SIDIROPOULOS-EDITORIALΜετά την ορκωμοσία της νέας βουλής ολοκληρώνεται η εικόνα για το πολιτικό συμπέρασμα που αφήνουν αυτές οι εκλογές στην περιοχή. Η νέα παρουσία του Σωκράτη Ξυνίδη στην πολιτική ζωή του τόπου, που έχει αναλυθεί επαρκώς, ανανεώνει τον πολιτικό λόγο και πρακτική στην περιοχή, καθώς πρόκειται για την ισχυρή παρουσία του κυβερνώντος κόμματος.

Από την άλλη, ο εκλεγμένος με ρεκόρ ψήφων Μάντατζη Τσετίν, ως κυβερνητικός πλέον, στοχεύει στην καλύτερη εκπροσώπηση των ψηφοφόρων του, ισορροπώντας όμως και πάλι σε τεντωμένο σχοινί καθώς θα πρέπει να αποφύγει να δημιουργήσει δυσαρέσκεια στο κόμμα του ή στους κόλπους των πιο «σκληρών» της μειονότητας. Λίγοι – δυστυχώς για τον κλάδο μας- αντιλήφθηκαν το νόημα όσων είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του Ο Π. Σγουρίδης. Το συμπέρασμα πάντως είναι ότι σίγουρα δεν αποσύρεται -και δεν αμφέβαλλε κανείς ποτέ γι΄αυτό- και ότι στο μυαλό του υπάρχουν πολλά συγκεκριμένα ή αόριστα σχέδια για το μέλλον.

Στη Νέα Δημοκρατία, μπορεί να παρατηρείται μια τοπική έντονη διαμάχη μεταξύ όσων κάποτε διαχειρίστηκαν με τραγικά λανθασμένο τρόπο και κυβερνητισμό την εξουσία που κατείχε το κόμμα τους, όμως ελάχιστη σημασία έχει η αυτοκριτική τη στιγμή κατά την οποία ο αγώνας της διαδοχής επισκιάζει τα πάντα. Ο αγώνας, πάντως, δεν διεξάγεται μεταξύ των μονομάχων της αρχηγίας, αλλά μεταξύ των υπολοίπων που διαγκωνίζονται για να προσχωρήσουν στο στρατόπεδο της Ντόρας Μπακογιάννη. Η έκβαση της μάχης έχει κριθεί πριν ακόμη ξεκινήσει και ήδη εδώ και ένα χρόνο ότι οι θεωρούμενοι δικοί της άνθρωποι τυγχάνουν ιδιότυπης ασυλίας και διευκολύνθηκαν μάλιστα ως προς την εκλογή τους στη βουλή. Στο κλίμα αυτό και ο τοπικός βουλευτής, ο οποίος μετά την εύκολη επικράτησή του επιχειρεί να επιβεβαιώσει την παρουσία του στην επόμενη μέρα της Νέας Δημοκρατίας.

Το απροσδόκητο ήρθε από το αρκετά πεσμένο Κ.Κ.Ε. το οποίο με δύο πανομοιότυπες ανακοινώσεις σε Ξάνθη και Ροδόπη καταφέρθηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορεί για καιροσκοπισμό ως προς την επιλογή του μουσουλμάνων υποψηφίων, καθώς υποσκέλισαν με μεγάλη διαφορά το ΚΚΕ και στους δύο νομούς. Για τον γράφοντα η ανακοίνωση αυτή αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη. Η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι που οι άνθρωποί του θα εκφράσουν δημόσια εφόσον το κρίνουν σκόπιμο αν και τα αποτελέσματα των εκλογών είναι προφανή. Όμως δεν μπορεί κανείς σκεπτόμενος να μην επισημάνει ότι το κόμμα που κατέβασε το 2004 τον Αχμέτ Κεχαγιά Ικσάν -σκληρό στέλεχος της συμβουλευτικής τότε- με τον οποίο τριπλασίασε τους ψήφους του, είναι άκομψο να κατηγορεί άλλο κόμμα για καιροσκοπισμό. Είναι όμως θλιβερή σύμπτωση ένα αριστερό κόμμα να εκφράζει δημοσίως τη ρητορική που τυχαίνει να διοχετεύουν εθνικιστικές και πρακτορικές οργανώσεις και υπηρεσίες στα φερέφωνά τους. Όποια και αν είναι η επιλογή του τρόπου διαχείρισης του εκλογικού αποτελέσματος, η ατραπός αυτή είναι επικίνδυνη.

Τέλος το ΛΑΟΣ, όπως ακριβώς και πανελλαδικά, έτσι και τοπικά δεν κατάφερε να καρπωθεί τη μεγάλη δυσαρέσκεια για τη Νέα Δημοκρατία, γεγονός που σημαίνει ότι δύσκολα θα υπάρξει στο μέλλον παρόμοια ευκαιρία για το κόμμα του Καρατζαφέρη, καθώς δεν θα υπάρξει τόσο χαμηλό ποσοστό της Ν.Δ.  Οι διαχρονικές κριτικές ότι τα πρόσωπα που απαρτίζουν τις κομματικές οργανώσεις του ΛΑΟΣ δεν εμπνέουν σεβασμό καταρρίφθηκαν στην Ξάνθη από την ίδια τη Νέα Δημοκρατία, η οργάνωση της οποίας απέδειξε στις πρόσφατες εκλογές ότι δεν ήταν τυχαία η πλήρης χρεοκωπία της περιοχής.

 

Για τον πολίτη, οι προσδοκίες από μια νέα κυβέρνηση αφήνουν μια χαραμάδα αισιοδοξίας σε μια πραγματικά δύσκολη εποχή. Η μεγάλη επικοινωνιακή υπεροχή της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την εσωστρέφεια της αντιπολίτευσης που θα διαρκέσει για μερικούς ακόμη μήνες, δίνουν τη δυνατότητα στο ΠΑΣΟΚ πανελλαδικά και τοπικά να προχωρήσει σε ρήξεις και τομές όσο είναι νωρίς.  Αμέσως μετά τις εκλογές πάντως το ενδιαφέρον -αλλά και η όρεξη κάποιων-  στράφηκε στο Δήμο της Ξάνθης, καθώς στις εκλογές που γίνονται σε ένα χρόνο είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν περισσότεροι από 6 συνδυασμοί (!)

 

Γιάννης Σιδηρόπουλος