Στην εκκίνηση για τη μάχη των δημοτικών εκλογών φαίνεται ότι οι δύο κύριοι μονομάχοι ξεκινούν από θέση στην οποία δεν έχουν ξαναβρεθεί στο παρελθόν. Και αυτό δεν σημαίνει κατ΄ανάγκη ότι το αποτέλεσμα θα είναι Α ή Β αλλά πρακτικά ότι οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές από τις προηγούμενες φορές. Άρα τα προγνωστικά είναι δύσκολα αφού η κατάσταση είναι ρευστή και θα παραμείνει έτσι μέχρι την παραμονή των εκλογών.
Υπέρ και κατά
Στα υπέρ της η δημοτική αρχή έχει το γεγονός ότι συνεχίζει και ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της διοικητικής μηχανής του Δήμου, ότι έχει την εμπειρία και τον τρόπο να διαχειρίζεται τις εκλογικές μάχες με τρόπο αποτελεσματικό, ότι έχει αντιστρέψει σε μεγάλο βαθμό την αρνητική επικοινωνιακή εικόνα που είχε, ιδιαίτερα πριν ολοκληρωθεί η ενοποίηση των πλατειών . Εναντίον της όμως, είναι ότι για πρώτη φορά γίνονται ορατές δημόσια οι βλέψεις και οι κόντρες των συμβούλων της, ότι έχει περάσει από πρωτόγνωρες κρίσεις που της έχουν στερήσει συμβούλους από τις πρώτες θέσεις των σταυρών, ότι η φθορά της εξουσίας σε συνδυασμό με τη διαχείριση του πολιτικού κόστους έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια ακόμη και στο εσωτερικό . Οι δηλώσεις Θ. Καλαϊτζή εναντίον του Δημάρχου και η σαφής εκτίμησή του ότι η δεύτερη Κυριακή είναι δεδομένη υπήρξαν επικοινωνιακό πλήγμα.
Από την άλλη ο Χρήστος Πούλιος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το κέρδος της μοναδικής τετραετίας κατά την οποία η παράταξη της δημοτικής αρχής είχε απέναντί της διαρκή και στοχευμένη, αντιπολιτευτική τακτική. Προσπαθεί επίσης να κεφαλαιοποιήσει τη δικαιολογημένη φθορά εξουσίας και να ξεχωρίσει σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων. Υπέρ του και η προφανής ευνοϊκή πολιτική συγκυρία στην Ξάνθη όπως και ότι το πολιτικό δυναμικό που ακολουθεί το Σωκράτη Ξυνίδη –και ο ίδιος δεδηλωμένα και επίσημα- συμπαραστέκεται στην προσπάθειά του αυτή και δημιουργεί άλλη δυναμική. Κινδυνεύει όμως από τις αντίρροπες τάσεις που μπορεί να εκδηλωθούν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ τοπικά (ακόμη και από τη διάσταση του έταιρου βουλευτή) και να δράσουν αρνητικά, κινδυνεύει ίσως από την έλλειψη εμπειρίας για αρκετά στελέχη του συνδυασμού, κινδυνεύει ενδεχομένως από την αντίληψη του πολίτη στην Ξάνθη ότι μπορεί να αδιαφορήσει για τις θέσεις και την εικόνα του συνδυασμού του και να ψηφίσει την παράταξη που αποδεδειγμένα τον βολεύει ή το εξυπηρετεί.
Μειονότητα έτοιμη για παζάρια
Η ανάλυση αυτή δεν επιχειρεί να αποδείξει ότι τα πράγματα είναι υποχρεωτικά ισορροπημένα αλλά ότι τα δεδομένα είναι ασταθή. Προσωπικά κανένα αποτέλεσμα δεν θα με εξέπληττε σε αυτή τη μάχη. Η δεύτερη Κυριακή, που από πολλούς θεωρείται σχεδόν δεδομένη, μπορεί να επικυρώσει μια προφανή υπεροχή αλλά μπορεί και να ανατρέψει ένα ελαφρύ προβάδισμα εφόσον έχουν διαμορφωθεί οι πολιτικές και κοινωνικές ισορροπίες.
Ο ρόλος της μειονότητας φυσικά και έχει σημασία και ενδιαφέρον εφόσον κάποιοι επιλέγουν να περιχαρακώνουν τον χώρο τους και να κρατήσουν τους ανθρώπους έξω από κάθε κοινωνική διεργασία. Η αυτόνομη κάθοδος είναι προφανέστατα ένα ακόμη μεγάλο λάθος που αποδυναμώνει και αυτούς ακόμη που θέλουν να ορίζουν τις τύχες της μειονότητας ως δοτοί ηγέτες. Αν κάποιος έχει προβλήματα (που έχει) αναζητεί τρόπο να τα λύσει και να ενσωματωθεί ισότιμα στην κοινωνία, και όχι να αποφύγει τη λύση των προβλημάτων στυλώνοντας τα πόδια. Γιατί αν τα καλύτερα στελέχη της είναι στους δύο μεγάλους συνδυασμούς και αναλάβουν θέσεις ευθύνης θα σημαίνει ισονομία στην πράξη. Αν περιμένουν να παζαρέψουν εθνικά ζητήματα ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή ίσως να μη βρουν πρόθυμους συνομιλητές και αυτό είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει τα επιτελεία από τώρα.
Ο παράγων Δροσερό είναι πάντοτε ένα ζήτημα και φυσικά ευτελίζει το επίπεδο της πολιτικής. Τα κριτήρια εκεί δεν είναι θρησκευτικά αλλά απλώς συνιστούν την ντροπή της δημοκρατίας και ενδεχομένως να πρέπει να απασχολήσει τις αρχές η προφανής τέλεση αξιόποινων πράξεων και οι παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας. Οι μεν πρέπει να αποδείξουν ότι δεν το έχουν ανάγκη για να εκλεγούν, οι δε ότι δεν θέλουν να το μεταστρέψουν υπέρ τους. Το πεδίο είναι ελεύθερο αλλά πρώτα πρέπει να προτείνουν και σαφή διέξοδο διαφυγής από την εικόνα που έχει σήμερα ο οικισμός και οι κάτοικοί του, που κρύβονται επιμελώς παρότι είναι μια ολόκληρη πολιτεία δίπλα στην Ξάνθη.
Ποιοι θα εκλεγούν
Μετά και την ανακοίνωση των συνδυασμών είναι σαφές ότι οι εντυπώσεις είναι μοιρασμένες. Η εμπειρία έρχεται σε σύγκρουση με την ορμή των νέων, η γνώση και ο κυνισμός της εκλογικής μάχης έρχονται σε αντίθεση με τον ενθουσιασμό. Όμως είναι δεδομένο ότι το πόσο αξιόλογος ως άνθρωπος, προσωπικότητα ή επιστήμων είναι κάποιος υποψήφιος δεν καθιστά δεδομένη την ικανότητά του να συλλέξει σταυρούς και άρα η εκλογιμότητα κάθε υποψηφίου είναι συνάρτηση πολύ διαφορετικών παραμέτρων, όπως έχει αποδειχθεί.
Και για να είμαστε σαφείς, άποψή μας είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν δραματικά τη φυσιογνωμία της πόλης και να κάνουν εντυπωσιακές ρήξεις, σίγουρα δεν θα βρίσκονται στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ίσως η άποψη αυτή είναι ισοπεδωτική αλλά δεν αποτελεί μομφή για όσους, δίκαια και άξια, θα εκλεγούν. Είναι απλώς μια πραγματικότητα του πολιτικού σκηνικού όπως διαμορφώνεται και «παίζεται» πάντοτε. Δεν αρκεί να είσαι αξιόλογος, χρειάζεται και μέθοδος και σχεδόν πάντα απαιτείται κομματική ταυτότητα. Ακόμη και αν βρίσκονται τέτοιοι άνθρωποι μέσα στους συνδυασμούς που σήμερα εκτίθενται, είναι δεδομένο και αποδεδειγμένο στο παρελθόν ότι δεν θα καταφέρουν να εκλεγούν . Η ιστορία απέδειξε ότι στις ελάχιστες περιπτώσεις που η εικόνα μιας πόλης – όπως και η δική μας- άλλαξε εντυπωσιακά, δεν ήταν αποτέλεσμα κοινής δεξαμενής σκέψεων και ταλέντου, αλλά προσωπική επιτυχία ενός μόνο ατόμου που ξέφυγε μπροστά.
Και πρέπει να σημειώσουμε κάτι πολύ σημαντικό. Όσο πολύ μας εκνευρίζει η εμμονή κάποιων ατάλαντων και ανεπαρκών να εκλεγούν σύμβουλοι επειδή είναι επιτήδειοι (και επειδή αυτός είναι ο κανόνας) αλλά τόσο μας εκνευρίζει η προσπάθεια κάποιων να δημιουργούν άκρατο ενθουσιασμό σε νέους υποψήφιους και να τους εμφυσήσουν την πλαστή βεβαιότητα ότι αύριο θα εκλεγούν και θα αλλάξουν την πόλη τους, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι θα ξοδέψουν χρήμα και αποθέματα πάθους αλλά τελικά θα προσγειωθούν πολύ ανώμαλα και επώδυνα. Και αυτός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να αποστερηθεί η πόλη και οι παρατάξεις από αξιόλογα άτομα στο μελλον, ώστε να συνεχίσουν να απαρτίζουν το δημοτικό συμβούλιο ομοιώματα συμβούλων..
Οι μικρότεροι συνδυασμοί
Σε ότι αφορά στον συνδυασμό του Νίκου Ανταμπούφη θετικό θα πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι συνεχίζει να συνενώνει τους ανθρώπους διαφόρων χώρων που απέχουν – τώρα τελευταία αισθητά- πολιτικά αλλά και να εκπροσωπεί κάποια από τα κινήματα των ενεργών πολιτών . Απομένει όμως η κρίσιμη αυτή εκλογική μάχη να επιβραβεύσει τη συνεπή παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο και την υποδειγματική θητεία στη θέση του Προέδρου, όταν αυτή χρειάστηκε. Για το ΚΚΕ η κεντρική και μόνιμη επιλογή για αυτού του είδους την αντιμετώπιση των τοπικών εκλογών αποστερεί από τα στελέχη του τη δυνατότητα να παρέμβουν και να επηρεάσουν θετικά τα δημοτικά πράγματα. Αυτό αναμένεται να γίνει και τώρα και ο συνδυασμός του Δημήτρη Κολλάρου θα αρκεστεί σε μια τυπική παρουσία χωρίς πιθανότητα εκλογής.
Η αποχή
Με βάση την πρόσφατη δημοσκόπηση οι νέοι φέρονται ιδιαίτερα απρόθυμοι να ψηφίσουν και το ποσοστό φτάνει το 50% . Οι θεωρίες περί της αποχής είναι γνωστές και δεν χρήζουν επανάληψης. Θεωρητικά όταν κάποιος προβληματίζεται για κάτι , προσπαθεία να το αλλάξει και δεν κάθεται στην άκρη. Πρακτικά όμως πρέπει ο καθένας να συγκρίνει τη βαρύτητα που θα έχει η κάθε ψήφος σε σχέση με πιθανή αποχή στη συγκεκριμένη εκλογική μάχη. Ποιος θα κερδίσει και ποιος θα χάσει δηλαδή.
Γιάννης Σιδηρόπουλος
isidister@gmail.com