SIDIROPOULOS-EDITORIALH απαντητική επιστολή του Γ. Σιδηρόπουλου, που απευθύνεται στον Εκπρόσωπο της Οργάνωσης Plant Your Roots στην Ελλάδα, Κώστα Πασχαλίδη, κοινοποιείται στο Δήμαρχο Ξάνθης, τον Πρόεδρο της Οργάνωσης «Plant Your Roots in Greece» και τον Αντιδήμαρχο Πρασίνου. Πιο αναλυτικά ανάφέρει:

«Αξιότιμε κύριε Πασχαλίδη,

Ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία διάβασα με προσοχή και αφού μελέτησα, στο λίγο χρόνο που είχα, τα στοιχεία και το αρχείο μου, οφείλω να επισημάνω τα εξής:

Καταρχάς, δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστο το γεγονός ότι ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης Απόστολος Αγκόρτζας ανέφερε σε δημοσιογράφους στη 1:30 μ.μ. της Τρίτης 11/7 ότι μου έχετε αποστείλει την εν λόγω επιστολή, αν και αυτή απεστάλλη από εσάς σε μένα (και τους αποδέκτες προς κοινοποίηση, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου)  στις 4:52 μ.μ. ώρα Ελλάδας της ίδιας μέρας, γεγονός που μαρτυρά ότι έχει προηγηθεί επικοινωνία σας, που αποκαλύφθηκε με άκομψο τρόπο.

Ως προς το χρονικό της συνεργασίας και των προβλημάτων που υπήρξαν -και ξεπεράστηκαν- στην επικοινωνία σας με το Δήμο Αβδήρων που εξιστορείτε, δεν έχω να προσθέσω κάτι περαιτέρω ή να διαφωνήσω με κάτι, καθώς δεν με έχει απασχολήσει δημοσιογραφικά, πέραν της εκδήλωσης που σημειώθηκε και άρα υποθέτω ότι είναι απολύτως ακριβή.

Ως προς τη διεξαγωγή της δεντροφύτευσης στο Δήμο της Ξάνθης, συμφωνούμε και οι δύο στην εκτίμηση ότι υπήρξε μεγάλη συμμετοχή παιδιών, όπως έχει άλλωστε δημοσιεύσει η δικτυακή μας πύλη, αλλά διαφωνούμε ως προς τον αριθμό των ατόμων που συμμετείχαν,τα οποία εγώ από την επιτόπια παρουσία μου και από το φωτογραφικό υλικό που εμφανίζει τους μαθητές συγκεντρωμένους, δεν εκτιμώ σε πάνω από 200 (που επιμένω ότι αποτελούν επιτυχία). Εκεί συγκλίνουν και οι εκτιμήσεις από τα στοιχεία που έδωσαν οι αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης που ανέλαβαν να εξασφαλίσουν την παρουσία των μελών των περιβαλλοντικών ομάδων των σχολείων της πόλης.  Ως προς το νούμερο των 400 ατόμων θεωρώ ότι αποτελεί ίσως υπερβολική εκτίμηση που έχει γίνει από εσάς και από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πρασίνου.

Αντίστοιχα υπερβολική κρίνω και την εκτίμηση των υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης, τις οποίες επικαλείστε, οτι ο αριθμός των δέντρων που έχουν φυτευτεί είναι 2.400 αφού αρκετοί συνάδελφοι δημοσιογράφοι, δημοτικοί σύμβουλοι και απλοί πολίτες έχουν προβεί σε καταμέτρησή τους και οι εκτιμήσεις όλων συγκλίνουν πως δεν ξεπερνούν τα 500, σε αριθμό. (Σε αναφορά του αναδόχου στις 27/5 για τον αριθμό των δενδρυλλίων στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, έγινε δηκτικό σχόλιο για τους συναδέλφους που δημοσίευσαν τον αριθμό, λέγοντας ότι δεν ήταν δυνατό ο Δήμος να διαθέσει την έκταση που απαιτούν τα 4.000 δενρύλια, εννοώντας εμμέσως ότι δεν έπρεπε κάτι τέτοιο να ειπωθεί δημοσίως)  Σε ότι αφορά στο διαφημιστικό υλικό, διαπίστωσα ότι όλοι οι μαθητές έφεραν καπελάκια της οργάνωσης χωρίς άλλο διακριτικό ενώ ως προς τις μπλούζες, όπως αναφέρετε και εσείς, έφεραν  ακριβές λογότυπο της οργάνωσης με την πρόσθετη επιγραφή «Δήμος Ξάνθης – 21 Μαρτίου 2011».

Επί του σοβαρότερου θέματος, του επιπρόσθετου εγγράφου, η ακριβής διατύπωσή μας στις 7/7  είναι η εξής: «Μάλιστα είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι στην τριμελή επιτροπή διαχείρισης της δωρεάς είχε επιδειχθεί έγγραφο που φέρεται ότι εξέδωσε η οργάνωση (προφανώς ο εκπρόσωπός της) και περιέγραφε μια σειρά από απαιτήσεις,  με τις οποίες δικαιολογήθηκε η επιχειρούμενη σπατάλη της δωρεάς.» Όπως προκύπτει με σαφήνεια,  ο γράφων το κείμενο διατηρεί επιφυλάξεις για τον συντάκτη του συγκεκριμένου εγγράφου και αποδίδει  τη  λέξη «φέρεται» σε  όλη την εκδοχή που παρουσιάζει.   Όμως, όλοι γνωρίζουν ότι υπήρξε έγγραφο, το οποίο έχει δοθεί σε συναδέλφους, έχει αναγνωστεί στην αρμόδια επιτροπή, έχει επιδειχτεί και προσωπικά σε μένα και είναι γνωστό ότι προβλέπει μια σειρά από υποχρεώσεις του Δήμου έναντι της οργάνωσης και οι οποίες δεν περιέχονται σε όσα έγγραφα η Οργάνωση μου απέστειλε πρόσφατα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις υποχρεώσεις του επίμαχου εγγράφου περιλαμβανόταν, μεταξύ άλλων,  η προμήθεια και διανομή καπέλου και μπλούζας,  (χωρίς να μνημονεύεται ότι αυτά διατίθενται από την οργάνωση), η διανομή σάντουιτς και χυμών, η αποστολή «ψηφιακού φωτογραφικού υλικού ή βίντεο»  (η συγκεκριμένη διατύπωση συζητήθηκε εντόνως για το διαζευτικό της χαρακτήρα), καθώς και τα συνήθη προβλεπόμενα σε όλες τις εκδηλώσεις της οργάνωσης, ήτοι  η τοποθέτηση μαρμάρινης πλάκας και η εν γένει τεχνική υποστήριξη της φύτευσης των δενδρυλλίων.   Ακριβώς σε αυτό το έγγραφο στηρίχθηκε η κατάσταση εξόδων που παρέδωσε στην αρμόδια τριμελή επιτροπή του Δήμου Ξάνθης στις 12/5 και στην Οικονομική Επιτροπή στις 27/5 ο ανάδοχος του έργου, η οποία απαντά σε ένα προς ένα τα άρθρα, υπολογίζοντας σε 450 τα άτομα που συμμετείχαν και  οδηγώντας στο τελικό ποσό των 5.645 ευρώ + Φ.Π.Α.  (= 6.943).  Σε κάθε περίπτωση ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος βεβαίωσε ότι όλες οι δαπάνες, όπως ακριβώς αναφέρονται,  έχουν γίνει και οτι πρέπει να εξοφληθεί ο ανάδοχος μέσω της δωρεάς.   Άλλωστε, σε όλη τη διάρκεια της ωριαίας και πλέον δημόσιας συνεδρίασης της τριμελούς επιτροπής διαχείρισης της δωρεάς  αναλύθηκε επί μακρό  το ζήτημα του κόστους των «σάντουιτς ή χυμών»  (ενώ αμφισβήτηση εκφράστηκε για τον ακριβή αριθμών των μαθητών), γεγονός που προκάλεσε τα σχόλια ημών αλλά και αρκετών δημοτικών συμβούλων περί γελοιοποίησης της υπόθεσης,  από την λεπτομερειακή ανάλυση των εξόδων.  Προς επιβεβαίωση τούτων, και πέραν της μακροσεκλούς συνεδρίασης της τριμελούς επιτροπής, μπορώ  να σας παραπέμψω στις εξής  δηλώσεις που αναφέρονται στο επίμαχο έγγραφο:

Στις 3/5 ο Δήμαρχος Ξάνθης στην Οικονομική Επιτροπή έκανε λόγο για «εκδηλώσεις που ήθελαν οι αμερικανοί με βάση το σχετικό πίνακα» κρατώντας το φάκελο με το σχετικό έγγραφο. Στις 18/4 στο Δημοτικό Συμβούλιο  ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος Απόστολος Αγκόρτζας  είπε πως «ζήτησαν συγκεκριμένα  φυτά,  συγκεκριμένη προβοβλή στην Αμερική, συγκεκριμένα μπλουζάκια με το λογότυπο….  και το catering, υπάρχουν στο έγγραφο που μας έστειλαν». Άρα, με τις επεξηγήσεις αυτές καθίσταται σαφές ότι η επιστολή παρουσιάστηκε από τους αρμόδιους ως έγγραφο  της οργάνωσης, ασχέτως του λόγου για τον οποίο η επιστολή (δεύτερη σελίδα δισέλιδου εγγράφου όπως ενθυμούμαι) βρέθηκε στο φάκελο της επιτροπής.

Κύριε Πασχαλίδη,

Το γεγονός ότι σήμερα οι εμπλεκόμενοι αρνούνται ότι υπήρξε αυτό το έγγραφο, αφενός μεν  δοκιμάζει τον κοινό νου, υποτιμώντας τη νοημοσύνη της κοινής γνώμης και θεωρώ ότι ηθικά εκθέτει όσους τηρούν αυτή τη στάση, αφού διαφορετικά δεν θα υπήρχε λόγος να συζητείται σε δημόσια συνεδρίαση ο αριθμός των «σάντουιτς» και η τιμή τους. Αφετέρου δε, αναιρεί τις αιτιάσεις του αναδόχου του έργου, οι  δαπάνες του οποίου έχουν προηγουμένως εγκριθεί από τον Αντιδήμαρχο με βάση τις απαιτήσεις του εγγράφου που εμφανίστηκε και βεβαιώθηκαν ως ακριβείς. Το ζήτημα της ποινικής διερεύνησης μιας πιθανής πλαστογραφίας, δεν μας αφορά.  Άλλοι έχουν το δικαιολογημένο ενδιαφέρον να αποδείξουν αν έγινε ή  δεν έγινε. Η ευθύνη του δημοσιογράφου περιορίζεται στην καταγραφή των γεγονότων και τον κριτικό έλεγχο για την ηθική του τρόπου διαχείρισης μια δωρεάς που κατέστη περιουσία του Δήμου και άρα ανάγεται, έκτοτε, στη σφαίρα του  δημόσιου ενδιαφέροντος.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι δαπάνες και το έγγραφο που τις υπαγόρευσε αποτέλεσαν το έλασσον ζήτημα για την πολιτική συζήτηση. Το μείζον ήταν η μετάθεση ευθυνών για τον τρόπο εμπλοκής του συγκεκριμένου ιδιώτη στην διοργάνωση της εκδήλωσης, η οποία – επιτρέψτε μου- από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα εμφανίστηκε ως ένα είδος ανταμοιβής για τις ενέργειές του, υπέρ της διεξαγωγής της εκδήλωσης.  Ο μεν Δήμαρχος ανέφερε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 16/5 ότι «ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος έκρινε ότι έπρεπε να συνεργαστεί με το συγκεκριμένο ιδιώτη».  Από την πλευρά του, όμως, ο κύριος Αγκόρτζας σε διαδοχικές του τοποθετήσεις, π.χ. στις 12/5 και στις 11/7 ανέφερε οτι η ανάθεση έγινε από το Δήμαρχο, θέση που υποστήριξε δημοσίως στις 12/5 και ο ιδιώτης. Τέλος, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος άφησε αιχμές σε δήλωσή του στις  11/7 για τους συναδέλφους του στο Δήμο και την κωλυσιεργεία τους να προβούν στις νόμιμες ενέργειες από τις 8 Φεβρουαρίου και μέχρι τις 18 Μαρτίου, όταν ο ανάδοχος συναντήθηκε με το Δήμαρχο Ξάνθης, κατά δήλωσή του. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, απαντώντας σε αυτές τις δηλώσεις από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ξάνθης διέψευσε ότι ανέθεσε οποιοδήποτε έργο, σε δήλωσή του στις 13 Μαίου («Εγώ δεν έκανα καμιά ανάθεση…Δεν συνηθίζω να κάνω προφορικές αναθέσεις») και στις 11 Ιουλίου όταν και παρέπεμψε σε όσους είχαν άμεση εμπλοκή. (Αναφέρομαι μόνο σε δηλώσεις  που παρακολούθησα ο ίδιος στην πρόχειρη έρευνά μου στο υλικό του διακτυακού μας τόπου και σε μαγνητοσκοπημένα αποσπάσματα από δελτία ειδήσεων στο Κανάλι 6, που είναι αναρτημένα, καθώς δεν είχα το χρόνο να πραγματοποιήσω πιο ενδελεχή έρευνα)

Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη , δεν υπήρχε λόγος να υπάρξει τόσο μεγάλος φόβος προκειμένου να γίνει γνωστό το πρόσωπο που έδωσε την προφορική εντολή –παρά τον παράτυπο χαρακτήρα- δεδομένου ότι από τα στοιχεία  προκύπτει ότι ο ανάδοχος  φέρεται να διαθέτει τη δική σας εμπιστοσύνη και να αντιλαμβάνεται τη βαρύτητα της Οργάνωσης, αν κρίνουμε από τη συμμετοχή του και σε αντίστοιχες  εκδηλώσεις όπως στο Καστελόριζο και την Άρτα αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις του στις 13/5, που πιστοποιούν  ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την οργάνωση, όπως:

«…Φέραμε εδώ ένα Ίδρυμα και κάποιους ανθρώπους.», «Προκειμένου να βοηθήσω τον κύριο Πασχαλίδη, ζήτησα να προκριθεί ο Δήμος Ξάνθης…», «…Θεωρούσα ότι δεν έπρεπε να απουσιάζει η Ξάνθη…», «…Φέραμε τα λεφτά απ΄έξω» με πιο χαρακτηριστική την φράση του «Αν εγώ κάνω μια επιστολή, αύριο το πρωί τα λεφτά θα επιστρέψουν στην Αμερική…δώστε μου ένα λόγο να μη το κάνω».

Κύριε Πασχαλίδη,

Θα ήταν κουραστικό αν επιχειρούσα να σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες και αρκούμαι στην παράθεση όσων στοιχείων απαντούν στις δικές σας επισημάνσεις που θεώρησα ότι χρήζουν επεξηγήσεων, ώστε να μην πλανώνται ερωτηματικά. Το δημοσιογραφικό μου σχόλιο συγκλίνει στην αυταπόδεικτη και κοινώς αποδεκτή θέση ότι το γεγονός πως το σύνολο σχεδόν της δωρεάς εξανεμίστηκε σε έξοδα διοργάνωσης, τη χρησιμότητα και το ύψος των οποίων έχουν αμφισβητήσει πολλοί παράγοντες του Δήμου, είναι ένα ζήτημα σοβαρό που έθεσε σε κίνδυνο την αξιοπιστία του ονόματος της οργάνωσης, την οποία έχετε την τιμή να εκπροσωπείτε, χωρίς αυτό να αποτελεί μομφή απέναντί σας. Παράλληλα όμως, φρονώ ότι η οικονομική συναλλαγή σε μια υπόθεση στην οποία ενεπλάκησαν τρία πρόσωπα που συνδέονται με φιλική σχέση, θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί,  για ευνόητους λόγους, όσο καλές και αν ήταν οι προθέσεις των.

Κλείνοντας, θα μου επιτρέψετε να θεωρήσω ανεδαφικό το αίτημά σας για δημοσίευση της επιστολής σε κάθε άρθρο που αναφέρεται στην εν λόγω έρευνα. Φυσικά και δημοσιεύεται στην αρχική μας σελίδα με μεγάλη μας χαρά, συνοδευόμενη από παραπομπή στην παρούσα απάντηση και  να λυθεί οποιαδήποτε απορία, δική σας ή του κοινού.

Παραμένω στη διάθεση σας, τόσο υμών όσο και της Οργάνωσης, προκειμένου να συμβάλλω στους στόχους και τις ενέργειες που γίνονται στη χώρα και ειδικότερα στην περιοχή, προερχόμενος και ο ίδιος από την ομογένεια.  Ελπίζω, όμως η υπόθεση να κλείσει κάπου εδώ γιατί έχει ήδη από καιρού κουράσει την κοινή γνώμη και αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους εμπλεκόμενους, εγκαίρως. (και εμού συμπεριλαμβανομένου)

Γιάννης Σιδηρόπουλος
isidister@gmail.com