Για άλλη μια φορά στην Ξάνθη η παρέλαση σημαδεύτηκε από επεισόδια τα οποία φυσικά δεν θα είχαν συμβεί αν το «Υπουργείο Προστασίας του Πολιτικού» δεν ήταν τόσο υπερβολικό στα μέτρα ασφαλείας.SIDIROPOULOS-EDITORIAL

Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η εξέδρα των επισήμων στην Ξάνθη αποκλείστηκε σε ακτίνα πενήντα μέτρων, κάγκελα απαγόρευαν τον κόσμο να φτάσει κόντά στους επίσημους, οδοφράγματα και κλούβες των ΜΑΤ υπήρχαν στου γύρω δρόμους, αστυνομικοί παντού κάποιοι από τους οποίους είχαν διακόψει τις άδειές τους, οργάνωση και κινητοποίηση που αντίστοιχή της δεν υπήρξε ποτέ στην επαρχιακή μας πόλη.

(Αν η ηγεσία του Υπουργείου είχε την ίδια σπουδή για άλλες εκφράσεις του δημόσιου βίου, τίποτε θορυβώδες δεν θα μπορούσε να διαταράξει την ηρεμία στη χώρα, όπως π.χ. τα επεισόδια στα γήπεδα)

Ξεκάθαρη στάση Δημάρχου Ξάνθης

Ο Δήμαρχος της πόλης, από την προηγούμενη μέρα εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του και δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι η πλατεία Ελευθερίας έμοιαζε με αρένα και οι πολιτικοί ως βαλσαμωμένα εκθέματα μέσα σε γυάλα, ίσως ο μόνος από τους πολιτικούς που το εξέφρασε δημόσια.  «Είναι ντροπή, είπε, να γιορτάζουμε έτσι την εθνική επέτειο  αυτό και εξωθεί τον κόσμο σε επεισόδια». Όπως και έγινε γιατί είναι προφανές ότι 50 άτομα της Πρωτοβουλίας Αντίστασης δεν απειλούν τη δημόσια ειρήνη και δεν χρειαζόταν να απαγορεύεται η πρόσβαση στους διαδηλωτές ακόμη πιο μακριά από την παρέλαση;

Γιατί φοβούνται τις παρελάσεις;

Ποιος ο λόγος να γίνει μια παρέλαση αν πρέπει να υπάρχουν τέτοια πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας; Γιατί το κράτος φοβάται τόσο πολύ τον κόσμο και διοργανώνει εκδηλώσεις στα «κρυφά». Ποιος σοφός στην Αθήνα αποφάσισε ότι στην Ξάνθη χρειάζονται εκατοντάδες αστυνομικοί και οδοφράγματα για να κάνουμε μια παρέλαση, σε σημείο που οι αστυνομικοί να απορούν και να ντρέπονται; Είναι προφανές ότι η όποια ένταση δημιουργήθηκε επειδή υπήρξε υπερβολή. Φυσικά όλα εξυπηρετούν προεκλογική σκοπιμότητα, για την οποία φαίνεται να συμφωνούν τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα.

Μπροστά στο φόβο της επανεγκλογής, όλοι έχουν θυσιάσει τη λογική, την αξιοπρέπεια, τις δημοκρατικές ελευθερίες και μας προσφέρουν αστυνομικό κράτος. Ποιος τους είπε ότι η χώρα μπορεί να γιορτάζει μια εθνική επέτειο και στον πολίτη να απαγορεύεται η πρόσβαση; Ποιος τους είπε ότι οι παρελάσεις είναι κλειστές εκδηλώσεις όπου η νεολαία αποδίδει τιμές στους επίσημους και ο κόσμος, όταν του επιτρέπεται, κάνει τον κομπάρσο; (και δεν είναι η ώρα να πέσουμε στην παγίδα τώρα και να συζητήσουμε για τη σκοπιμότητα των παρελάσεων, είναι συζήτηση μιας άλλης ώρας).

Φασιστικές νοοτροπίες;

Είναι μάλλον φασιστικές και γκαιμπελικές οι επινοήσεις κάποιων να παρουσιάσουν μια χώρα ήρεμη, ήσυχη και ειρηνική όπου οι παρελάσεις γίνονται με τάξη (αλλά από αυτές απουσιάζει ο κόσμος). Αν δεν μπορούν  να διοργανώσουν μια παρέλαση και αυτή είναι γεμάτη από άνδρες της αστυνομίας, της ασφάλειας, των μυστικών υπηρεσιών ή ό,τι άλλο, τότε είναι καλύτερο για κάποιους να πάνε σπίτι τους.  Ο κόσμος υποφέρει και αυτό δεν κρύβεται πίσω από σιδηρόφρακτές εθνικές επετείους και ολοκληρωτικές πρακτικές.

Οι εκλογές που έρχονται είναι προφανές ότι απειλούν το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα. Το παλαιοκομματικό, φοβικό, ξεπερασμένο και απαίσιο πελατειακό σκηνικό που προσπαθούν να συντηρήσουν και τα δύο κόμματα με μεγάλη μανία, καταρρέει. Αυτή τη χρεοκοπία προσπαθούν να κρύψουν για να επιζήσουν. Γι’ αυτό και αναβάλουν διαρκώς τις εκλογές ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να πολωθούν μεταξύ τους και να διασωθούν κυβερνώντας μαζί, αν και ακόμη και αυτό, δεν περνάει πια. Δυστυχώς γι’αυτούς δεν μπορούν να τάξουν ούτε διορισμούς, ούτε αυξήσεις και όσο πλησιάζει ο Ιούνιος τα πράγματα ζορίζουν. Και το κακό είναι ότι για όλα αυτά ευθύνεται η κεντρική εξουσία που αποφασίζει, απουσιάζει και αφήνει στην Αυτοδιοίκηση «να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά»

Γιατί δεν φεύγουν οι «επίσημοι» καλύτερα που είναι λιγότεροι;

Ποιο είναι το δίλημμα, να υπάρχουν παρελάσεις ή εξέδρες επισήμων; Γιατί αν ήθελαν ηρεμία θα απομάκρυναν τους επίσημους και όχι τους πολίτες ! Είναι λιγότεροι από τους διαδηλωτές και τους εξοργισμένους ή μή Έλληνες που έδιωξαν από την παρέλαση. Τελικά η πολιτική ηγεσία απέδειξε ότι φοβάται τους πολίτες και την αντίδρασή τους και ήθελε να αποφύγει αυτό να εκφραστεί μπροστά στις κάμερες. Αδιαφορεί για το νόημα της επετείου το οποίο μαζί με τους πολιτικούς κρύφτηκε πίσω από κάγκελα και κλούβες των ΜΑΤ.