SIDIROPOULOS-EDITORIALΠολύ πρόσφατα με την τροπολογία για την έκπτωση στα αυθαίρετα των μουσουλμάνων δόθηκε η αφορμή σε διάφορους κύκλους (γνωστούς πάντα) να υπερθεματίσουν για υποτιθέμενες διακρίσεις υπέρ της μειονότητας στη Θράκη και να προσπαθήσουν να διχάσουν για άλλη μια φορά.

Είναι ξεκάθαρο ότι η τροπολογία με πολύ σαφή τρόπο αποκαθιστά το πρόβλημα που διαχώρισε για δεκαετίες τον πληθυσμό στη Θράκη και δεν ήταν άλλο από τον αποκλεισμό της μειονότητας από την έκδοση οικοδομικών αδειών, όταν ωθείτο αναγκαστικά να οικοδομήσει χωρίς άδειες και, άρα, αυθαίρετα. Ήταν η ίδια εποχή που η καταπίεση ήταν γεγονός, όταν κάποιοι «προστάτες» της μειονότητας «ευημερούσαν», ήταν ίσως μια εποχή που κάποιοι νοσταλγούν ακόμη γιατί είναι προφανές ότι η ισονομία και η ισοπολιτεία δεν ευνοεί κάποιους κύκλους που θεωρούν ότι μειονοτικό ζήτημα ήταν λυμμένο όσο η μειονότητα ήταν καταπιεσμένη, αμόρφωτη, χωρίς κοινωνική χειραφέτηση.

Για να κλείσουμε με την αφορμή της τροπολογίας -και με την επισήμανση ότι λανθασμένα δεν ορίζει τις αρχές του ΄90 ως ορόσημο μετά το οποίο δεν πρέπει να ισχύσουν οι ευεργετικές της διατάξεις- για όσους αρνούνται ότι υπήρξε αποκλεισμός της μειονότητας από την έκδοση οικοδομικών αδειών, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Βουλή ψηφίζοντας την τροπολογία αποδέχτηκε την αιτολογική έκθεση που τη συνοδεύει και μιλά ακριβώς για αποκατάσταση της αδικίας των περασμένων δεκαετιών. Άρα, γιαυτό και η βελτιωτική αλλαγή που επιχειρεί να εντάξει και τους χριστιανούς στην ίδια διάταξη μοιάζει τουλάχιστον ακατανόητη (και σίγουρα δημαγωγική και προεκλογική) ενώ δεν υπάρχει περίπτωση να μην εκπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Μαύρες σακούλες» στη Θράκη;

Όλη αυτή η συζήτηση όμως είναι μια καλή ευκαιρία για να λογαριαστούμε με το παρελθόν μας και όσους με μανία προσπαθούν να το αναβιώσουν. Όσους με βάση τις ιδεοληψίες τους προσπαθούν να πείσουν ότι στον τόπο μας υπάρχουν εχθροί και φαντάσματα, ότι «η πατρίδα κινδυνεύει», ότι κάποιοι απεργάζονται σχέδια αποσταθεροποίησης στη Θράκη, ότι διάφορα απίθανα σενάρια και διεθνείς συνομωσίες έχουν σαν μοναδικό στόχο να μας κάνουν Κόσσοβο. Και φυσικά ότι όλοι αυτοί  είναι οι «πατριώτες» που θα σώσουν τη Θράκη από την  εθνική καταστροφή, με το αζημίωτο φυσικά γιατί το διακύβευμα κάθε συζήτησης είναι τα χρήματα που φημολογείται ότι κυκλοφορούν μέσα σε μαύρες σακούλες και λύνουν όλα τα προβλήματα της Θράκης, θεωρητικά πάντα. Αλλά πρακτικώς μόνο τα δικά τους, γιατί αν ευσταθούν οι θεωρίες τους, τα χρόνια που είχαν την ευκαιρία και αλώνιζαν (κάποιοι αλωνίζουν ακόμη) στη Θράκη, θα έπρεπε να έχουν λύσει όλα τα «εθνικά» προβλήματα που εντόπισαν στη Θράκη ! Έτσι δεν είναι;

Τα προβλήματα στη Θράκη προκαλούνται πάντα από ακραίους των δύο πλευρών ενώ οι μεν κατηγορούν τους δε ότι χρηματοδοτούνται αλλά όλοι το κάνουν τη δουλειά από ιδεολογία τελικά ! Η Θράκη, όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη, είναι μια επιχείρηση  που στήνεται από ανθρώπους που πουλάνε φανατισμό και εθνικοφροσύνη στις δύο πλευρές για να δικαιολογούν την παρουσία τους. Είναι προφανές ότι η ηρεμία των τελευταίων ετών, απόρροια και της αμοιβαίας τακτικής να πέσουν οι τόνοι -και όχι μόνο- οδήγησε κόσμο στην ανεργία ! Όμως τα προβλήματα παραμένουν και η πολιτική αστάθεια που επικρατεί έχει δώσει ελπίδες σε πολλούς να ονειρεύονται ότι μπορούν να επανέλθουν διχάζοντας και στήνοντας ξανά μηχανισμούς, που τον τελευταίο καιρό είχαν -όχι εντελώς- καταρρεύσει.

Το ΥΠΕΞ παρακολουθεί

Όλα αυτά κάτω από τη μύτη του ελληνικού ΥΠΕΞ που παρακολουθεί ως απλός θεατής τον κάθε πράκτορα και πρακτορίσκο να κάνει την προσωπική του πολιτική στη Θράκη και να υποστηρίζει, πχ, ότι ποτέ δεν υπήρξαν διακρίσεις σε βάρος της μειονότητας (άραγε για ποια λάθη του παρελθόντος μίλησαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί από το ’90 μέχρι σήμερα;) Η διαρκής προσπάθεια για περισσότερη ισονομία και περισσότερη ισοπολιτεία είναι η μόνη λύση για να ησυχάσουμε στη Θράκη και να μην έχουν έρεισμα οι κάθε λογής πατριδοκάπηλοι να εκμεταλλεύονται την περιοχή και να πυροδοτούν την ένταση σε βάρος της ανεκτικότητας. Όμως οι μάσκες πέφτουν και κάθε λογής προστατευόμενοι «φωνάζουν» προσπαθώντας να αποδείξουν ότι «αξίζουν το μισθό τους» (μεταφορικά πάντα !). Εκτός αν κάποιος μπορεί επίσημα και με κάθε νομιμοποίηση να πει δημόσια ότι τίποτε από όλα αυτά δεν συμβαίνει και είναι μύθευμα δικό μας.

Πως θα απαλλαγούμε;

Επειδή δεν υπήρξαμε ποτέ σε κανένα payroll (μπορούμε να μιλάμε αυστηρά και μόνο για μας και για κανέναν άλλον) και επειδή κανείς δεν είναι σε θέση να μας επιβάλλει τις politically incorrect φοβικές απόψεις του, είναι προφανές ότι όσοι ενοχλούνται τόσο πολύ από τις θέσεις μας έχουν τους λόγους τους αλλά γιατί τόσο καημός για να τις αλλάξουμε; Εμείς πάντως δεν κρύψαμε ποτέ τις απόψεις μας και θα βλέπαμε με ενδιαφέρον μια Θράκη όπου οι πολίτες, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, θα ζουν χωρίς διπλωματικές υπηρεσίες είτε ελληνικές είτε τουρκικές, χωρίς πράκτορες και φερέφωνα του διχασμού και της μισαλοδοξίας. Μόνοι μας εμείς χωρίς αυτούς. Θα το δέχονταν ποτέ;

Γι΄αυτό λοιπόν ίσως είναι ώρα, με τη στάση μας, να βγάλουμε τους πράκτορες στην ανεργία !