SIDIROPOULOS-EDITORIALΈχει διακινδυνευθεί από την παραμονή των εκλογών στο Επιμελητήριο να αναφέρει ότι ο πρώτος συνδυασμός έχει σαφές προβάδισμα αλλά βρίσκεται μακριά από την αυτοδυναμία και ότι οι συνδυασμοί που θα ακολουθήσουν θα βρίσκονται αρκετά κοντά.

Τελικώς το σενάριο επιβεβαιώθηκε σε μεγάλο βαθμό αν και οι επιμέρους παράμετροι δεν ήταν όλες αναμενόμενες.

Οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν είναι μικτές για την ώρα. Η πολυπόθητη αυτοδυναμία για το Στέλιο Μωραΐτη δεν ήρθε ποτέ, όπως ανέμεναν και οι άνθρωποι του συνδυασμού του και αυτό ήταν σχεδόν δεδομένο από τη στιγμή που οι συνδυασμοί ήταν τρεις. Ο Σωτήρης Τσιακίρογλου που είχε σαν στόχο να διεμβολίσει τους δύο συνδυασμούς της απερχόμενης διοίκησης το πέτυχε με ικανοποιητικά νούμερα και είναι ο κερδισμένος των εκλογών. Άλλωστε, για τους δύο συνδυασμούς που δεν στηρίζονται από τη ΝΔ η δεύτερη θέση είχε την ιδιαίτερη σημασία της και δίνει –ίσως- το προβάδισμα σε περίπτωση συνεργασίας.  Βέβαια παρά το  καλό ποσοστό του, αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στις έδρες αφού καταλαμβάνει 6, όσες και ο Γιάννης Αθανασιάδης. Από την πλευρά του ο τρίτος της κατάταξης, σε συνθήκες πολύ δύσκολες για το κόμμα του ΠΑΣΟΚ κινήθηκε μέτρια  αλλά είναι δεδομένο ότι το ίδιο του το κόμμα δεν ανταποκρίθηκε στη συγκυρία με την ίδια θέρμη που το έπραξαν οι της Ν.Δ  (αλλά πιο κόμμα τέτοια εποχή;) Αιτίες και υπαίτιους για όλα τα «σκορ» που σημείωσε ο κάθε συνδυασμός,  όλοι αναφέρουν ανεπίσημα αλλά όχι φωναχτά.

Ρυθμιστικός ρόλος Αθανασιάδη.

Το ρυθμιστικό ρόλο πλέον έχει αναλάβει ο Γιάννης Αθανασιάδης, λόγω θέσης αλλά και λόγω πόλωσης που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών(αδικαιολόγητη μεν, ευνοϊκή για τα ποσοστά τους, ίσως). Τίποτε δεν είναι δεδομένο για τον τρόπο που θα συμπεριφερθεί τις επόμενες μέρες. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι θα ηρεμήσει μετά το αποτέλεσμα, θα συσκεφθεί με το σύνολο των εκλεγμένων και της παράταξης και θα κρίνουν πως θα κινηθούν. Συζήτηση μεταξύ Γ. Αθανασιάδη και Σ. Τσιακίρογλου και πιθανότητα αμοιβαίας δέσμευσης ίσως έχει υπάρξει στην αρχή της κούρσας αλλά αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν καλά μόνο οι δύο τους και κανείς άλλος. Μέχρι την Παρασκευή, το αργότερο, οπότε ο Στέλιος Μωραΐτης πρέπει να συγκαλέσει το νέο Δ.Σ., θα υπάρξουν αρκετές ζυμώσεις μέχρι να υπάρξει  κατάληξη. Η συνεργασία των δύο μικρότερων παρατάξεων είναι απλώς πιθανότερη από μια άλλη σύμπραξη, αλλά για την ώρα μόνο στη θεωρία. Άλλωστε η συνεργασία προϋποθέτει συμφωνία και όρους που τίθενται από τις δύο πλευρές και αυτό είναι κάτι που δυσκολεύει πάντα την περίσταση. Πάντως δεν πρέπει να διαφεύγει ότι οι δύο μικρότεροι συνδυασμοί διαθέτουν τον ίδιο αριθμό εδρών.

Η μειονοτική ψήφος: Πολύ κακό για το τίποτα

Σε ότι αφορά στη μειονοτική ψήφο, επαναλήφθηκαν οι γνωστές παλλινωδίες και ψευτοπατριωτισμοί που προχώρησαν σε επικίνδυνες ατραπούς τις τελευταίες μέρες και μάλλον από καλοθελητές. Η γνωστή γραφικότητα κάποιων φοβικών που κρύβουν την ανεπάρκειά τους σε πατριωτικά κηρύγματα επιχείρησε και πάλι να διχάσει και να δείξει ότι η μειονότητα είναι αρεστή μόνο ως υποζύγιο στις νίκες του καθενός (τότε το βουλώνουμε). Διαφορετικά, την αντιμετωπίζουν απαξιωτικά, προσπαθώντας να επιτείνουν την απομόνωση και την περιχαράκωση που και η ίδια, συχνότατα πια, προσεγγίζει. Πάντως, η μειονότητα δεν πήρε τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από την αναλογική της εκπροσώπηση σε έδρες των μελών του ΕΒΕ, δηλαδή 33%, 7 έδρες στο σύνολο των 21.
Οι «φίλοι» του κάθε υποψήφιου

Ο καθένας προσήλθε σε αυτές τις εκλογές «κουβαλώντας» βαρίδια, φίλους ή  ευκαιριακούς υποστηρικτές, όλοι τους ευελπιστώντας να «καταλάβουν» το επιμελητήριο για να αναλάβουν «δουλειά» και αυτό δεν κρύβεται, σε πολλές περιπτώσεις. Όσο πιο φανερά το εκδήλωσαν κάποιοι, τόσο μεγαλύτερη ζημιά προκάλεσαν στους συνδυασμούς που υποστήριξαν. Και αυτό συνεχίζουν κάποιοι να το αγνοούν, αν και η κάλπη έσβησε πολλούς μύθους και υποσχέσεις για πολλά πρόσωπα. Για την τύχη του φορέα πάντως, ελάχιστοι συζητούσαν στους διαδρόμους αλλά περισσότερο για τις πολιτικές ισορροπίες και τα προσωπικά συμφέροντα που εκπορεύονται από την ανάμιξη του καθενός. Και τώρα στην αναγκαστική διαπραγμάτευση οι επικεφαλής προσέρχονται μόνοι τους ή κουβαλώντας τα «βαρίδιά» τους; Πάντως για όσους ο καθένας έχει και επιδεικνύει ως τέτοιους, δεν δικαιούνται να δυσανασχετούν οι απέναντι. Όλοι μαζί να τους χαίρονται !

Και η κατάρριψη του μύθου με απλή αριθμητική

Αυτοδυναμία με σύστημα απλής αναλογικής δεν μπορεί να υπάρξει για ποσοστό κάτω του 50% , όσο και να επιμηκύνουμε την κοινή λογική! Πραγματοποιήθηκε υποθετική κατανομή των εδρών με βάση την προτεινόμενη από το απερχόμενο Δ.Σ. εκπροσώπηση των τμημάτων πριν ακυρωθεί από τη γνωστή εγκύκλιο Ξυνίδη.  Και ιδού η έκπληξη: Με βάση την παλιά κατανομή οι έδρες θα πήγαιναν 8-7-6 στους συνδυασμούς κατά σειρά εκλογής, που θα  ήταν και πιο αντιπροσωπευτική με βάση την απλή αναλογική. Άρα, τζάμπα χύθηκε τόσο μελάνι για την αλλαγή των εδρών στα επιμέρους τμήματα και μάλλον θα γελάσουμε αν αναδημοσιεύουμε τις δηλώσεις των ημερών εκείνων. Στην απλή αναλογική δεν υπάρχουν αδιέξοδα, θα μπορούσε να πει κανείς…
Το διακύβευμα των εκλογών

Το συμπέρασμα είναι πάντως, ότι η συζήτηση γίνεται για ένα Επιμελητήριο πλήρως διαλυμένο, όπως διαπίστωσαν όλοι οι εκλογείς που προσήλθαν να ψηφίσουν, όχι εκπληρώνοντας κάποιο καθήκον για το δικό τους φορέα, αλλά υπηρετώντας τη φιλική ή κομματική υποχρέωση. Αυτή είναι και η θλιβερή πραγματικότητα που περιβάλλει το φορέα. Ένα Επιμελητήριο ανύπαρκτο, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον για λίγες μέρες και μετά την εκλογή του Δ.Σ. θα επιστρέψει στην απαξίωση και την απομόνωσή του, αν δεν συμβεί κάτι δραστικό. Και όσο και αν ακούγεται σκληρό, βγάζοντας έξω από το κάδρο τους επικεφαλής, η στελέχωση αυτού του νέου Δ.Σ. υπολείπεται σε ποιότητα ακόμη και σε σχέση με το προηγούμενο  που παραδίδει το φορέα στη σημερινή του κατάσταση. Τα νέα μέλη στο ανανεωμένο κατά  80% Δ.Σ., θα πρέπει να προσπαθήσουν αρκετά για να μην καταλήξουν στο ίδιο χάλι. Κυρίως αυτό που αμφισβητείται είναι  αν έχουν επίγνωση του ρόλου του Επιμελητηρίου και της αποστολής του. (Γιατί οι προηγούμενοι, όσοι απέμειναν, προφανώς και δεν είχαν)

Γιάννης Σιδηρόπουλος
isidister@gmail.com