SIDIROPOULOS-EDITORIALΤο σίγουρο είναι ότι ζήσαμε την πιο συγκλονιστική εκλογική μάχη από τη μεταπολίτευση και έπειτα στο Δήμο Ξάνθης. Τα υπόλοιπα συμπεράσματα, τουλάχιστον για το γράφοντα, θα κινηθούν σε πολιτικό επίπεδο. Όπως σε πολιτικό επίπεδο κινήθηκαν και την επομένη του πρώτου γύρου, όταν επισημάναμε έγκαιρα ότι «η μειονοτική ψήφος δεν είναι διαφορετική όταν κατευθύνεται σε μας ή στους άλλους» καθώς και ότι αναμένεται δεύτερος γύρος για «γερά νεύρα». Αλλά η αλήθεια είναι ότι το σασπένς ξεπέρασε τις προβλέψεις όλων μας.

Με αυτό το αξίωμα λοιπόν ξεκινά η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος στο Δήμο Ξάνθης και σίγουρα είναι υποκριτής όποιος προσπαθήσει να αφήσει υπόνοιες ότι κάτι «περίεργο» συνέβη γιατί θα πρέπει να αποδεχθεί ότι κάτι «περίεργο» συμβαίνει εδώ και 35 χρόνια. Και για να προσγειωθούμε απολύτως στα νούμερα πρέπει να επισημάνουμε ότι η αποχή άγγιξε το 60% και η παράταξη του Δημάρχου απώλεσε 2.000 και πλέον ψήφους ενώ ο συνδυασμός του Χρήστου Πούλιου πήρε  700 ψήφους επιπλέον από την προηγούμενη φορά.  Ο Μιχάλης Στυλιανίδης έχασε στο παλιό Δήμο Ξάνθης με μερικές μονάδες και κέρδισε χάρη στη Σταυρούπολη.

Στη διάρκεια της βραδιάς αρκετοί επιχείρησαν να προσεγγίζουν τους ηγέτες της έκπληξης που πήγε να γίνει στο Δήμο Ξάνθης για να «κλείσουν θέση» για την επόμενη μέρα αλλά τελικά κινήθηκαν σε γνώριμα μονοπάτια και βρέθηκαν στην πλατεία για να πανηγυρίσουν όταν τα πυροτεχνήματα έδωσαν τον τόνο. Πάντως, τα SMS και τα τηλεφωνήματα κάποιων στη διάρκεια της βραδιάς θα μπορούσαν να τους εκθέσουν ανεπανόρθωτα για τον ελεεινό τρόπο που πολιτεύονται και παραγοντίζουν αρκετοί στην πόλη.

Ο Δήμαρχος και η νέα πρόκληση

Τελικά ο νικητής είναι ο Μιχάλης Στυλιανίδης και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει και φυσικά θα πανηγυρίζεται.  Η κάλπη όμως έστειλε αρκετά μηνύματα και θα είναι τραγικό λάθος αν αγνοηθούν. Το βασικότερο όλων – που επικαλείται ορθώς η πλευρά Πούλιου- είναι ότι ο σημερινός Δήμος στον οποίο άσκησε την εξουσία τα τελευταία 12 χρόνια (επί Καποδίστρια) αυτή η παράταξη, έδωσε την πλειοψηφία αλλού. Επίσης  το γεγονός ότι για πρώτη φορά δοκιμάστηκε σε δεύτερο γύρο η παράταξη αυτή  μετά από 20 χρόνια και πέρασε τόσο δύσκολες ώρες, κάτι σημαίνει για την αποτελεσματικότητα των στελεχών αλλά και της διάθεσής τους να «φέρουν» κάτι στο συνδυασμό τους και όχι να «μοιραστούν» τους πολλούς ψήφους που έχει η  παράταξή τους παραδοσιακά.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης θα έχει την ευκαιρία να σπάσει όλα τα ρεκόρ που υπάρχουν για ένα πρόσωπο σε αυτό το Δήμο και να μπει ως Δήμαρχος στο νέο μέγαρο. Ο ίδιος δήλωσε ότι «έχει πάρει κάποια μηνύματα» αλλά αμφισβητεί ότι υπάρχει δυσαρέσκεια έναντι του συνδυασμού του ζητώντας από τους δημοσιογράφους να αναλύσουν το αποτέλεσμα καλύτερα. Είναι δεδομένο όμως ότι η αγχωτική του νίκη προτρέπει σε διαφοροποιήσεις από τη μέχρι σήμερα πρακτική. Δυνατότητες για τρομερή ανανέωση δεν υπάρχουν ακόμη και αν ο Μ. Στυλιανίδης το επιθυμούσε, ο κόσμος με το σταυρό του εμπιστεύτηκε όλους τους εν ενεργεία.  Και αυτό είναι επίσης ένα μήνυμα στην προσπάθεια που θα κάνει αυτή η παράταξη στην προσεχή τετραετία να αναβαπτιστεί και να επανασυνδεθεί με την κοινωνία, ενόψει πολύ δύσκολων εκλογών το 2014. Δεν πρέπει όμως να λησμονήσουμε ότι η επανεκλογή είναι, ανεπιφύλακτα, μια επιτυχία και δικαιούεται να πει ότι είχε απέναντί του πρωτόγνωρη κινητοποίηση και κέρδισε.

Ο Χρήστος Πούλιος παρών και ενισχυμένος

Ο Χρήστος Πούλιος επεσήμανε ότι η διαμαρτυρία που εκφράστηκε με άκυρα και λευκά καθώς και  η Σταυρούπολη στέρησαν από το συνδυασμό του την εκλογή. Σίγουρα όμως επιβεβαίωσε το σχόλιό μας μετά τον πρώτο γύρο ότι υπήρξε ο πιο «δυνατός παίκτης» της μεταπολίτευσης για το ΠΑΣΟΚ στο Δήμο, αντίληψη που εδραιώθηκε το βράδυ του δεύτερου γύρου. Η συστηματική και συγκροτημένη αντιπολίτευσή του όλη την τετραετία, η προσήλωσή του στη δημιουργία ενός προγράμματος που υπήρξε εντυπωσιακό σε όγκο και περιεχόμενο καθώς και η προσωπική εκστρατεία που διεξήγαγε το τελευταίο διάστημα, αποδεικνύεται ότι ήταν επιτυχημένη και δικαιώνουν την προσπάθειά του ως γενική εικόνα.

Σίγουρα το αποτέλεσμα και οι προσδοκίες όσων τον ακολούθησαν δεν του επιτρέπουν να μην είναι παρών στην επόμενη μέρα καθώς από σήμερα είναι με την ψυχρή λογική ο επικρατέστερος «επόμενος Δήμαρχος της πόλης» για την παράταξή του ΠΑΣΟΚ, τίτλος που θα τον συνοδεύσει σε αυτό το νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Μεγάλη ευθύνη όμως θα έχει και ο συνδυασμός του στη νέα θητεία. Εκλεγμένοι και μη, θα πρέπει να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης τους και να μην αρκεστούν σε στείρα αντιπολίτευση αλλά να βγουν μπροστά έχοντας εναλλακτική  πρόταση. Να πείσουν δηλαδή ότι δεν κόπτονται για να αναλάβουν το «κατεστημένο»  που κατηγορούν σήμερα αλλά να μεταβάλλουν τη λογική του. Παράλληλα, στη διάρκεια της επόμενης τετραετίας η παράταξη Πούλιου θα πρέπει να προσεγγίσει ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις και να μην αρκεστεί στον κομματικό μηχανισμό καθώς οι πολιτικές ισορροπίες μετά από 3,5 χρόνια δεν μπορούν να προβλεφθούν.

Ο ρόλος Σ. Ξυνίδη

Ο άνθρωπος πίσω από τις εξελίξεις δεν είναι άλλος από το Σωκράτη Ξυνίδη. Δεν υπάρχει παράταξη Πούλιου χωρίς το Σωκράτη Ξυνίδη και το επιτελείο του και λειτούργησαν επιτυχημένα στη διάρκεια όλης της προεκλογικής περιόδου, με πολύ καλό επιτελείο. Το στοίχημα που ευαγγελίστηκε ήταν πραγματικό και διέψευσε όσους αμφέβαλαν για τις προθέσεις του γύρω από το Δήμο. Και μάλιστα πέτυχε την πιο αξιοπρόσεκτη επίδοση που έχει υπάρξει στο Δήμο ποτέ, ταυτόχρονα με μια ανατροπή στις Περιφερειακές που ήταν το κρίσιμο μέγεθος για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ. Ενδεχομένως, απέδειξε ότι για πρώτη φορά υπήρξε ζωντανή και επίμονη θέληση του κόμματος του, να κερδίσει το Δήμο της Ξάνθης και να συγκρουστεί με την δημοτική αρχή του. Ήταν μια επιβεβαίωση της πολιτικής του ισχύος καθώς αρκετοί είναι αυτοί που αμφισβήτησαν το τελευταίο διάστημα την ικανότητα του ίδιου και των νεαρών συνεργατών του να πέσουν στα βαθιά και να δώσουν μάχες, και μάλιστα με τρόπο εντυπωσιακό. Οι φήμες για συναντήσεις που έγιναν ή δεν έγιναν με τη μειονότητα, φυσικά και θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν, αλλά όποιος θέλει να αποδώσει σε συνομωσίες τα αποτελέσματα θα πρέπει – όπως είπαμε εξαρχής- να αποκαλύψει όλες τις «συνωμοσίες» που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. (Άλλωστε αν ο ψευδομουφτής έχει τέτοια δύναμη γιατί ο συνδυασμός που «έστησε» στον πρώτο γύρο καταποντίστηκε?)

O Θεολόγος?

Αφανής αλλά νοερά παρών σε αυτές τις δημοτικές εκλογές είναι ο –δεδηλωμένα πλέον- υποψήφιος Δήμαρχος του 2014 Θεολόγος Καλαϊτζής. Αξίζει μια αναφορά καθώς η απουσία του εκτιμήθηκε ως δραματικός παράγων της αποτυχίας του Μ. Στυλιανίδη να κερδίσει από την πρώτη Κυριακή ενώ το γεγονός ότι βγήκε έξω από το  κάδρο της κριτικής που δέχθηκε η παράταξη της πλειοψηφίας για τη μη ανανέωση και το «κατεστημένο» ίσως τον ωφελήσει επικοινωνιακά. Η στάση του όμως την ερχόμενη τετραετία και ο τρόπος που θα συνεργαστεί ή όχι με τη δημοτική αρχή θα του δώσει ή θα του αφαιρέσει πόντους στην προσπάθεια που κάνει να κερδίσει το Δήμο.

Η περιφέρεια και πως επηρεάζει το Δήμο Ξάνθης αύριο.

Η περιφέρεια είναι μια μάχη συνολική με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά που κερδήθηκε ή χάθηκε στο πλαίσιο μια ευρύτερης κινητοποίησης των ισχυρών κομματικών παραγόντων. Στη περίπτωση των νικητών αφορά στους Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή. Πρακτικά μια περιφέρεια 5 νομών με 5 Υπουργούς δεν θα τους τιμούσε καθόλου αν περνούσε στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας, που δεν διάγει και τις καλύτερες μέρες της. Γι’ αυτό και η κινητοποίηση στη δεύτερη Κυριακή προσέδωσε στο συνδυασμό του Άρη Γιαννακίδη (με τις ελλείψεις του και αυτός) την κρίσιμη μάζα που απαιτείτο για να αναδειχθεί νικητής. Ο Γιώργος Παυλίδης διεξήγαγε έναν αγώνα χωρίς τα στηρίγματα που είχαν οι αντίπαλοί του και είχε αρκετά προσωπικό τόνο ως μια μάχη δύσκολη εξαρχής με αμφίβολο αποτέλεσμα. Το άγγιξε όμως και διέψευσε, είναι η αλήθεια, όσους έκαναν λόγο για περίπατο. Αναγκάζεται όμως να συμβιβαστεί και αυτός με την ήττα αλλά  ταυτόχρονα χωρίς το φόρτο των καθηκόντων του ­- το ξεχνάνε πολλοί – έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει όλο το πολιτικό σκηνικό που έχουν προδιαγράψει αρκετοί για το Δήμο της Ξάνθης. Γιατί και αυτός θα ήταν ένας «δυνατός παίκτης» για τα δημοτικά πράγματα.

Ανατροπές παντού

Δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει το γεγονός ότι, αποφορτισμένοι από αντιμνημονιακά μηνύματα, στο δεύτερο γύρο, οι ψηφοφόροι ανέδειξαν δυνάμεις που αξίζουν της προσοχής μας αλλά και της ευκαιρίας να πολιτευτούν με τρόπο διαφορετικό. Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που ίσως αδιαφόρησε και δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις υποψηφιότητες Καμίνη και Μπουτάρη, διαψεύστηκε για το γεγονός ότι στην αυτοδιοίκηση επιβραβεύονται οι θέσεις και το όραμα που φέρνει κάποιος, ανεξάρτητα αν ανήκει ή δεν ανήκει στον κομματικό οργανισμό του. Και σίγουρα οι δύο αυτές εκλογές Δημάρχων εμπεριέχουν και ένα είδος εκδίκησης των σκεπτόμενων πολιτών απέναντι σε πρακτικές που είναι πια τόσο παρωχημένες, ώστε δεν μπορούν να διασώζονται από τους πανίσχυρους μηχανισμούς τους.