SIDIROPOULOS-EDITORIALΤις τελευταίες ημέρες κορυφώθηκε ένας θόρυβος άνευ προηγουμένου γύρω από την περίφημη υπόθεση της δεντροφύτευσης της ομογενειακής οργάνωσης Plant your roots in Greece.

Σίγουρα, ξεκινώντας να γράψουμε για το θέμα αυτό δεν είχαμε στο μυαλό μας που θα φτάσει η υπόθεση και πόσο θόρυβο θα προκαλούσε στο Δήμο και την πόλη. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι τις τελευταίες μέρες αισθανθήκαμε γραφικοί, απασχολώντας το κοινό μας με αυτό το θέμα και υπόθετω ότι έτσι αισθάνθηκαν και άλλοι συνάδελφοι.

Aπαντώντας σε όσους κατηγορούν εμάς για τον θόρυβο, πρέπει να πούμε ότι το θόρυβο συντήρησε ο ίδιος ο Δήμος Ξάνθης  με τις παραλείψεις αλλά, κυρίως, με την συνεχή και δημόσια μετάθεση ευθυνών που έφτασε σε προφανή διάσταση απόψεων μεταξύ Δημάρχου και Αντιδημάρχου. Ομολογώ ευθέως ότι θα ήθελα πολύ με μια λογικοφανή εξήγηση ο Δήμος Ξάνθης να κλείσει το θέμα γρήγορα και μαζί του να κλείσω και εγώ ερμητικά αυτό το «κουτί», που άνοιξε απρόσμενα και μας έκανε να νιώσουμε άβολα. (ίσως και γιατί η ανεπάρκεια ορισμένων έχει τελικά απρόβλεπτες διαστάσεις) Όμως να γνωρίζουν όλοι αυτοί που βρήκαν ευκαιρία να «ξεσπαθώσουν» καθώς και όσοι θα αποδώσουν στους «κακούς» των Μ.Μ.Ε. την αναταραχή πως – όπως έχουμε πει συχνά τώρα τελευταία- υπέυθυνος για ό,τι συμβαίνει δεν είναι αυτός που το αποκαλύπτει αλλά αυτός που το διαπράττει.

Πολιτική η υπόθεση και εξέθεσε πολλούς.

Και για να τοποθετήσουμε την υπόθεση στις πραγματικές της διαστάσεις, η γνώμη μας είναι ότι η αυτό που ξεκίνησε πολιτικά από μια ερώτηση ενός συμβούλου στο Δημοτικό Συμβούλιο , πολιτικά μας απασχόλησε και εμάς και έτσι πρέπει να κλείσει, στην ίδια αίθουσα, ίσως. Ότι ο Δήμος και οι άνθρωποί του χειρίστηκαν αυτή την υπόθεση με ερασιτεχνικό τρόπο και «κατάφεραν» να εκτεθούν και να εκθέσουν είναι ένα αδιαμφισβήτητο πολιτικό συμπέρασμα.  Για παράδειγμα, για μια εκδήλωση που ήταν προγραμματισμένη μήνες πριν, κάποιος ή κάποιοι ευθύνονται που άφησαν τα γεγονότα να συμβούν και προσπάθησαν εκ των υστέρων να νομιμοποιήσουν τα έξοδα που έγιναν. Και είναι προφανές ότι κάποιοι δεν θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Προς τί η αντίδραση εναντίον μας;

Στην υπόθεση όμως ενεπλάκη και ιδιώτης και καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας. Επειδή πρόκειται για άνθρωπο με την οποίο ο γράφων συνδέεται με κοινό παρελθόν πρέπει να σημειώσω ότι είναι γνωστό πως έκανα τα πρώτα μου βήματα πριν από 20 –και πλέον- χρόνια στο ραδιόφωνο του Β. Βασιλειάδη και δεν είναι κρυφό ότι ήταν υπήρξαν ωραία χρόνια. Αυτά τα χρόνια πέρασαν και ο καθένας τραβάει το δρόμο του αλλά δεν μου φάνηκε ποτέ να συγκρούονται τα «συμφέροντά» μας, όπως θέλουν να πιστεύουν μερικοί ανόητοι και εμπαθείς. Επειδή όμως μαθαίνω ότι έγινα -αναίτια- αντικείμενο επίθεσης από τον ίδιο θα πρέπει να επαναλάβω την άποψη που εξέφρασα εξαρχής για την εμπλοκή του, πως ο Δήμος  οφείλει να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις απέναντί του. Όποιος είναι αυτός που τον εντέλλει για τα έξοδα που έγιναν στη Δεντροφύτευση, ας βρει το νόμιμο και ηθικό τρόπο να το κάνει και όχι να ρίξει τις ευθύνες στον Τύπο. Και είμαι ξεκάθαρος γιατί δεν είμαι το είδος του ανθρώπου που θα προσπαθήσει να στερήσει από έναν επαγγελματία και την οικογένειά του χρήματα που ιδρώθηκαν, το αντίθετο μάλλον. Και σε όσους υποννούν ότι βρισκόμαστε προ μιας εποχής δημοσιογραφικού καννιβαλισμού (λες και δεν ισχύει σήμερα), η διαδρομή του καθενός δείχνει αν του αρμόζει να εμπλακεί σε κάτι τέτοιο. Αυτό ας απασχολήσει όσους σήμερα επαινούν ό,τι κάποτε λοιδωρούσαν. (ισχύει και ανάποδα)

Μέχρι σήμερα εκθέσαμε μόνο γεγονότα και όσοι διαδίδουν ότι στοχοποιήθηκαν ας κάνουν ένα απολογισμό όσων έπραξαν, καλύτερα. Αν παραθέσουμε όλες τις δηλώσεις και τις εκδοχές που παρουσιάστηκαν μέχρι τώρα, κάποιες εμφανώς συγκρούονται  μεταξύ τους και η αίσθησή μας είναι ότι αν υπήρχε μεγαλύτερη τόλμη και ειλικρίνεια από τους πρωταγωνιστές, το ζήτημα δεν θα είχε προχωρήσει με αυτό τον τρόπο και κανείς δεν θα είχε εκτεθεί. Υπάρχει πάντα το παράδειγμα των Αβδήρων, όπου η υπόθεση διαχειρίστηκε με πολύ πιο ταπεινό και χρηστό τρόπο και όλοι έμειναν ευχαριστημένοι.

Σαφείς ευθύνες και στην Οργάνωση.

Όμως, είτε η οργάνωση, είτε οι εν Ελλάδι εκπρόσωποί της,  κάποιο λάθος κάνουν στη λογική και στην προσέγγισή τους με την Αυτοδιοίκηση και βρίσκονται εκτεθειμένοι αντί να συμβάλλουν σε ένα κοινωφελή σκοπό. Έχω την εντύπωση ότι κανέναν από τους δύο δεν εξυπηρετεί αυτού του είδους η συνεργασία: Και ο Δήμος μπορεί να κάνει δεντροφυτεύσεις μόνος του (δεν χρειάζεται βοήθεια), και η οργάνωση μπορεί επίσης. Εν πάσει περιπτώσει, δεν θα πεθάνουμε από την στεναχώρια αν δεν συνεργαστούμε.  Αν θέλει η Οργάνωση να κάνει μια δωρεά στη μνήμη ενός συντοπίτη μας, ας την κάνει και να πάει στην ευχή του Θεού και να μην ανακατεύεται με σάντουιτς, καπελάκια, μπλούζες και πίτουρα, εν γένει, γιατί εκτίθεται. Όλοι οι εμπλεκόμενοι έτρωσαν το κύρος τους από αυτή την υπόθεση και καλά θα κάνουν να σκεφτούν αρκετά την επόμενη συνεργασία τους.

Όσοι επιχείρησαν να μας κάνουν μέρος του προβλήματος, ας καταλήξουν –επιτέλους- σε μία επίσημη εκδοχή και ας πάρουν το μάθημά τους για το μέλλον. Εμείς πήραμε ήδη το δικό μας  και, όπως συνήθως, συνοψίζεται σε ένα στίχο του Γιάννη Μηλιώκα.

Γιάννης Σιδηρόπουλος
isidister@gmail.com