SIDIROPOULOS-EDITORIALΠολλά είναι τα μηνύματα που έστειλε η κάλπη της Κυριακής και σε πολλές κατευθύνσεις.  Το κυρίαρχο μήνυμα φυσικά είναι αυτό της αποχής των πολιτών, αποχή όμως, που βολεύει αρκετούς παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες τοποθετήσεις τους, και συντηρεί ένα αποστειρωμένο εκλογικό σώμα, το οποίο αδυνατεί να προκαλέσει ανατροπές. Άλλωστε όλες οι δυνάμεις που αποκαλούμε κατεστημένο, σε όλα τα επίπεδα,  επιζούν χάρη στη συσπείρωσή τους σε συνθήκες αποχής αφού η κοινωνική τους βάση αποδεδειγμένα συρρικνώνεται.

Πρωτοτυπίες στο Δήμο Ξάνθης.

Στο Δήμο της Ξάνθης, που κέντρισε το ενδιαφέρον, η παράταξη της δημοτικής αρχής βρέθηκε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, την οποία όμως φαίνεται ότι έχει τον τρόπο να διαχειριστεί για να φύγει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να αποδοθεί ευθέως σε συγκεκριμένα αίτια αλλά είναι μάλλον προϊόν της λογικής φθοράς, κυρίως της παράταξης ως συνόλου, ως ένα βαθμό αιτιολογημένης . Σε δεύτερη ανάγνωση  το γεγονός ότι όλοι οι απερχόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου και στις υπόλοιπες συνωστίζονται οι νέοι υποψήφιοι  – ως γενική εικόνα-  μαρτυρά εμπειρία αλλά είναι ενδεικτικό για τον τρόπο που διεξάγεται το πολιτικό παιχνίδι και δεν είναι ελκυστικό για τους νέους. Όμως θα πρέπει κάποτε να ειπωθεί ότι, αφού μια πλειάδα συμβούλων εκλέγεται με τόσο μεγάλη ευκολία σε διαδοχικές αναμετρήσεις, καλό θα ήταν να ακούσουμε και τη «φωνούλα» τους στη νέα αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί στην παλιά μάλλον την είχαν χάσει. (Άλλως, ποιος ο λόγος εμπλοκής με τα κοινά και τον εξόδων που κάνουν?) Σε απόλυτους αριθμούς η παράταξη έχασε 3.300 ψήφους στα όρια του παλιού Δήμου ενώ η Σταυρούπολη προσέδωσε ικανοποιητικά ποσοστά . Όμως μια νίκη αρκετά κοντά στο 50 %, παρότι προβλημάτισε, δεν μπορεί να εκληφθεί και ως αποτυχία εφόσον η παράταξη του Δημάρχου έχει τον πρώτο λόγο στις επαναληπτικές και εμφανίζει ξεκάθαρη υπεροχή με τη διαφορά που έχει και η οποία με την ψυχρή λογική μαρτυρά σαφή κοινωνική αποδοχή.

Για το Χρήστο Πούλιο το αποτέλεσμα, παρότι δεν είναι νικηφόρο, είναι σίγουρα μια δικαίωση. Μια  ήττα δεν μπορεί να πανηγυριστεί, εντούτοις, για τα δεδομένα του Δήμου Ξάνθης αλλά και της εισόδου της Σταυρούπολης, ίσως το αποτέλεσμα αυτό να προσεγγίζει  την οροφή των δυνατοτήτων της  συγκεκριμένης παράταξης, για τον τρόπο που επέλεξε να πολιτευτεί. Σίγουρα ο Χρήστος Πούλιος αποδείχτηκε ο πιο «δυνατός παίκτης» στο Δήμο Ξάνθης από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και καταφέρνει να πάει στο δεύτερο γύρο για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, με το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί.  χωρίς να υπάρχει «αντάρτης» στη Ν.Δ., όπως το 1990. Το αποτέλεσμα και η συσπείρωση που πέτυχε πιστώνεται στον επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ που για πρώτη φορά είχε συνεπή και συγκροτημένη αντιπολίτευσης στη διάρκεια της τετραετίας, φέρνοντας σε δύσκολη θέση όλη την παράταξη της δημοτικής αρχής. Και, μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας το παιχνίδι, αναγκαστικά ή από επιλογή, το «πήρε επάνω του» ο επικεφαλής, με επιτυχία πολιτική και επικοινωνιακή. Ο συνδυασμός, κατά τα φαινόμενα, θα παίξει «τα ρέστα του» την Κυριακή για την ανατροπή και θα εκτιμήσει αργότερα την κατάσταση.

Ο μειονοτικός συνδυασμός κινήθηκε ακριβώς μέσα στο πλαίσιο των προβλέψεων που υπήρξαν, ακόμη και σε αυτή τη στήλη, και διέγραψε ακόμη μια αποτυχία. Αυτή  μαρτυρά τη δυσκολία κάποιων κύκλων να επιβληθούν ως νέα ηγεσία στη μειονότητα, μαρτυρά τις μεγάλες διαμάχες στο εσωτερικό της μειονότητας που έχουν σύνθετα χαρακτηριστικά και, τέλος, δείχνει και εμμονή σε μια λανθασμένη στρατηγική που απομονώνει και στερεί ικανά στελέχη της μειονότητας από το χώρο της αυτοδιοίκησης. Όταν σε ένα εκλογικό σώμα με μεγάλα ποσοστά μειονοτικών ψήφων, ένας ανεξάρτητος συνδυασμός καταλαμβάνει τόσο μικρό ποσοστό αποδεικνύεται ότι η μειονοτική ψήφος υποβαθμίζεται και δεν υπακούει ποτέ σε πολιτικά κριτήρια. Πολύ περισσότερο για τους υποκινητές της παράταξης είναι ένα μήνυμα ότι προσπάθησαν να πολιτευτούν σε ένα είδος πολιτικής, που κάποιοι άλλοι το χειρίζονται με πολύ μεγαλύτερη επιτυχία και αποτελεσματικότητα, ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκείας. Το αν θα επιχειρήσουν να συναλλαγούν ενόψει του δεύτερου γύρου, αυτό είναι κάτι που δεν θα το μάθουμε ποτέ αλλά ίσως το διαπιστώσουμε αργότερα. Σίγουρα όμως μια παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο με έναν μόλις σύμβουλο που δεν διαθέτει τη γνώση αλλά και το ειδικό βάρος που είχαν οι προκάτοχοί του θα κάνει φτωχότερη την εκπροσώπηση της μειονότητας και θα απαξιώσει πλήρως το εγχείρημα.

Η αριστερά στο Δήμο

Ο Νίκος Ανταμπούφης με δεδομένη την αυξημένη αποχή, την είσοδο της Σταυρούπολης και την απουσία ισχυρού μειονοτικού υποψήφιου συμβούλου παρουσίασε αύξηση των ποσοστών και των ψήφων σε απόλυτους αριθμούς και εισέπραξε την αποδοχή για τη συνεπή παρουσία του την τετραετία που πέρασε. Στο νέο Δημοτικό συμβούλιο είναι θετικό ότι θα συνεχίσουν να εκπροσωπούνται οι συγκεκριμένοι πολιτικοί χώροι της αριστεράς και της οικολογίας που έχουν πολύ δημιουργικό απόθεμα για την αυτοδιοίκηση.  Άλλωστε η συγκεκριμένη δημοτική κίνηση έχει δώσει δείγματα ότι δεν είναι ευκαιριακό συμπλήρωμα του ψηφοδελτίου αλλά ότι υφίσταται ως οντότητα όλη την τετραετία.

Η είσοδος του Γιώργου Κολλάρου στο Δήμο, είναι ένα επίσης θετικό βήμα. Βέβαια δεν θα πρέπει να αρκεστεί στην κομματική γραμμή που είναι σεβαστή -αλλά ενέχει τον κίνδυνο της απομόνωσης- και  να ενταχθεί οργανικά στο δημοτικό συμβούλιο. Άλλωστε σε μια μικρή πόλη όπως η δική μας δεν υπάρχει η πολυτέλεια για ένα αριστερό σύμβουλο να αγνοήσει την καθημερινότητα του δημότη, ακόμη και  συνεργαζόμενος με την έτερη αριστερή παράταξη καθώς υπάρχουν ζητήματα που απαιτούν κάτι τέτοιο. Η προσωπικότητα του Γ. Κολλάρου, πάντως, προδιαθέτει θετικά.

Περιφερειακές Εκλογές

Όποιος δεν βλέπει το ποσοστό του 13 % ακύρων και λευκών στις Περιφερειακές, στο Νομό Ξάνθης (10% σε όλη την Περιφέρεια και 8% στους Δήμους της Ξάνθης) , μάλλον εθελοτυφλεί. Υπάρχει μια αναταραχή στην κοινωνία η οποία, αδυνατεί να εκφραστεί και δεν βρίσκει πολιτική διέξοδο, παρότι και τα έγκυρα ψηφοδέλτια απομακρύνθηκαν αισθητά από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Οι εκλογές αυτές που από όλους τους χώρους εντάχθηκαν στο πλαίσιο της μνημονιακής και αντιμνημονιακής διαμάχης, για την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. επιβεβαίωσαν ότι το μαξιλάρι των μεγάλων κομμάτων διαρκώς και θα μειώνεται και πως ο πολίτης θα επιλέγει κάθε φορά με διαφορετικά κριτήρια. Όσοι λοιπόν θέλησαν να «αναπαυτούν» στα συντριπτικά ποσοστά που είχε το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εθνικές Εκλογές υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες, υπέστησαν μεγάλη διάψευση και υπό την έννοια αυτή η Περιφέρεια Α.Μ.Θ έστειλε σαφές μήνυμα. Άλλωστε ο κόσμος με την ψήφο του σε κάθε περιοχή αποδεικνύει ότι δεν αρκείται στα διλήμματα των κομμάτων αλλά ψηφίζει ΚΑΙ με βάση αυτοδιοικητικά κριτήρια. Η μάχη παραμένει ανοιχτή και σκληρή στο δεύτερο γύρο και ο Γιώργος Παυλίδης δικαιούται να διαμαρτύρεται για τις δημοσκοπήσεις. Όταν επιλέγουμε να «διαρρέουμε» αληθείς ή ψευδείς πληροφορίες (δεν υπήρξε ποτέ επίσημη ανακοίνωση από κάποια εταιρία) για να επηρεάσουμε το κλίμα, αυτοί που το κάνουν πρέπει να δεχθούν ότι διαψεύστηκαν.

Ίσως η ανάλυση θα έπρεπε να ξεκινήσει από το γεγονός ότι η Αριστερά και η Οικολογία στο σύνολο της Περιφέρειας αγγίζει το 1/5  των ψήφων, με ποσοστό 17%. Αυτό είναι πράγματι εντυπωσιακό. Τόσο το ΚΚΕ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι Οικολόγοι θα εκπροσωπηθούν με έδρες στη Περιφερειακό Συμβούλιο και αυτό είναι ευχάριστο για την οπτική που θα φέρουν στο νέο όργανο. Στο αυθόρμητο ερώτημα, γιατί ένας χώρος που μπορεί να αναπτύξει τόση δυναμική είναι τόσο διασπασμένος η απάντηση μπορεί να είναι ότι τα μεγάλα αυτά ποσοστά ίσως είναι ένας ακόμη λόγος για να υπάρξουν νέες διασπάσεις, ώστε να είναι όλοι σίγουρα ότι η φωνή της αριστεράς δεν θα μπορέσει να επηρεάσει την κοινωνία σε κατεύθυνση προοδευτική και θα μείνει περιχαρακωμένη ή εξοντωμένη στο περιθώριο. Η επόμενη μέρα πάντως παραμένει μια πρόκληση και το 2% του Α. Αλαβάνου στην Αθήνα ένας ικανός οδηγός και απάντηση στο ερώτημα πόσο γρήγορα μπορεί κάποιος να φτάσει από την κορυφή στον πάτο της αποδοχής.

Οι μικροί Δήμοι

Το αποτέλεσμα στο Δήμο Αβδήρων, ήταν προδιαγεγραμμένο ήδη από το καλοκαίρι και οι πρόσφατες περιπέτειες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν άλλαξαν ιδιαίτερα την κακή εικόνα που υπήρχε. Επειδή όμως ο νικητής έχει τον πρώτο λόγο, δεν υπήρξε αμφιβολία ότι από τη στιγμή που ο Βασίλης Τσολακίδης αξιοποίησε δημιουργικά την παραμονή στην αντιπολίτευση και παρουσίασε από νωρίς την υποψηφιότητα και την πρότασή του για το νέο Δήμο, τα πράγματα ήταν δύσκολα και αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η απέναντι πλευρά εκτέθηκε τόσο πολύ. Η πόλωση στον οικισμό των Αβδήρων ήταν εμφανής και σε αυτές τις εκλογές, όμως αν συνεχιστεί και μετά τις εκλογές θα βλάψει μόνο τον τόπο. Κανείς Δήμαρχος δεν έχει την ανάγκη να ασχολείται με ένα μικρό (για το σύνολο του νέου Δήμου) κομμάτι του πληθυσμού που αρνείται να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα και τον αμφισβητεί. Η προϋπηρεσία του νέου Δημάρχου πάντως, καταδεικνύει ότι είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του νέου Δήμου.

Ο συγκάτοικός του Στέλιος Χατζηευαγγέλου σημείωσε ακόμη μια νίκη, ακολουθώντας την ίδια επιτυχημένη τακτική, έσπασε άλλο ένα ρεκόρ και συνεχίζει τη δική του διαδρομή. Ενδεχομένως οι υψηλοί τόνοι που παρατηρήθηκαν σε όλη την προεκλογική διαμάχη να του στέρησαν την ευκαιρία για ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, όμως οι διαδοχικές νίκες του για δεκαετίες, αποδεικνύουν ότι γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα το δρόμο για την επιτυχία.

Γ. Σιδηρόπουλος

isidister@gmail.com


ΥΓ

Για τη σύνθεση του νέου δημοτικού συμβουλίου στην Ξάνθη, τις κοινωνικές ομάδες που εκπροσωπούνται και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά των εκλογών που ήταν, ομολογουμένως, ενδιαφέροντα θα υπάρξει ασφαλής εκτίμηση όταν θα είναι γνωστός ο οριστικός νικητής και τα 33+1 πρόσωπα του νέου Δημοτικού Συμβουλίου της Ξάνθης.

Και να για μην ξεφεύγουν μερικοί, οι μειονοτικές ψήφοι δεν έχουν διαφορετική ερμηνεία  όταν κατευθύνονται «σε εμάς ή στους άλλους».  Την ίδια έχουν βαρύτητα είχαν και έχουν πάντοτε.