SIDIROPOULOS-EDITORIALΗ λήξη του αγώνα της Ξάνθης με τον Ατρόμητο, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αποτελέσματα, επανέφεραν τα χαμόγελα στο στρατόπεδο της Ξάνθης και επιβεβαίωσαν την άποψη ότι ο κοινός στόχος μιας ομάδας, ακόμη και αν είναι η παραμονή, δίνει νόημα στην προσπάθεια και προσφέρει πάθος και ικανοποίηση.

Αυτή ακριβώς η άχρωμη Ξάνθη των τελευταίων ετών που έκανε μεγάλες επιτυχίες και δεν κινδύνεψε ποτέ,  έδειξε περισσότερο ομάδα τώρα που έφτασε στο χείλος του γκρεμού. Και η βασική αιτία δεν είναι άλλη από τον τεράστιο κόσμο της που άλλαξε τα πάντα μέσα σε λίγες μέρες.

Όταν όλα έδειχναν χαμένα και οι παίκτες της ομάδας πελαγοδρομούσαν, ό κόσμος έκανε αυτό το εύθραυστο σύνολο μια πραγματική ομάδα και το έσπρωξε να κάνει νίκες που υπό το βάρος του βαθμολογικού άγχους και των προφανών κενών δεν θα είχε πάρει ποτέ. Ο κόσμος εξέπληξε τους περισσότερους παίκτες και αρκετοί ρώτησαν που ήταν κρυμμένος όλο αυτό τον καιρό. Ο κόσμος κάλυψε τα κενά της διοίκησης και ανέλαβε δράση. Ο κόσμος πίστεψε περισσότερο από όλους στην παραμονή και φαίνεται να σώζει την παρτίδα. Ο κόσμος της Ξάνθης έχει συναίσθηση της ιστορίας του, συγχώρεσε τα λάθη και επέστρεψε στο καθήκον για το καλό της ομάδας. Ο κόσμος έκανε αυτή την ομάδα να πεταχτεί ξανά μαζικά από τον πάγκο της σε κάθε γκολ και τους παίκτες να πανηγυρίζουν αγκαλιασμένοι στη φυσούνα και τα αποδυτήρια, ακόμη και αν ήρθαν μόλις τον Ιανουάριο. Ο συγκλονιστικός κόσμος κάλυψε τα φετινά λάθη όλων των υπολοίπων και έδωσε φτερά στην ομάδα, όταν φάνηκε ότι αυτή εγκαταλείπει την προσπάθεια.

Ο μεγάλος λαός της ομάδας και της πόλης, στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας αυτής της φώναξε με εμφατικό τρόπο «Τώρα είμαστε εμείς εδώ, μη φοβάστε τίποτε». Έχει στείλει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα και φαίνεται ότι ο ιδιοκτήτης της ομάδας το άκουσε πολύ καλά.

Παρόλο που η επικοινωνιακή πολιτική της ΠΑΕ έχει χαρακτηριστεί συχνά τραγική, σε αυτή την οριακή στιγμή, ο Χ. Πανόπουλος πήρε την κατάσταση στα δικά του χέρια και με την ομιλία του απάντησε στο μήνυμα του κόσμου. Ήταν για πρώτη φορά απόλυτα εύστοχος επικοινωνιακά αλλά, κυρίως, ήταν απόλυτα ειλικρινής με τον κόσμο της ομάδας, λέγοντας αυτά που όλοι ήθελαν να ακούσουν και σε αυτό το επίπεδο τα κατάφερε. Οι φίλαθλοι μίλησαν απευθείας στην καρδιά  και αυτός απάντησε με τον ίδιο τρόπο θέλοντας να ανταποδώσει την πίστη που εισέπραξε η ομάδα όταν τη χρειάστηκε. Οι πληροφορίες άλλωστε λένε ότι ήδη από τον αγώνα με τον Αστέρα δεν είχε κρύψει τη συγκίνησή του για την αντίδραση του κόσμου και ήθελε με κάποιο τρόπο να απευθυνθεί στους φίλους της ομάδας, Επέλεξε τελικά τον πιο άμεσο και ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα και στους συνεργάτες του,  για τους οποίους -είναι αλήθεια ότι-  ο κόσμος έχει ζητήσει την κεφαλή τους «επί πίνακι».

Μια χρονιά με τα χειρότερα αποτελέσματα αγωνιστικά, τελειώνει λυτρωτικά, έχοντας δυναμώσει τη σχέση της ομάδας με τους φίλους της, αυτούς που όπως ομολόγησε ο ιδιοκτήτης, δίνουν πραγματικό νόημα σε αυτό το οικοδόμημα. Μιλώντας στη γλώσσα τους και αναφερόμενος στην «ΑΟΞαρα όλων μας», παραλείποντας σκοπίμως να ονοματίσει με οποιοδήποτε άλλο τρόπο την ομάδα, έδειξε πέρα από τη λεκτική συγνώμη ότι αντιλαμβάνεται τη γνήσια και ανόθευτη αγάπη των φίλων της ομάδας που τη διατήρησε ζωντανή. Παραδέχτηκε τελικά ότι θέλει να είναι ένας από αυτούς και αυτό δεν θα του το αρνηθεί κανείς

Μέχρι να προχωρήσει αυτή η νέα σχέση που εγκαινιάστηκε, χρειάζονται πολλά άλλα βήματα αλλά έχει γίνει μια καλή αρχή. Το τελευταίο άρθρο γύρω από την ομάδα, που συζητήθηκε για πολύ καιρό στην πόλη και την ΠΑΕ και αποτέλεσε το πιο πολυδιαβασμένο άρθρο της ιστοσελίδας, είχε ως τίτλο τη «χρεοκοπία του μοντέλου» που ίσχυσε ως σήμερα. Φαίνεται ότι αμέσως μετά ο κόσμος με την δυναμική αντίδρασή του έκλεισε ένα κύκλο και ο ιδιοκτήτης αντιλήφθηκε ότι με αφετηρία αυτή την ευχάριστη – τελικά- συγκυρία ανοίγει ένας νέος, που όλοι ελπίζουν ότι θα διέπεται από την αγνή σχέση μεταξύ της ομάδας και των φίλων της,  που είναι πιο σημαντική από τις διακρίσεις. Ένα νέο μοντέλο λοιπόν, που ήταν προφανές ότι χρειάζεται για να διατηρηθεί στη ζωή και στο οποίο είναι αυτονόητο ότι ο κόσμος θα έχει λόγο.

Ο  κόσμος της Ξάνθης ήταν πάντοτε αυτός που την έβγαζε από τη δύσκολα. Και μια αναδρομή στο παρελθόν, τώρα πια δεν θα εκληφθεί ως νουθεσία: Μόλις μια φορά στην ιστορία της υποβιβάστηκε η Ξάνθη και μάλιστα τότε στο τελευταίο ματς της Β Εθνικής χάνοντας από τον ΠΑΣ ο κόσμος είχε το μεγαλείο να χειροκροτήσει τον αντίπαλο. Φαίνεται λοιπόν ότι εκείνο το δύσκολο απόγευμα του 1985 οι φίλοι της σαν να έδωσαν έναν όρκο να μην ξαναφήσουν ποτέ αυτή την ομάδα να ζήσει τέτοιες λύπες και φαίνεται ότι το καταφέρνουν ακόμη. Γιατί από εκείνη τη μέρα η ομάδα δεν ήταν ποτέ πια η ίδια και έκανε περήφανους τους φίλους της. Ο λαός της Ξάνθης δεν έγραψε ιστορία με την παρουσία μόνο στις πρόσφατες επιτυχίες της ομάδας αλλά έχει παρελθόν γεμίζοντας το δικό του και αρκετά άλλα γήπεδα της χώρα, δεκαετίες πίσω.  Από αυτές τις λαμπρές σελίδες ξεπήδησαν οι φίλαθλοι που επανεμφανίστηκαν στο γήπεδο και δικαιολογημένα απουσίασαν αυτά τα χρόνια. Εκεί ήταν λοιπόν κρυμμένος, για όσους ρωτούν.

Όσα χρόνια η Ξάνθη αγωνίζεται στο νέο της γήπεδο, έζησε αρκετές επιτυχίες είναι η αλήθεια, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να μαζέψει τόσους φίλους της και να δημιουργήσουν τέτοια ατμόσφαιρα, όπως στο ματς με τον Ατρόμητο με στόχο την παραμονή. Και αυτό σημαίνει πάρα πολλά για την Ξάνθη και του φιλάθλους της που έχουν ιδιαίτερη κουλτούρα και είναι φτιαγμένοι για δύσκολα, αποδεικνύοντας στην πράξη το σύνθημα που αναφέρει «Στις χαρές και στις λύπες μαζί».

Αυτή η ομάδα δεν έχει μεγάλη τροπαιοθήκη για να επιδείξει, ούτε ιδιαίτερα μακραίωνη ιστορία για να προβάλλει. Ο πλούτος της ομάδας είναι ο ίδιος ο κόσμος της, που υπήρξε συγκλονιστικός και δεν επιτρέπεται να του γυρίσουν ξανά την πλάτη.

Γ. Σιδηρόπουλος
isidister@gmail.com