SIDIROPOULOS-EDITORIALΗ προεκλογική περίοδος ολοκληρώνεται και για την περιοχή της Ξάνθης και το Δήμο της πόλης που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον. Οι μέρες που πέρασαν μάλλον διέφεραν αρκετά από όσα είχαμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια. Ο γράφων επιμένει στην αρχική του εκτίμηση ότι αρκετοί αστάθμητοι παράγοντες είναι δυνατόν να επηρεάσουν έντονα την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου στο Δήμο Ξάνθης, αλλά αυτό θα κριθεί εγκαίρως.

Βέβαια το κυρίαρχο ζήτημα της πόλης είναι η ελεεινή διαδικασία που εκτυλίσσεται, όπως πάντα στο Δροσερό και τη Ρέμβη, τους δύο συνοικισμούς «ντροπές» της δημοκρατίας που η ανέχεια και η εξαγορά τους στην περίοδο των εκλογών τους καταδικάζει να συμβιβάζονται με την κατάστασή τους, όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Η συγκυρία των φετινών εκλογών έχει φτάσει τη συζήτηση για τη συμπεριφορά και την πρόσβαση στις ψήφους αυτών των περιοχών, σε σημεία μνημειώδους γελοιότητας. Ο ευτελισμός, ως γνωστόν, είναι τέτοιος που το Προξενείο και ο ανεξάρτητος συνδυασμός αδυνατούν να προσεγγίσουν τους ομόθρησκούς τους και οι φήμες αναφέρουν ότι μετέρχονται αστείων μεθόδων για να εξισορροπήσουν τις απώλειες από το χαμηλό «κασέ»  που προσφέρουν σε σχέση με τον «ανταγωνισμό». Αυτή ακριβώς είναι η εικόνα και όσο και να μας εξοργίζει πρέπει να την αποδεχτούμε.

Αυτή ακριβώς είναι και μια καλή αφορμή για να προβληματιστούμε για όσα συμβαίνουν όση ώρα κάποιοι βρίσκονται στους καναπέδες. Είναι μια καλή αιτία για να αντιληφθούμε ότι η ποιότητα της δημοκρατίας που βιώνουμε εξαρτάται από την πρόθεσή μας, κυρίως των νέων, να ψηφίσουν ή να απέχουν. Γιατί όσο η παρουσία μας στην κάλπη είναι ισχυρή, τόσο αποδυναμώνει όλο αυτό το «αποκρουστικό» σκηνικό. Την ώρα που οι απαθείς απέχουν και πίνουν καφέ, κάποιοι άλλοι αποφασίζουν για όλους εμάς. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και καλό θα είναι να το αντιληφθούν όλοι. Το παράδειγμα δεν επιδιώκει να υποτιμήσει την καταγωγή ή τη θέση του κάθε πολίτη που υποκύπτει σε αυτές τις τακτικές αλλά να καταδείξει πόσο εξοργιστικό είναι οι εξαγορασμένες ψήφοι των επιτήδειων να νοθεύουν τη βούληση του κόσμου, σε όποιο βαθμό και αν συμβαίνει.

Γι’αυτό λοιπόν ένα είναι το μήνυμα και δεν συναρτάται με καμία πολιτική δύναμη και κανένα μικροκομματικό συμφέρον. Να βρεθείτε στις κάλπες και να ψηφίστε ό,τι μπορεί να σας εκφράσει εκείνα τα λίγα δευτερόλεπτα. Αλλά να ξέρετε ότι το αποτέλεσμα το επηρρεάζετε εξίσου εσείς που σκέφτεστε και  αυτοί που ανακυκλώνουν την μιζέρια της κοινωνίας μας, σε οποιαδήποτε έκφραση της πολιτικής μας.

Πολύ συχνά αντιλαμβάνεται κανείς ότι κάποιοι άλλοι διαμορφώνουν με τρόπο πιεστικό τα αποδεκτά πρότυπα και καθορίζουν τη ροή της κοινωνίας σε κατευθύνσεις ταπεινές. Πολύ συχνά οι νέοι αντιλαμβάνονται ότι κάποιοι άλλοι διευθύνουν τη ζωή τους όταν παρακολουθούν έναν εικονικό τηλεοπτικό κόσμο γεμάτο με τηλελαϊκιστές, τσόκαρα, ξέκωλα, αμόρφωτους, ατάλαντους, μέτριους, καραγκιόζηδες, ψευδοϊστορικούς, τηλεπωλητές και πολιτικάντηδες που επιβάλλονται ως κυρίαρχη αισθητική στη ζωή μας.

Ε, λοιπόν αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία να επηρεάσουμε, με τρόπο που δεν αμφισβητείται, τη δική μας ζωή και καθημερινότητα ώστε, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα να οφείλεται σε μας και στις απόψεις μας. Για όσους εκνευρίζονται που κάποιοι ηλικιωμένοι -με τη δική τους οπτική- συντηρούν το παλαιοκομματικό σύστημα στην Ελλάδα η λύση να ψηφίσουν για να έχει και η δική τους ψήφος την ίδια βαρύτητα. Για όσους ενοχλούνται που κάποιοι βολεμένοι συντηρούν το πελατειακό κράτος η λύση είναι να ψηφίσουν για να αποδυναμώσουν στην αυτοδιοίκηση όσους επιβάλουν αυτές τις πρακτικές. Για όσους εξοργίζονται που κάποιες πληρωμένες και βρώμικες ψήφοι ανακυκλώνουν ένα σύστημα που διοχετεύει μαύρο χρήμα στα καφενεία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων η λύση είναι να ψηφίσουν για να αποδοκιμάσουν έμπρακτα την πρακτική αυτή. Για όσους διαφωνούν  και για όσους συμφωνούν η μόνη λύση είναι να ψηφίσουν για να επιδιώξουν να ενισχύσουν την άποψη που πιστεύουν , τα πρόσωπα που τους εκφράζουν.

Η προτροπή για συμμετοχή στις εκλογές, ειδικά των νέων που στέκονται ιδιαίτερα επικριτικά απέναντι στο πολιτικό σύστημα, δεν μπορεί να ερμηνευτεί με άλλο τρόπο παρά ως προσπάθεια να αναδειχθεί με υγιή τρόπο η βούληση της κοινωνίας, να γίνει αισθητή με τρόπο αντιπροσωπευτικό  και να επηρεάσει δημιουργικά τα πρόσωπα, τα προγράμματα, τη φυσιογνωμία της αυτοδιοίκησης. Η προτροπή αυτή δεν εγκλωβίζεται στις θεωρίες περί εύνοιας των πρώτων ή των μεγάλων συνδυασμών από την αποχή. Εδράζεται στο πολύ απλοϊκό επιχείρημα ότι «η αποχή μου ευνοεί σίγουρα αυτόν που δεν γουστάρω και δεν θα τον ψήφιζα ποτέ». Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών. Τα υπόλοιπα είναι μάταια και τετριμμένα.

Γιάννης Σιδηρόπουλος
isidister@gmail.com

ΥΓ.
Μπορεί να μην σας ενδιαφέρει αλλά καλό είναι κλείνοντας η προεκλογική περίοδος να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας απέναντι στο κοινό μας και τη λογική της λειτουργίας μας στην περίοδο των εκλογών( άλλωστε το 1% του πληθυσμού της Ξάνθης είναι υποψήφιοι) Καθώς είναι σαφές ότι υπάρχει μια σταθερή λογική που διέπει την ύπαρξη της δικτυακής μας πύλης, το πλάνο αυτό τηρείται απαρέγκλιτα και κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων που για μας δεν είναι ευκαιρία για «αρπαχτές»  και για «μάδημα» κάποιων ευκατάστατων ή «ψωνισμένων» συμπολιτών μας που θέλουν  να βρεθούν στα κοινά, χωρίς αυτό να είναι ελάττωμα.

Έτσι λοιπόν το XantiPress.gr σε όλη τη διάρκεια της περιόδου αρνήθηκε να πλησιάσει ή να προσεγγίσει υποψήφιους προκειμένου να τους προβάλει. Αρκέστηκε μόνο σε όσους αυτοβούλως εξέφρασαν την επιθυμία να προβληθούν, όπως έχουν δικαίωμα, και τους παρέπεμψε στον ισχύοντα, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, τιμοκατάλογο διαφημιστικής προβολής. Ξεκαθάρισε ότι η σύναψη συνεργασίας για διαφήμιση μιας υποψηφιότητας είναι εντελώς αποσυνδεμένη από την πολιτική γραμμή του μέσου, την καταγραφή των γεγονότων και την εν γένει δημοσιογραφική μας στάση και οπτική απέναντι στις εκλογές. Πολύ περισσότερο, όπως έγινε αντιληπτό, έλειψαν από τις σελίδες μας οι πάσης φύσεως συνεντεύξεις που –συμπτωματικά- λαμβάνονται από τους διαφημιζόμενους υποψήφιους συμβούλους και μόνο αυτούς . Παράλληλα δεν ήταν στις προθέσεις μας να «συμβουλεύσουμε» ή να «μανατζάρουμε» πολιτικά και επικοινωνιακά οποιαδήποτε υποψηφιότητα.  Όλες οι παρατάξεις είχαν την ευκαιρία να δημοσιεύσουν κάθε κείμενο που έδωσαν στο δημοσιότητα και απέστειλαν χωρίς ίχνος υποβάθμισης ή φίμωσης.

Χωρίς αυτό να αποτελεί μομφή για οποιοδήποτε μέσο που επιλέγει απερίσπαστα την δική του τακτική, η στάση μας αυτή είναι μια ξεκάθαρη επιλογή  έναντι του κοινού μας. Εδράζεται στην πάγια αντίληψη  ότι  οι εκλογικές αναμετρήσεις είναι κρίσιμο κρας-τεστ που δοκιμάζει την ηθική του μέσου. Απέναντι στο εύκολο και ευκαιριακό κέρδος, προτάξαμε την ανάγκη να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας και να μην διαταράξουμε το πλαίσιο αρχών που καθοδηγεί τη λειτουργία μας από την πρώτη μέρα, και έχει γίνει αποδεκτό από το κοινό.