SIDIROPOULOS-EDITORIALΈχει περάσει μόλις μισός χρόνος από την έναρξη της νέας θητείας της δημοτικής αρχής της Ξάνθης και οι αρρυθμίες στην παράταξη της πλειοψηφίας είναι ορατές περισσότερο από ποτέ τα τελευταία 15 χρόνια, ίσως και παραπάνω, από την πρώτη μέρα της λειτουργίας της.

Πρακτικά για πρώτη φορά μετά από μια μεγάλη εποχή ηρεμίας, στο Δήμο της Ξάνθης υπάρχει έντονη και δημόσια συζήτηση για τον τρόπο και το πρόσωπο που θα διαδεχθεί το Δήμαρχο Ξάνθης, (καθώς την τελευταία φορά η μετάβαση ήταν βίαιη). Όμως είναι αυτός ο λόγος που παρατηρείται αυτή η αναταραχή στην παράταξη της δημοτικής αρχής ;

Πέρα από τους δημοτικούς συμβούλους-πορτατίφ που πηγαινοέρχονται χωρίς να έχουν ανοίξει ποτέ το στόμα τους –κρίμα γιατί οι θέσεις πλέον είναι δυσεύρετες στη μικρή αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου- το παιχνίδι παίζεται στο επίπεδο όσων ασκούν εξουσία καθώς για πρώτη φορά με τόση εμφατικότητα, είναι προφανές ότι κανείς δεν είναι διατεθειμένος να στηρίξει κάποιον άλλο συνάδελφό του στην παράταξη της δημοτικής αρχής, συχνά ούτε ο ίδιος ο Δήμαρχος κάποιους συνεργάτες του.

Πολλές δημόσιες διαφωνίες και «αδειάσματα»

Πέρα από τις δύο υποθέσεις του Αντιδήμαρχου Πρασίνου που έφεραν σε δύσκολη θέση τη δημοτική αρχή και ανάγκασαν το Δήμαρχο να μην παράσχει -απόλυτη τουλάχιστον- κάλυψη, υπήρξαν αλλεπάλληλα παραδείγματα στα οποία η ενδοπαραταξιακή διαμάχη έγινε δημόσια. Πιο πρόσφατο παράδειγμα το μνημόνιο συνεργασίας με το ΔΠΘ, το οποίο προκάλεσε ένα ασυνήθιστο «άδειασμα» για τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, μέσα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου – αν και η συνταξή του φαίνεται ότι ήταν θέμα του ΔΠΘ και όχι του εισηγητή.

Πάντως πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου μεταξύ των Δ. Μπένη, Μ. Φανουράκη, Ν. Φωτιάδη, Χ. Μούρκα , Α. Κυριακίδη, Α. Αγκόρτζα,– κυρίως αυτών- υπήρξαν εμφανείς διαφορροποιήσεις, συχνά «αδειάσματα». Βέβαια, οι διαφωνίες στο πλαίσιο της δημοκρατικής διαδικασίας θα μπορούσαν να εκληφθούν ως θετικές, όμως για τη συγκεκριμένη παράταξη αυτές δεν οφείλονται σε υπερβολική προοδευτικότητα αλλά μάλλον σε έλλειψη συντονισμού και στο γεγονός ότι πολλοί τραβούν το δικό τους δρόμο.

Με το βλέμμα στο «διάδοχο», υπό το βάρος του Καλλικράτη

Η δημοτική αρχή κινείται υπό το βάρος της φήμης ότι η σκυτάλη προετοιμάζεται να παραδοθεί στον Δ. Μπένη –πρόκληση που είναι προφανές ότι έχει αποδεχθεί ο αναπληρωτής του Δημάρχου – και της υποψίας για τον αστάθμητο παράγοντα που μπορεί να προκύψει από την κεντρική σκηνή, παρότι κάτι τέτοιο σήμερα αποκλείεται από τους άμεσα εμπλεκόμενους. (εκτός από την επιλογή του καθένα, σημαντικό είναι να διατηρηθεί η ενότητα της παράταξης για να έχει ελπίδες εκλογής ο επικρατέστερος δελφίνος) Πέρα από τον πόλεμο εξουσίας, όμως, η παράταξη της πλειοψηφίας παρουσιάζει σοβαρές δυσλειτουργίες και στην προσπάθειά της να λειτουργήσει το Δήμο, υπό το καθεστώς του «Καλλικράτη».

Είναι γεγονός ότι η μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης απαιτεί καλό «διάβασμα» και έχει προκαλέσει κατήφεια σε πολλούς αυτοδιοικητικούς (αυτό ειναι και θετικό για την κοινωνία από άποψη θεσμών) , μαζί με τη μεγάλη υστέρηση στα έσοδα που στραγγαλίζει τους Δήμους, όμως στην περίπτωση της Ξάνθης ο «Καλλικράτης» συνδυάζεται και με αλλαγή της στάσης διαφόρων προσώπων, όπως και των υπαλλήλων. Άλλωστε η διαμάχη του Δημάρχου με τη Διευθύντρια του Δήμου έγινε δημόσια σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με αφορμή δαπάνη που δεν ενέκρινε η ίδια και δεν ήταν η πρώτη, όπως και η πρόσφατη φράση του Μ. Στυλιανίδη στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι «οι υπηρεσίες του Δήμου διεκδικούν το Νόμπελ Βλακείας». Επόμενη υπόθεση που είναι δυνατόν να προκαλέσει δημόσιες διαφοροποιήσεις είναι η περίπτωση της Ορφέως καθώς οι προθέσεις της δημοτικής αρχής δεν θα γίνουν εύκολα αποδεκτές από το σύνολο της παράταξης αλλά θα προκαλέσουν και σοβαρή πολιτική φθορά, για ευνόητους λόγους. (και ίσως για το λόγο αυτό θα ήταν φρόνιμο –επικοινωνιακά- για την αντιπολίτευση να αφήσει την πλειοψηφία να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά»)

Ήξερε ποιους επέλεγε για συνεργάτες και τι τον περιμένει

Γενικότερα υπάρχει μια κατάσταση πρωτόγνωρη που δυσχεραίνει τη λειτουργία του Δήμου αλλά, κυρίως, δημιουργεί ερωτηματικά για το λόγο που εμφανίζεται πολλυγλωσία στην παράταξη της δημοτικής αρχής, με κυρίαρχη αιτιολόγηση, αυτή της διαδοχής του Μ. Στυλιανίδη. Από την πλευρά του Δημάρχου ο εκνευρισμός που έχει εκδηλώσει – για πρώτη φορά- δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τις πολλές αστοχίες που έχουν παρατηρηθεί στο έργο των συνεργατών του καθώς αυτός τους έχει διαλέξει. Γνώριζε εκ των προτέρων με ποιους στελέχωσε το συνδυασμό και ήταν εκ των προτέρων γνωστές οι ανεπάρκειές τους, ασχέτως αν κάποιους σήμερα δεν θέλει ούτε να τους ακούει. Καθώς ο Δήμαρχος Ξάνθης φημίζεται για την ικανότητά του να φέρνει την κατάσταση στα μέτρα του αργά και αθόρυβα, όλοι κρατούν μια επιφύλαξη, για τον τρόπο που θα διαχειριστεί αυτή την κρίση.

Σε αυτή την κατάσταση έχει ως σύμμαχο τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου που κάνει ιδιαίτερα καλή προετοιμασία και διευθύνει με πολύ συγκροτημένο τρόπο το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφεύγοντας τις «κακοτοπιές». Όμως έχει και ένα μεγάλο αγκάθι που δεν είναι άλλο από την ΕΑΠΑΞ, την οποία όσο και αν ο Δήμος προσπαθεί να αγνοήσει απουσιάζοντας προκλητικά από τις Γενικές Συνελεύσεις, πρέπει να αντιμετωπίσει. Είναι ίσως μια τις περιπτώσεις που η παράταξη της δημοτικής αρχής θα κληθεί να αντιμετωπίσει το -«αμαρτωλό» κατά ρήση του Δημάρχου- παρελθόν της και τα στοιχεία που όλοι γνωρίζουν, είναι δυνατόν να προκαλέσουν πολιτική αναταραχή. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε ότι η δημοτική αρχή προέκυψε από μια εύθραστη πλειοψηφία, το βλέμμα στις επόμενες εκλογές έχει ιδιαίτερο σκπετικισμό.

ΥΓ1
Ψάχουν σε λάθος ντουλάπι, όσοι περιμένουν ότι θα ασχοληθεί αυτό το μέσο με τον κάθε καραγκιόζη που κρίνει τους άλλους με τη δική του διεφθαρμένη λογική. Για την ακρίβεια, ποτέ σε όλη αυτή τη διαδρομή δεν ασχοληθήκαμε με τους άλλους, οι οποίοι είναι ελευθέροι να επιλέγουν το δρόμο τους. Το Μέσο αυτό, όμως, λειτουργεί για να ενημερώνει το κοινό – και το κάνει μόνο με στοιχεία και ρεπορτάζ- και όχι για να απαντά στον κάθε εξυπνάκια που εκλιπαρεί να ασχοληθεί κάποιος μαζί του για να τον αναστήσει. Όλοι αυτοί ανήκουν σε ένα αιώνα που έχει παρέλθει και σε μια πρακτική που έχει χρεοκωπήσει θορυβωδώς. Απλώς, δεν εννοούν να το καταλάβουν ότι είναι παρελθόν. Και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

ΥΓ2

Με ενδιαφέρον διάβασα τις προτάσεις του Π. Ραφτόπουλου για την κυκλοφορία στην πόλη, και ένιωσα ικανοποίηση για το γεγονός ότι πρόκειται για συνολικό πλαίσιο που απαιτεί βούληση και όχι κόστος. Το επίκεντρο της κοινωνικής ζωής στην πόλη είναι ο άνθρωπος και όχι το αυτοκίνητο και όταν αυτό προκύπτει από ανθρώπους που ασχολούνται με το αυτοκίνητο, όπως ο Π. Ραφτόπουλος και αρκετοί άλλοι εκπαιδευτές υποψήφιων οδηγών που προσπαθούν να δώσουν κάτι στο πνεύμα αυτής της πόλης , είναι σίγουρα θετικά αν και η δημοτική αρχή δε δείχνει να αφουγκράζεται την αγωνία τους (Πλην όμως, ίσως αφουγκράζεται τον κάθε σχετικό και άσχετο που έχει την τρέλλα του με τις 4 ρόδες, ή αυτόν που έχει προσωπικά με το Δήμαρχο, ή αυτόν που θέλει να κερδίσει έστω και το ελάχιστο για το μαγαζί του αδιαφορώντας για τον δίπλα) Επίσης είναι από τις σπάνιες φορές που επισημαίνονται οι προφανείς αδυναμίες της αστικής συγκοινωνίας και αυτό δεν πρέπει να χαθεί καθώς αξιοπρεπείς δημόσιες συγκοινωνίες χαρακτηρίζουν το επίπεδο της προόδου μιας κοινωνίας.

Γιάννης Σιδηρόπουλος
isidister@gmail.com