SIDIROPOULOS-EDITORIALΌταν πριν από μερικούς μήνες ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία για τις καμουφλαρισμένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας μέσα στην πόλη, δύο πράγματα δεν μπορούσαμε να φανταστούμε. Την έκταση του προβλήματος αλλά και την αποτελεσματικότητα της αντίδρασης του κόσμου. Ήταν μια πρωτοβουλία, που μέχρι στιγμής κρίνεται επιτυχής, όμως αυτή η επιτυχία οφείλεται  αποκλειστικά στην κινητοποίηση του κόσμου. Εμείς απλώς ενδιαφερθήκαμε για να τους δώσουμε την αφορμή και να τους ενημερώσουμε για το πρόβλημα και τις παραμέτρους του σε κάθε γειτονιά.

Στο διάστημα αυτό η κοινωνία επέδειξε αντανακλαστικά που δεν περιμέναμε, κατάφερε να αυτοοργανωθεί, να διεκδικήσει και να καταφέρει να επηρεάσει θετικά τη ζωή της μέσα στο αστικό περιβάλλον που διαβιώνει και δέχεται την επίθεση των εταιριών κινητής τηλεφωνίας και κάποιων συμπολιτών της, που τις διευκολύνουν. Κορυφαία στιγμή αυτής της πολύμηνης προσπάθειας -που συνεχίζεται- ήταν η κινητοποίηση που πραγματοποίησαν το Νοέμβριο οι κάτοικοι της οδού Δημοκρίτου – Αίμου που συνένωσαν την αγανάκτηση όλων των περιοχών της πόλης που έχουν πληγεί από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που εγκαθίστανται  παράνομα, σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και, σχεδόν πάντα, δίπλα σε σχολεία.

Και η αντίδραση αυτή των κατοίκων αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι στο πλαίσιο αυτού του αγώνα τους, οι περισσότερες από τις αρμόδιες αρχές υπήρξαν συνήθως αδιάφορες και δεν επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο προκειμένου να επιβάλλουν τη νομιμότητα. Σε αντίθεση με τη ΔΕΗ, η οποία στις περιπτώσεις που κλήθηκε  έπραξε το αυτονόητο, διακόπτοντας την παράνομη παροχή ρεύματος. Η πίεση λοιπόν της κοινής γνώμης οδηγεί με κλιμακούμενη ένταση τις αρχές, όλο και περισσότερες, να επιτελέσουν το ρόλο τους αλλά και τους ιδιοκτήτες κάποιων κατοικιών που αγνοούν ακόμη και τις εισαγγελικές παραγγελίες, συχνά, να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους. Και ευτυχώς που κάποιοι αποδεικνύονται σόφρωνες γιατί η αντίδραση θα ξέφευγε σύντομα από τα όρια της ευπρέπειας και του πολιτισμού.

Ζούμε σε μια μικρή πόλη και όλοι, λίγο ως πολύ,  γνωρίζονται, εργάζονται και αναπτύσσουν την κοινωνική και επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Δεν είναι τόσο εύκολο για κάποιους – που έχουν θεμελιώδη ηθική συγκρότηση- να αναλάβουν το βάρος του διαπεραστικού και καχύποπτου βλέμματος του συμπολίτη τους που θεωρεί ότι θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών του με αντάλλαγμα κάποια χρήματα. Επιστημονικά δεν έχει αποδειχθεί απόλυτα ότι οι κεραίες βλάπτουν και προκαλούν καρκίνο, όμως σίγουρα δεν έχει αποδειχθεί το αντίθετο. Αυτό που αποδεικνύεται όμως είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δεκαπλάσια, τουλάχιστον,  όρια εκπομπής από οποιαδήποτε άλλη χώρα και ουδείς είναι σε θέση να πει αν ακόμη και αυτά τηρούνται. Και όταν υπάρχουν περιοχές με 12 νεκρούς από καρκίνο γύρω από μια κεραία (πραγματικό περιστατικό σε γειτονιά της Αθήνας), τότε κανείς δεν μπορεί να παίζει με τις πιθανότητες. Άλλωστε η επιστημονική κοινότητα έχει πολύ συχνά κατηγορηθεί  ότι «ακροβατεί» ανάμεσα στο καθήκον και τη χρηματοδότηση μιας έρευνας.

Από την άλλη πλευρά, κάποιοι από τους κατοίκους που αντιδρούν, παρατήρησαν εύστοχα ότι σε όλες τις περιπτώσεις που ήρθαν στην επιφάνεια το τελευταίο διάστημα, όσοι συμπολίτες τους ήρθαν σε συναλλαγή με τις εταιρίες, δεν είχαν την ανάγκη του υψηλού αυτού «ενοικίου», ήταν δηλαδή ευκατάστασοι συμπολίτες τους. Αυτό πραγματικά προβλημάτισε και συνεχίζει να προβληματίζει τον κόσμο και οδήγησε σε πρωτόγνωρα συμπεράσματα. Τελικά όλη αυτή η υπόθεση ήταν  ένα καλό μάθημα για όλους μας.

Όμως ο αγώνας συνεχίζεται και οι κάτοικοι πρέπει να επαγρυπνούν. Δύο κεραίες απομακρύνθηκαν τις τελευταίες μέρες, και άλλη μια παλαιότερα ενώ μια κεραία διέκοψε τη λειτουργία της. Όμως οι εταιρίες επιμένουν και καταθέτουν ομαδικά και μαζικά αιτήσεις για νέες κεραίες. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι νομικά ακροβατούν σε ένα πλαίσιο που μοιάζει να είναι τόσο γριφώδες ώστε να τους ευνοεί  αλλά ηθικά έχουν πέσει στο γκρεμό. Οι εταιρίες μπορούν να καλύψουν την πόλη και τις επικοινωνίες της με περιμετρικούς πομπούς. Δεν το κάνουν όμως γιατί τους συμφέρει οικονομικά να το κάνουν «κρυφά».  Γι΄αυτό και ο κόσμος, που «ξύπνησε» είναι η αλήθεια, πρέπει να επιμείνει και να είναι υποψιασμένος. Άλλωστε αν όλα ήταν όμορφα και νόμιμα, ποιος ο λόγος να καμουφλάρουν τις κεραίες;

Ας είναι αυτή η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση του κόσμου μια καλή αφετηρία για να γίνουν οι πολίτες της Ξάνθης πιο ενεργοί, να ξυπνήσουν από την κοινωνική απάθεια, να διεκδικήσουν τα αυτονόητα δικαιώματά τους, να αυτοοργανωθούν, να βγουν στους δρόμους και να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.  Δεν είναι γραφικοί όσοι βγαίνουν στο δρόμο, γραφικοί είναι αυτοί που σχολιάζουν από τον καναπέ. Ας συνεχίσουν οι πολίτες να δίνουν μαθήματα σε όσους τους αγνοούν.

Γ. Σιδηρόπουλος
isidister@gmail.com