SIDIROPOULOS-EDITORIALΌτι κάποιοι από τους ανθρώπους που διοικούν την ΠΑΕ στερούνται στοιχειώδους ευγένειας και φυσιολογικής ανθρώπινης συστολής για το ρόλο τους, ήταν γνωστό παρότι συχνά το κοινό αισθάνθηκε ντροπή να εκπροσωπείται η ομάδα του από αυτούς.

Ότι σύσσωμη η τοπική κοινωνία έχει με κάθε αφορμή εκφράσει την αποστροφή της για την αισθητική που περιβάλλει τον ιδιοκτήτη της Skoda Ξάνθη, δεν είναι κάτι νέο. Ότι συχνά κοντραρίστηκε μαζί του για διάφορα θέματα αγωνιστικά, ιδεολογικά και άλλα, ίσως  αποτέλεσε σημάδι υγείας. Ότι η Ξάνθη είναι η πιο γραφική ΠΑΕ που πέρασε ποτέ από την Α Εθνική σε επίπεδο ανακοινώσεων, δεν κάτι ήταν κρυφό.

Όμως, ότι μπορεί να αγγίξει αυτό το επίπεδο της χυδαιότητας και να ξεφτιλιστεί στον απόλυτο βαθμό, δεν ήταν αναμενόμενο και αποτέλεσε μια δυσάρεστη έκπληξη. Η ανακοίνωση της ΠΑΕ  εναντίον κάποιου «παιδοβούβαλου» είναι η απόλυτη παρακμή. Και είναι τόσο απόλυτη που μέσα στο παραλήρημα του συντάκτη της δεν βρέθηκε έστω η αντρική αξιοπρέπεια να κατονομάσει τον «παιδοβούβαλο». Η λέξη «αλητεία»  και «χυδαιότητα» δεν αρκεί για να περιγράψει αυτό που αντίκρυσαν σήμερα οι φίλαθλοι. Ακριβώς τη στιγμή που η φίλαθλη Ελλάδα  βγάζει τη γλώσσα σε αυτό το γκανγκστερικό ποδοσφαιρικό οικοδόμημα, η ΠΑΕ SKODA Ξάνθη, απέδειξε με εμφατικό τρόπο ότι αποτελεί απόλυτο εκφραστή της πρακτικής και της αισθητικής του αθλητισμού που εκφράζεται από το Μπέο και τον Ψωμιάδη, ότι είναι «γνήσιο ανταλλακτικό» αυτής της μηχανής

Ποιος ο συντάκτης της ανακοίνωσης;

Τα περισσότερα Μέσα της χώρας αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν αυτό που η ΠΑΕ χαρακτήρισε ανακοίνωση και προκάλεσε αποστροφή και αηδία σε κάθε νοήμονα. Δεν γνωρίζουμε ποια διαφορά είχε με τον αθλητικογράφο (φανταζόμαστε ότι κάποιον «χαϊδεμένο» πείραξε η κριτική όπως πάντα) αλλά οι δύο ανακοινώσεις είναι πια μνημείο χυδαιότητας και έλλειψης πολιτισμού. Και μάλιστα στις γραμμές που αντέξαμε να διαβάσουμε διαπιστώσαμε και μια πολύ στρεβλή αντίληψη για τον τρόπο που ασκείται η «αθλητικογραφία» (εμείς πάντοτε αποφεύγουμε να την ονομάσουμε αθλητική δημοσιογραφία στην Ξάνθη, από σεβασμό στην ταυτότητά του δημοσιογράφου που έχουμε στο πορτοφόλι μας) αλλά είναι αυτή η λειτουργία που ενθάρρυνε η ΠΑΕ, χρόνια τώρα με αποκλεισμούς και βολικούς εκλεκτούς (για να μην την προσωποποιήσουμε με ονόματα που μπορούν να μπουν ως ταμπέλες). Όμως φαίνεται ότι δεν αντέχει ούτε την απλή και λογική κριτική για κάτι που είναι εμφανές ότι προβληματίζει όλους τους φίλους της ομάδας, όσους έμειναν τέλος πάντων.

Όλες αυτές οι απίθανες ανακοινώσεις όλων αυτών των χρόνων σε μια πολύ συγκεκριμένη αργκό φωτογράφιζαν τον συντάκτη τους (ο οποίος από τους ευφυείς φιλάθλους είχε χαρακτηριστεί LaptopMan). Αν ο συντάκης των δύο κατάπτυστων ανακοινώσεων παραμένει ο ίδιος, αυτός που σιώπησε πέρυσι και επανήλθε με αυτή την ανακοίνωση,  είναι απλώς ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα. Αν ο συντάκτης άλλαξε και έγινε νεότερος, όπως ανέφεραν κάποιες πληροφορίες, τότε τα πράγματα είναι τραγικά για την ΠΑΕ Skoda Ξάνθη και το μέλλον της δεν θα μπορέσει να είναι καλύτερο από το παρόν της. Το να αναφερθεί κανείς στα επιμέρους αρνητικά στοιχεία διοίκησης και οργάνωσης της ομάδας και τις αγωνιστικές ή άλλες αδυναμίες της, είναι πια μάταιο.

Μαύρη σελίδα στην ιστορία της ομάδας.

Αυτή η μαύρη σελίδα στην ιστορία της ομάδας δεν βαρύνει μόνο τον ιδιοκτήτη, ο οποίος πεισματικά αρκείται για δεκαετίες να ακούει μόνο την αυλή του. Πλέον, βαρύνει απόλυτα και την ίδια την αυλή, όπως αυτή απαρτίζεται όσο επιμένει ακόμη και μετά το απίστευτο περιστατικό της ανοίκειας επίθεσης στον «παιδοβούβαλο», να επικροτεί τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, για να παραμείνει εκεί. Αν υπήρχε έστω μια ικμάδα αξιοπρέπειας ή συναίσθησης της ευθύνης μιας ΠΑΕ απέναντι στην κοινωνία, τη νεολαία, τον πολιτισμό της πόλης, κάποιος θα έπρεπε να έχει διαχωρίσει τη θέση του και να παραιτηθεί σήμερα. Κάποιος θα έπρεπε να δείξει έμπρακτα ότι αυτή η απόλυτη προσαρμογή της ΠΑΕ σε λογικές υποκόσμου που δεν σέβεται την αξιοπρέπεια του φιλάθλου της πόλης, δεν έχουν θέση. Ακόμη και αν όλοι αυτοί επιλέγουν να είναι απλοί χειροκροτητές και αναλαμβάνουν- από σήμερα- το δικό τους μερίδιο ευθύνης, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλλει αυτή την πόλη και θα είναι συνένοχοι.

Το ότι σε λίγες μέρες ο μεγαλομέτοχος θα κάνει λόγο για «συγνώμη»,με τρόπο προδιαγεγραμμένο,  δεν αλλάζει τίποτε σε αυτό που έχει συμβεί. Και δεν αλλάζει γιατί έχουν ακουστεί τόσες «συγνώμες» που υπάρχει ανοσία, η οποία  φέρνει στην επιφάνεια τη γενικότερη χρεοκοπία του μοντέλου διοίκησης (για την οποία μιλήσαμε πριν ενάμιση χρόνο και προκλήθηκαν οι αναγκαίοι κλυδωνισμοί στην ΠΑΕ αλλά χωρίς ουσιαστική συνέχεια)  Λιγότερο από 400 φίλαθλοι πήγαν στην παρουσίαση της ομάδας, όπως και στο τελευταίο δυνατό της φιλικό. Εκατοντάδες θα είναι και τα –πραγματικά- διαρκείας που θα κόψει φέτος η ομάδα, παρότι έχει ανεβάσει στο ρόστερ παίκτες από τα ΤΕΠ και διαθέτει τεχνικό επιτελείο αμιγώς ξανθιώτικο (όπως ζητούσαν οι φίλοι της για χρόνια). Εκατοντάδες θα είναι, μόλις, οι φίλαθλοι όλο το χρόνο στις κερκίδες αντικατοπτρίζοντας την αδιαφορία όλων. Με σταθερό τρόπο η ΠΑΕ βιώνει την απόλυτη αποξένωση σε αγωνιστικό επίπεδο ενώ γίνεται σαφές ότι αυτοί που διοικούν δεν έχουν την παραμικρή συναίσθηση του βάρους της ιστορίας της ομάδας, την οποία διαθέτει και ο τελευταίος της φίλαθλος.

Όμως το χειρότερο όλων είναι ότι η ομάδα της πόλης, ο πρώην ΑΟΞ και όχι νυν, βιώνει την απόλυτη κοινωνική παρακμή και δεν μπορεί πια να εκπροσωπεί κανέναν άλλον παρά μόνο τον ιδιοκτήτη και την αυλή του.

Γιάννης Σιδηρόπουλος
isidister@gmail.com