφανώς τώρα είναι πια αντιληπτός ο τρόπος που λειτουργεί ο εκλογικός νόμος στην Ξάνθη) αλλά η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι που δεν είχαμε προβλέψει στον ίδιο βαθμό με το πανελλαδικό αποτέλεσμα, ίσως γιατί δεν είχε φανεί ότι παράληλα με το μειονοτικό στοιχείο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εντυπωσιακά καλή επίδοση και στο χριστιανικό στοιχείο. Πάντως είχαμε πέσει μέσα και στη πρόβλεψη ότι η Ξάνθη θα είναι μια από τις λίγες επαρχίες που θα εκλέξουν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ .

Η περίπτωση να αλλάξει η κατανομή των εδρών και άρα των προσώπων στην Ξάνθη, στις εκλογές της Κυριακής 17 Ιουνίου είναι πολύ λίγες. Ίσως η περίπτωση εκλογής γυναίκας βουλευτή για πρώτη φορά στην ιστορία, είναι πιο κοντινή από ποτέ, αλλά παραμένει πολύ δύσκολη υπόθεση. Και αυτό γιατί για να εκλέξει κάποιο κόμμα βουλευτή σε βάρος του τρίτου ΠΑΣΟΚ πρέπει να το ξεπεράσει σε ψήφους ή, αν πρόκειται για το ΣΥΡΙΖΑ, να έχει υπόλοιπο αριθμού ψήφων πάνω από το 33%, μεγαλύτερο από τις συνολικές ψήφους του ΠΑΣΟΚ.

Tα σενάρια για να αλλάξει η τρίτη έδρα

Πρακτικά στην Ξάνθη η τρίτη έδρα παραμένει πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ από οποιονδήποτε άλλον. Ακόμη και με την αναμενόμενη πτώση σε πανελλαδικό πλαίσιο, δεν θα πέσει κάτω από το 10% ενώ ακόμη και με μειονοτική διαρροή, έχει ένα μαξιλάρι που δύσκολα θα είναι κάτω από το 8%. Σε αυτή την περίπτωση μπορούν να ελπίζουν για την έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ αν διπλασιαστούν οι 5.000 χριστιανικοί ψήφοι (η πανελλαδική τάση δεν αποτυπώνεται ποτέ απόλυτα στην επαρχία) και αγγίξουν οι μειονοτικοί τους 18.000 ( πράγμα επίσης δύσκολο αφού οι ψυχραιμότεροι θεωρούν ταβάνι τους 16-17.000 ψήφους), δηλαδή συνολικά να αγγίξει το 40% και να ελπίζει. Οι Ανεξάρτητοι έχουν επίσης ελπίδες (είχαν 7,8%) αλλά καταγράφουν μικρή πτώση σε όλη την Ελλάδα. Δεν είναι ξεγραμμένη και η ΔΗΜΑΡ που καταγράφει άνοδο πανελλαδικά ενώ η ΝΔ ελπίζει σε θαύμα. Διάφορα σενάρια και φήμες έφεραν ως πιθανό το ΚΚΕ λόγω μεινοτικού υποψήφιου ως επικεφαλής αλλά αυτό θα αποδειχθεί στην πορεία ότι είναι αρκετά μακρινό.

Ως υποθετικό παράδειγμα, λοιπόν, μπορεί να υπάρξει αλλαγή στις έδρες μόνο αν π.χ. το ΠΑΣΟΚ βρεθεί στο 8% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 42%, στην περιοχή της Ξάνθης ή αν οι Ανεξάρτητοι ή άλλο κόμμα ξεπεράσουν το ΠΑΣΟΚ. Η Εβίτα Κεχαγιά από το ΣΥΡΙΖΑ έχει τις περισσότερες πιθανότητες από όλους τους δεύτερους των κομμάτων αλλά η εκλογή της παραμένει μια πολύ δύσκολη περίπτωση. Ο Μπάμπης Ευστρατίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, έχει ελάχιστες ελπίδες αλλά όχι ανύπαρκτες ενώ η περίπτωση της ΔΗΜΑΡ με το Χρήστο Γκαρμπούνη δεν είναι επίσης ακατόρθωτη, αν το κόμμα του Φώτη Κουβέλη καταγράψει άνοδο πανελλαδική που θα το σπρώξει τρίτο και στην Ξάνθη, οπότε θα ελπίζει. Τέλος η Γεωργία Ανδρέου της ΝΔ έχει τις λιγότερες ελπίδες γιατί ακόμη και αν το κόμμα της καταγράψει μεγάλη νίκη πανελλαδικά, μικρή θα είναι η άνοδος τοπικά και απλησίαστα τα νούμερα άνω του 35%

Συμπεράσματα, προβλήματα και προοπτικές για τα κόμματα

Οι εκπλήξεις δεν έλειψαν στην πρώτη αναμέτρηση και δεν αποκλείονται και στη δεύτερη. Τα αριθμητικά δεδομένα είναι σαφή και η έδρα βρίσκεται, πρακτικά, πιο κοντά στο Δημήτρη Σαλτούρο από ότι στους προαναφερόμενους. Η κάλπη όμως θα αποφασίσει και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στις επικείμενες εκλογές δεν αναμένεται αύξηση της αποχής (ίσως και αύξηση της συμμετοχής !), γεγονός που μάλλον ευνοεί τα πρώτα κόμματα. Επίσης ασυνήθιστα μεγάλες είναι οι μετακινήσεις ψηφοφόρων λίγες μέρες πριν τις εκλογές.
Το βασικότερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν τα πρώην μεγάλα κόμματα είναι η αδιαφορία-απογοήτευση που ενδεχομένως έχει η η λίστα των υποψηφιών κάτω από τον δεύτερο και σε αυτό υπερτερούν ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ , ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ και ΚΚΕ που έχουν διαφορετική συγκρότηση και πιο συλλογικά χαρακτηριστικά, άρα συνεχίζουν με την ίδια αισιοδοξία την προσπάθειά τους.

Γιάννης Σιδηρόπουλος
isidister@gmail.com