SIDIROPOULOS-EDITORIALΛίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το ζήτημα της πεζοδρόμησης της Ορφέως στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης και η δημοτική αρχή βρίσκεται και πάλι σε μια ιδιαίτερα δύσκολη, θέση, από αυτές που φαίνεται ότι αρέσκεται να διαχειρίζεται.
Δεν μπορεί να εξηγήσει κανείς διαφορετικά τη στάση του Δήμου και της ηγεσίας του μέχρι σήμερα και το πρόβλημα που δημιουργείται με πολλές προεκτάσεις. Σίγουρα η περιγραφή μιας κατάστασης, πριν συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης, εμπεριέχει ένα ρίσκο για το γράφοντα, όμως είναι γεγονός ότι η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή και ίσως είναι και υποχρέωση του Μέσου να τη περιγράψει έγκαιρα, από το δικό του πρίσμα.

Ο Δήμος Ξάνθης, σχεδόν εσπευσμένα, προχωρά στην υιοθέτηση ενός μέτρου, το οποίο προκαλεί αντιδράσεις σε όλες τις πλευρές και είναι δυνατόν να δημουργήσει , για άλλη μια φορά, προβλήματα και στο εσωτερικό της παράταξης. Έχοντας ήδη την δεδηλωμένη αντίδραση των κατοίκων της Παλιάς Πόλης αλλά και του Τεχνικού Επιμελητηρίου ο Δήμος αναλαμβάνει το «γνώριμο» σε αυτόν ρόλο να επιβεβαιώσει τους ψιθύρους και να προχωρήσει σε ένα μέτρο, αποδεχόμενος για πολλοστή φορά το χαρακτήρα του κακού που «εξυπηρετεί» τα συμφέροντα κάποιων. Κάποιοι λένε – και ίσως να μην έχουν άδικο- ότι το γεγονός πως πολλές φορές η δημοτική αρχή φαίνεται πως δρα προκλητικά ίσως και να είναι στρατηγική επιλογή που θέλει να αποδείξει στους ψηφοφόρους της ότι με κάθε τρόπο «θα γίνει η δουλειά τους»

Ευθύνες για όσους ψηφίσουν ;
Υπάρχει όμως και η πολιτική διαχείρηση και σε αυτή ο Δήμος έχει σοβαρό πρόβλημα. Καταρχάς, υπάρχει η θέση που εκφράζει ο Σύλλογος Παλιάς Πόλης για το γεγονός ότι η υιοθέτηση μιας δέσμης μέτρων που δεν βασίζονται σε κανονική μελέτη, ενέχει ποινικές ευθύνες για όσους υπερψηφίσουν το θέμα και προειδοποιεί ότι οι σύμβουλοι θα βρεθούν στο εδώλιο. (Ποιος θα αναλάβει να τους πείσει ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ,είναι ένα δύσκολο ερώτημα, πολύ περισσότερο για όσους πρόσφατα καταδικάστηκαν, παρότι πεπεισμένοι). Κατά δεύτερο λόγο υπάρχει η προφανής αδυναμία μέχρι σήμερα να ελέγξει την κατάσταση, ενδεχομένως και ως επιλογή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τετελεσμένα στον οικισμό.

Η κύρια πολιτική ευθύνη του Δήμου δεν είναι ότι απλώς παίρνει ένα μέτρο εσπευσμένα και επιλεκτικά για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα της στιγμής με άκομψο τρόπο, τροφοδοτώντας τους ψιθύρους. Η κύρια πολιτική ευθύνη είναι ότι συστηματικά, αφήνει τα προβλήματα να δημιουργούνται, αφήνει την παρανομία να καθίσταται καθεστώς και έρχεται εκ των υστέρων να «νομιμοποιήσει» πολιτικά τις αυθαιρεσίες και να προκαλέσει νέες, μεγαλύτερες. Και δεν έχει κανένα ελαφρυντικό γιατί πέρυσι τον Ιούνιο οι κάτοικοι ήταν έξω από το Δημαρχείο και προειδοποιούσαν, όμως ….. Το επιχείρημα ότι υπάρχει κίνδυνος με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί απαντάται με δύο σοβαρές παραλείψεις του Δήμου: 1) και αλλού κλείνουν δρόμοι αλλά δεν δείχνει την ευαισθησία, 2) η ευθύνη της αστυνόμευσης βαραίνει τον ίδιο για την κατάσταση που δημιιουργείται.

Χρονια αδιαφορία και ξαφνικό ενδιαφέρον για την Παλιά Πόλη
Η πιο σοβαρή ανακολουθία του Δήμου Ξάνθης είναι ότι ποτέ δεν συζήτησε σοβαρά για την Παλιά Πόλη, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους κατοίκους, να ρυθμίσει με νόμιμο τρόπο της επαγγελματική δραστηριότητα, να αναπτύξει τουριστικά και εμπορικά τον οικισμό (δεν είναι έγκλημα ότι υπάρχουν καταστήματα και δίψα του κόσμου να την περπατήσει), αλλά στο πλαίσιο ενός γενικού σχεδιασμού, μιας συνολικής λύσης του προβλήματος και στη βάση της νομιμότητας και του Προεδρικού Διατάγματος.

Δεν υπάρχει κάποια κόντρα μεταξύ «περίεργων» κατοίκων και «κερδοσκόπων» επιχειρηματιών, καθώς παρατηρείται ένας δίαυλος επικοινωνίας μέχρι στιγμής. Άλλωστε κοινός τόπος είναι ότι ένα συνολικό σχέδιο θα δώσει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν με κανόνες και σε καθεστώς νομιμότητας, δίνοντας προστιθέμενη αξία στον οικισμό. Η δημοτική αρχή όμως, αυτό που καταφέρνει είναι να τους αφήσει όλους δυσαρεστημένους, ειδικά με το σχέδιο που παρουσίασε και προέβλεπε την απουσία τραπεζοκαθισμάτων! Ποιος ο λόγος να ασχοληθεί δηλαδή με την πεζοδρόμηση, όταν θα απαγορεύσει τα τραπεζοκαθίσματα (που υποτίθεται ότι απαγορεύονται και σήμερα)?

Θα δώσει τροφή στους ψιθύρους;
Ο τρόπος που διαχειρίζεται η κατάσταση είναι ο γνωστός τρόπος που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη παράταξη, η οποία – για πολλούς λόγους- όφειλε να λειτουργήσει διαφορετικά. Το πρόβλημα είναι μπροστά της και θα κληθεί να το αντιμετωπίσει, όχι μόνο πολιτικά στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και επικοινωνιακά γιατί όταν ο κόσμος θα δει να αναπτύσσονται νέα τραπεζοκαθίσματα από συγκεκριμένα καταστήματα, πάλι το ίδιο ανάθεμα θα ρίξει στο Δήμο και τα στελέχη του για την εξυπηρέτηση γνωστών συμφερόντων, όποιες προθέσεις και αν έχει. (και τα οποία δεν εξυπηρετεί κατά τον τρόπο που επιλέγει να λειτουργήσει) Κυρίως όμως θα πρέπει να συνομιλήσει με τους εξαγριωμένους κατοίκους που αντιλαμβάνονται ότι ο Δήμος τους αγνοεί όσα χρόνια ζητάνε διάλογο και συνομιλεί μόνο με επιλεγμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η δε μείζονα αντιπολίτευση φαίνεται να επιλέγει το δρόμο της σιωπηρής αποστασιοποίησης καθώς – πολιτικά και επικοινωνιακά – δεν είχε κανένα λόγο να «μπλέξει» με αυτή την υπόθεση.

Γιάννης Σιδηρόπουλος
isidister@gmail.com

Y.Γ.

Είναι η ώρα, μετά από 13 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας για τα Δημήτρεια του Δαφνώνα, να περάσουν στη διοργάνωση του Δήμου Ξάνθης, που έχει τις δομές να υποστηρίξει ένα φεστιβάλ, όπως το οραματίστηκαν οι άνθρωποι που το ξεκίνησαν , ένα φεστιβάλ που αποτελεί πραγματικό οξυγόνο για τον οικισμό και τους ανθρώπους του σε όλη την Ελλάδα (και θα είναι και πάλι δωρεάν για το κοινό).

Και είναι η ώρα, επίσης, να τιμηθούν οι άνθρωποι (όχι παραπάνω από 5-6) που έκαναν πραγματικότητα ένα όνειρο που έμοιαζε απίστευτο για ένα τόσο μικρό οικισμό. Κύρια, οι οραματιστές και ο άνθρωπος που απέδειξε την αγάπη του για το μέρος και τους ανθρώπους του Δαφνώνα, ο Γιάννης Σαββιδάκης, χωρίς τον οποίο δεν θα υπήρχε σήμερα το φεστιβαλ.