SIDIROPOULOS-EDITORIALΟι προθέσεις που εξέφρασε πρόσφατα ο Δήμαρχος Ξάνθης για να διακόψει τη λειτουργία του το Δημοτικό Ραδιόφωνο δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία αλλά καθώς εκφράστηκαν για πρώτη φορά δημοσίως, κινητοποίησαν μια υγιή αντίδραση όλων των σκεπτόμενων πολιτών της Ξάνθης απέναντι στο ενδεχόμενο να κλείσει  η Όμορφη Πόλη.

Το Ραδιόφωνο από το 1994 αποτέλεσε την πιο δημιουργική έκφραση στα ραδιοκύματα της περιοχής και μέχρι σήμερα έχει επιτελέσει το ρόλο του στο ακέραιο. Και ο ρόλος του Δημοτικού Ραδιοφώνου δεν είναι να ανταγωνιστεί το λαϊκισμό και την υπολκουλτούρα αλλά να αποτελέσει το αισθητικό πρότυπο μιας πόλης, να παράσχει ένα κοινωνικό αγαθό. Και αυτό κάνει ακόμη και σήμερα που το προσωπικό του έχει αποψιλωθεί δραματικά και συντηρεί το οικοδόμημα με προσωπική φροντίδα.

Ελάχιστοι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Ξάνθης κατάφεραν να βρεθούν σε τέτοιο υψηλό επίπεδο και αυτό επιβεβαιώνεται διαρκώς και από τις μετρήσεις της ακροαματικότητας. Και έχει μεγάλη αποδοχή του κοινού αν και το πρόγραμμά του δεν είναι «εμπορικό»  αφού πρώτιστος στόχος είναι να ενημερώσει πραγματικά, να προωθήσει δράσεις πολιτισμού, να ασκήσει κοινωνικό έργο, να δώσει βήμα σε όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς της περιοχής (που διαθέτουν δική τους ωριαία εκπομπή),  να αποτελέσει δίαυλο για τους ανθρώπους του λόγου και των τεχνών, να προβάλλει τους νέους δημιουργούς της πόλης.

Κανείς -μα κανείς- άλλος δεν είναι σε θέση σε αυτή την πόλη, να παράσχει αυτές τις υπηρεσίες στον πολίτη και όποιος το υποστηρίζει είναι βλαξ. Διαφεύγει σε όλους ότι το Ραδιόφωνο που ο Δήμος θέλει να κλείσει απέχει έτη φωτός σε ακροαματικότητα από οποιοδήποτε ενημερωτικό ραδιόφωνο, των οποίων η εικόνα συνίσταται σε συνδέσεις με αθηναϊκούς σταθμούς και ακούσματα που συχνά χαρακτηρίζουν πολιτισμική και δημοσιογραφική παρακμή.

Και ας μην ξεχνάμε πως το Δημοτικό Ραδιόφωνο μεταδίδει τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και στην περίπτωση που κλείσει θα στερήσει το κοινό της πόλης από αυτή τη δυνατότητα και θα φανεί πως η δημοτική αρχή ενοχλείται από την δημοσιότητα.  Εκτός αν κάποιοι σχεδιάζουν να μεταδίδουν ιδιωτικοί σταθμοί το δημοτικό συμβούλιο έναντι αμοιβής, προφανώς οι ίδιοι που πιέζουν για να κλείσει το Δημοτικό Ραδιόφωνο.

Η δημοτική αρχή αρνείται να κάνει χρήση των προβλέψεων του Καλλικράτη για τα δημοτικά Μ.Μ.Ε και κάνει λόγο για αναγκαστική διακοπή . Η άποψή όλων είναι σεβαστή και η επιλογή του Μ. Στυλιανίδη είναι πολιτική. Αν κλείσει θα είναι μια ήττα της πόλης που σκέπεται από την πόλη που οπισθοδρομεί. Η δημοτική αρχή δεν έχει λάβει υπόψην το ρόλο που επιτελεί το ραδιόφωνο και το θεωρεί «περιττό βάρος». Οι πληροφορίες λένε ότι θα υπάρξει μια οργανωμένη έκφραση των πολιτών και έμπρακτη υποστήριξη επωνύμως, για τη διάσωση ενός σημαντικού κομματιού της πόλης, της «Όμορφης Πόλης».

Για γέλια και για κλάματα το Επιμελητήριο

Στο Επιμελητήριο της Ξάνθης το μόνο που θα είχε ενδιαφέρον, πια, θα ήταν να παραιτηθεί και ο ίδιος ο Πρόεδρος καταγγέλλοντας την ανυπαρξία του φορέα. Αυτό το βαθμό της ιλαρότητας άγγιξε, άλλωστε, η τελευταία παραίτηση του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος μετά από δύο θητείες σε θέση ευθύνης και αφού συνέβαλε, πρακτικά, στη διαμόρφωση της εικόνας «παιδικής χαράς» που έχει σήμερα το Επιμελητήριο, παραιτήθηκε λίγο πριν τις εκλογές καταγγέλοντας τη διοίκηση (!) και θεωρώντας ότι ως υποψήφιος Πρόεδρος θα είναι έξω από το κάδρο της σημερινής παρακμής.

Στις δηλώσεις του μετά την παραίτηση φάνηκε να ενοχλείται από τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για όσα συμβαίνουν στο φορέα (στις οποίες τοποθετεί υπεύθυνο τον εαυτό του αν και δεν τον κατηγόρησε κανείς) και με περισσό θράσος επιχείρησε να τις αποδώσει σε ιδιοτέλεια. Με λίγα λόγια, θέλησε να μας πείσει ότι η ευθύνη για ένα «φωτογραφικό» διαγωνισμό δεν βαρύνει αυτόν που τον προκηρύσσει αλλά αυτόν που τον αποκαλύπτει. Προφανώς στο δικό του «κόσμο» και στην κουλτούρα αυτής της πόλης, είναι αδύνατο να εξηγήσει τη λειτουργία ενός Μέσου χωρίς όρους διαπλοκής και γιαυτό φρόντισε να πετάξει λάσπη, την ώρα που οπισθοχωρεί.

Κάποιοι έχουν αποφασίσει να είναι –πραγματικά- έξω από το κάδρο και να αφήσουν άλλο στίγμα πίσω τους έχοντας ως μέλημα να ενημερώσουν και όχι να να ασκήσουν παραγοντισμό ή να αντιπαρατεθούν. Πολύ περισσότερο όταν απέναντί τους βρίσκονται «εύκολοι στόχοι» και όχι στοιχειώδη πολιτικά αναστήματα.

(Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα.)

Γ. Σιδηρόπουλος
isidister@gmail.com