SIDIROPOULOS-EDITORIALΤα αποτελέσματα των εκλογών στο Νομό Ξάνθης επιβεβαίωσαν απόλυτα τα προγνωστικά που υπήρχαν γι’αυτές, όπως είχαν προαναγγελθεί όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Τα πολιτικά μηνύματα δεν αφορούν μόνο την προφανή λαϊκή δυσαρέσκεια για τη Νέα Δημοκρατία που εκφράστηκε πανελλαδικά αλλά εμπεριέχουν και τοπικό χαρακτήρα.

Ξεκινώντας από τους νικητές θα πρέπει κανείς να επισημάνει τον μεθοδικό τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ – σε προφανή αντιδιαστολή με τη Ν.Δ.- και την συσπείρωση που παρατηρήθηκε. Οι ψηφοφόροι, πάντως, που έδωσαν απλόχερη στήριξη στο ΠΑΣΟΚ, θα την ανακαλέσουν πολύ γρήγορα και και με πολύ κυνικό τρόπο εφόσον δεν ανταποκριθεί άμεσα στις προσδοκίες.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν οι επιδόσεις των υποψηφίων βουλευτών. Ο Μάντατζη Τσετίν πραγματοποίησε νέο ρεκόρ σταυρών παρά τα όσα απίθανα προέβλεπε ο τοπικός τύπος, εμφάνισε μεγάλη αποδοχή σε κάθε γεωγραφική περιοχή του Νομού. Παράλληλα, όμως, η συμμετοχή του Σωκράτη Ξυνίδη προσέδωσε στο ψηφοδέλτιο τη δυνατότητα να διεισδύσει σε άλλους κομματικούς χώρους.  Είναι αλήθεια ότι ο νέος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν κατέβηκε στην αναμέτρηση με συνήθεις πολιτικούς όρους και ο «αέρας» της υποψηφιότητάς του προσέλκυσε στο ΠΑΣΟΚ ψηφοφόρους όλου του πολιτικού φάσματος. Αυτή είναι ίσως και η αιτία της επικράτησής του τελικά, αφού ο άριστος γνώστης των εκλογικών νικών,Παναγιώτης Σγουρίδης είχε το πλεονέκτημα απέναντί του. Εντούτοις ο Σωκράτης Ξυνίδης δικαιώθηκε για τις επιλογές του και δεν επιβεβαίωσε τους φόβους κάποιων συνεργατών του ότι αυτός ο αντικομφορμισμός δεν συνάδει με τον συνήθη τρόπο που κερδίζονται οι εκλογές. Η αίσθηση του γράφοντος είναι ότι αυτή ήταν και η δυσκολότερη μάχη που είχε να δώσει ο Σωκράτης Ξυνίδης στην πολιτική του σταδιοδρομία, ο οποίος στο μέλλον θα διαθέτει έναν υποτυπώδη  μηχανισμό -με την έννοια της εκλογικής οργάνωσης-  που θα διευκολύνει την εκλογή του καθώς η πρώτη εκλογή είχε έντονο το συναισθηματικό στοιχείο, αντιπροσωπευτική και της μέχρι σήμερα παρουσίας του.

Από την άλλη πλευρά, η ήττα της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι θα βρίσκεται κάτω από το εκλογικό μέτρο με τον πιο εμφατικό τρόπο ενώ έχει εκλογική καθίζηση μέσα και έξω από την πόλη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Καθώς η συζήτηση επικεντρώνεται στον Αλέξανδρο Κοντό η ψυχρή ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι απώλεσε το1/3 των σταυρών, όπως ακριβώς συνέβη με τις ψήφους του κόμματός του, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι διατήρησε σε μεγάλο βαθμό τις δυνάμεις του, πλην όμως χωρίς αντίπαλο. Δεν μπορεί κανείς να μην επισημάνει ότι σε ένα κομματικό τοπίο στο οποίο ο κύριος Κοντός παίζει μόνος του εδώ και χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για το αποτέλεσμα της Ν.Δ. αναγκαστικά βαραίνει τον ίδιο και, σε πολύ μικρό βαθμό μόνο, επιμερίζεται στους δύο υποψήφιους που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο.

Τα μηνύματα ήταν σαφέστατα από τις εκλογές του 2007, όμως δεν υπήρξε καμία κίνηση αντιστροφής του κλίματος και η Ν.Δ. συνέχισε στην ίδια χαοτική κατάσταση. Σκεπάστηκαν όλα κάτω από την ευφορία της υπουργοποίησης του κυρίου Κοντού, την ικανοποίηση για το γεγονός ότι λίγο πριν είχε καταφέρει να ελέγξει απόλυτα τη ΝΟΔΕ και τη βεβαιότητα ότι ρύθμιζε απόλυτα τα πολιτικά πράγματα στην Ξάνθη, έχοντας απαλλαγεί από την παρουσία του Φιλ. Τσαλίδη. Αν το σκάνδαλο του Βατοπεδίου στοίχισε στο κόμμα και τον Αλέξανδρο Κοντό είναι μια συζήτηση που δεν θα καταλήξει ποτέ σε ασφαλές συμπέρασμα, όπως επίσης και αν ο Κ. Καραμανλής έπραξε καλώς που τον διέσωσε (σκεπτόμενος μάλλον την επόμενη μέρα στο κόμμα). Όμως όλες οι υπόλοιπες επιλογές Καραμανλή σε αυτή τη συγκυρία αποδείχθηκαν τραγικά λανθασμένες, αν κάτι αυτό σημαίνει.

Ο «μικρός» νικητής των εκλογών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αύξησε σημαντικά τα ποσοστά του, υποσκέλισε το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ και αποτελεί την τρίτη πολιτική δύναμη Νομό Ξάνθης. Σίγουρα δεν πραγμάτωσε τις –θεωρητικές- ελπίδες που είχε να διεκδικήσει την εκλογή βουλευτή, αλλά ρεαλιστικά αυτό ήταν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για όσους, πάλι, επιχειρούν να αποδώσουν αυτή την άνοδο σε κάποια «γραμμή», όπως αρέσκονται,  θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άντλησε από την ίδια δεξαμενή που αντλούν τα δύο μεγάλα κόμματα τα οποία εδώ και 35 χρόνια πανηγυρίζουν τις νίκες τους χωρίς να αποδίδουν τις μετακινήσεις των μειονοτικών ψήφων σε κάποια «γραμμή» . Παράλληλα το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα με ξεκάθαρη θέση για το μειονοτικό ζήτημα – αμφιλεγόμενη μεν υπαρκτή δε- καθώς επίσης και η πρωτιά του Ζεϊμπέκ Χουσεΐν , ενεργού μέλους του ΣΥΝ, εξηγούν με πολιτικούς όρους την μεγάλη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη. Άλλωστε αν μελετήσει κανείς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τους υποψήφιους όλων των κομμάτων από τη μειονότητα, θα διαπιστώσει ότι στην αριστερή συμμαχία βρίσκονται οι πλέον μετριοπαθείς.

Επιγραμματικά, η  τεράστια εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη σηματοδοτείται από την είσοδο στην πολιτική του Σωκράτη Ξυνίδη, που ολοκληρώνει με τον πλέον επιτυχημένο τρόπο την ανανέωση που ξεκίνησε στο τοπικό ΠΑΣΟΚ μετά την ανάδειξη του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία. Η νίκη αυτή δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες και επιπρόσθετες ευθύνες για τον τρόπο που θα διαχειριστεί τοπικά τον πολιτικό έλεγχο. Ο αντίστοιχος τρόπος που η Νέα Δημοκρατία χειρίστηκε την εξουσία της την τελευταία εξαετία, η τραγική κατάσταση του νομού σήμερα, οι αστείες επιλογές προσώπων  που  ικανοποιούσαν τα κριτήρια της ανικανότητας και της έλλειψης φιλοδοξίας, οι επιβαλλόμενες εσωκομματικές ισοροπίες που καθόρισαν κάθε έκφανση της πολιτικής ζωής, υπήρξαν στοιχεία που γιγάντωσαν τη λαϊκή δυσαρέσκεια στην Ξάνθη.

Επειδή όμως της Νέας Δημοκρατίας προηγήθηκε μια διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, η οποία τοπικά δεν διέφερε αρκετά, απομένει στο νέο ΠΑΣΟΚ της Ξάνθης να αποδείξει ότι διαθέτει τη σύνεση να διαχειριστεί τα τοπικά πράγματα με διαφορετική λογική. Πρώτη ευκαιρία οι επιλογές των προσώπων που θα στελεχώσουν κρατικές θέσεις στην περιοχή. Ακολούθως, «πεδίον δόξης λαμπρό» αποτελεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει τη χρυσή ευκαιρία, σε συνδυασμό με την κατάργηση του 42%, να αποδείξει πολύ σύντομα ότι θέλει πραγματικά να κερδίσει μάχες. Γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια η γενικότερη αίσθηση και οι περισσότερες επιλογές συνέτειναν στην κοινή εκτίμηση ότι απλώς δεν ήθελε.

Νικητές και ηττημένοι υπάρχουν πολλοί σε κάθε αναμέτρηση. Η νίκη και η ήττα σε τόσο μεγάλες δόσεις αποδεικνύονται συχνά λυτρωτικές για όλους. Σίγουρα αυτές οι εκλογές, παρότι κινήθηκαν σε ήπιους τόνους, έδωσαν δυνατές συγκινήσεις. Ακόμη και για τους ηττημένους, εφόσον διαθέτουν κοινό νου, η ήττα αυτή είναι μια αφετηρία. Άλλωστε το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ξάνθη δεν μπορεί να επαναληφθεί στο μέλλον καθώς τότε θα μιλάμε για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Η εποχή αυτή όμως που ακολουθεί για πολλούς ασχολούμενους με τα κοινά και έχοντες μνήμη έχει μια μεγάλη δόση ευθυμίας καθώς είναι η εποχή της «κυβίστησης», που είχε ξεκινήσει ήδη από την προεκλογική περίοδο.

Γιάννης Σιδηρόπουλος

Υ.Γ.
Οι δημοσιογράφοι – όταν έχουν στοιχειώδη συναίσθηση ή έστω γνώση του ρόλου τους – δεν συγχαίρουν, δεν επιχαίρουν και δεν εύχονται σε κανέναν και για τίποτε. Είναι πάντα εκεί για να καταγράφουν και όχι να συναλλάσσονται με την εξουσία ή να παραγοντίζουν. Αν αυτό είναι ο απόλυτος κανόνας στην περιοχή, ο γράφων προσπαθεί να αποδείξει από την πρώτη μέρα που βρέθηκε στο προσκήνιο ότι αποτελεί την εξαίρεση. Και πιστεύουμε ότι σε αυτές τις εκλογές επιβεβαιώθηκε η προσδοκία μας να αποτελούμε ένα «εναλλακτικό» μέσο ενημέρωσης σε όλα του.