SIDIROPOULOS-EDITORIALΤην πιο ενδιαφέρουσα και ταραγμένη προεκλογική περίοδο των τελευταίων δεκαετιών περνά ο Νομός της Ξάνθης στην πορεία για την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου. Αναμέτρηση που θα μείνει στην ιστορία για διάφορους λόγους καθώς πολλά είναι τα στοιχεία που διαφοροποιούν το σκηνικό από κάθε άλλη φορά.Φυσικά κυρίαρχο ζήτημα είναι η αναταραχή στη Νέα Δημοκρατία, την οποία τόσο κεντρικά όσο  -φυσικά- και τοπικά, το κυβερνών κόμμα διαχειρίστηκε με το χειρότερο δυνατό τρόπο, φθείροντας ακόμη περισσότερο την αρνητική εικόνα με την οποία κατέρχεται στην εκλογές.

Ουδείς γνωρίζει αν η διάσωση των Μπασιάκου και Κοντού από το Μαξίμου θα στοιχίσει εκλογικά σε κεντρικό επίπεδο καθώς αφήνει σκιές στην πολυδιαφημισμένη προσπάθεια απεμπλοκής του Πρωθυπουργού από τα μεγάλα σκάνδαλα και κυρίως αυτό του Βατοπεδίου. Είναι αλήθεια όμως ότι τοπικά το σκάνδαλο αυτό, στην έδρα των διαφιλονικούμενων εκτάσεων, θα στοιχίσει στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας πολύ περισσότερα. Στο ήδη διαμορφωμένο αρνητικό κλίμα των εκλογών, ήρθαν να προστεθούν οι παλλινωδίες των τελευταίων ημερών που ταπείνωσαν ανεπανόρθωτα τη Νέα Δημοκρατία τοπικά και ξεπέρασαν τα όρια του φαιδρού. Άλλωστε το γεγονός ότι ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας εκλιπαρούσε τοπικά στελέχη σε μια επαρχία για να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο αλλά και η τελική του φτωχή στελέχωση, μαρτυρούν παρακμή και συνηγορούν σε αυτό που όλοι περιμένουν από τα αποτελέσματα του Νομού Ξάνθης, τα οποία ενδέχεται να είναι συγκλονιστικά χαμηλά για την άλλοτε κραταιά παράταξη του Νομού.

Οι δύο αποχωρήσεις, είτε οφείλονται σε ομολογία αδυναμίας εκλογής όπως εκτιμά ο κος Κοντός, είτε σε ευκαιρία των «ριγμένων» να εκδικηθούν τον εσωκομματικό τους αντίπαλο και όσους τον στηρίζουν, είτε στη θέση που διατυπώθηκε ότι οι συνυποψήφιοι του πρώην Υπουργού δεν μπορούν να τον υπερασπιστούν στην κομματική βάση για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο αλλά ούτε και να συμφωνήσουν με τις κατηγορίες του κόσμου, δημιούργησαν μια ζοφερή κατάσταση. Όμως τα μηνύματα υπήρχαν και ήταν ήδη ηχηρά. Άρα λοιπόν, όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν από το γράφοντα, υπάρχει ένας εκλογικός μηχανισμός και μια δεδομένη ηγεμονία του Αλέξανδρου Κοντού στο εσωτερικό του κόμματος στην Ξάνθη, η οποία αρέσκεται να επαίρεται ότι εξοβέλισε κάθε άλλη τοπική δύναμη από τον πολιτικό χάρτη.

Αυτή λοιπόν η ηγετική παρουσία του πρώην Υπουργού μοιραία χρεώνεται τα αρνητικά αποτελέσματα που υπήρξαν μέχρι σήμερα για το κόμμα του στην περιοχή, αυτή θα χρεωθεί και την πανωλεθρία που κυοφορείται στις κάλπες της 4ης Οκτωβρίου, συνεπεία όχι μόνο της κυβερνητικής φθοράς αλλά κυρίως των τοπικών ισορροπιών που διαμορφώθηκαν. Άλλωστε για ένα βουλευτή που κατεβαίνει ουσιαστικά μόνος του στο ψηφοδέλτιο (χωρίς αυτό να μειώνει τους συνυποψήφιούς του) το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι οι σταυροί του αλλά οι ψήφοι του κόμματός του.  Όσο για τα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας και το περιβάλλον του Πρωθυπουργού, είχαν λάβει έγκαιρα προειδοποιήσεις αλλά επέμειναν να χειριστούν την υπόθεση με τρόπο που τους εξέθεσε όχι μόνο τοπικά, αλλά προκάλεσε και πανελλαδικό θόρυβο.

Στον αντίποδα του εσωκομματικού σπαραγμού της κυβερνώσας παράταξης, η κυβερνητική προσμονή για το κόμμα του ΠΑΣΟΚ μετά το μεγαλύτερο διάλειμμά του από την εξουσία, δημιουργεί κατάσταση ευφορίας στα στελέχη του. Παράλληλα όμως μαίνεται η πιο ενδιαφέρουσα μάχη για την κατάληψη της μιας θέσης που φαίνεται ότι οδηγεί στη Βουλή μεταξύ των χριστιανών υποψηφίων αφού η μία έδρα, όπως προκύπτει και από τη στελέχωση στα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων, μάλλον θα καταλήξει στον Τσετίν Μάντατζη.

Παρά το οριακό ποσοστό των προηγούμενων εκλογών για την Παναγιώτη Σγουρίδη, σε αυτές τις εκλογές, λίγους μήνες μετά τη συμπλήρωση 20 ετών στο κοινοβούλιο, απειλείται περισσότερο από κάθε άλλη φορά η έδρα του. Ο Σωκράτης Ξυνίδης συγκεντρώνει μεγάλο μέρος της κομματικής βάσης και διαθέτει ένα ενθουσιώδες κοινό υποστηρικτών που βλέπει στο πρόσωπό του το μέλλον της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που είναι ξεκάθαρη η στράτευσή του στο στρατόπεδο του Προέδρου του κινήματος. Το κλίμα αυτό που θυμίζει ίσως αυτό με το οποίο αναδείχτηκε το ΄89 ο Παναγιώτης Σγουρίδης, δεν έχει παρασύρει κανέναν από όσους ψύχραιμους γνωρίζουν ότι ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής είναι ένας πολιτικός που ξέρει να κερδίζει εκλογές, αήττητος ων, μέχρι σήμερα σε όλες τις πολιτικές του αναμετρήσεις, και οι περισσότεροι συμφωνούν ότι σίγουρα δεν έχει πει την τελευταία του λέξη.

Πονοκέφαλος που πρέπει να διαχειριστεί ο Σωκράτης Ξυνίδης και το γεγονός ότι καθώς πολλοί τον έχρισαν ως τον επόμενο ισχυρό πολιτικό άνδρα της περιοχής, αρκετοί είναι αυτοί που σπεύδουν να «κλείσουν θέση» για την επόμενη μέρα, εκφράζοντας την αμέριστη υποστήριξή τους στο πρόσωπό του. Για τους γνωρίζοντες, ο πονοκέφαλος αυτός δεν είναι ευχάριστος καθώς στην πολιτική τα μικροσυμφέροντα όλων αυτών των «ξαφνικών» φίλων συγκρούονται πολύ συχνά και οι υμνητές μετατρέπονται σε υβριστές- προσφιλής εναλλαγή διαφόρων παραγόντων της περιοχής.

Στα μικρότερα κόμματα η πίεση αυτή του άερα νίκης που διαθέτει το ΠΑΣΟΚ στην περιοχή, για πολλούς λόγους, δημιουργεί προβλήματα. Φαίνεται πάντως ότι τους κραδασμούς θα απορροφήσει η Νέα Δημοκρατία και οι υπόλοιποι θα βγουν αλώβητοι. Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ που θα έπρεπε να απειλείται περισσότερο, φαίνεται ότι παρουσιάζει ισχυρές αντοχές (πέρα από τις δημοσκοπικές του αντοχές πανελλαδικά) και κατάφερε να παρουσιάσει ένα αξιόμαχο ψηφοδέλτιο, παρά την εσωστρέφεια. Παραμένει όμως πάντα ένα ερωτηματικό.

Στην πορεία για τις εκλογές, φοβίζει κάποιους η άγνοια του εκλογικού νόμου, όμως στις περιπτώσεις των τριεδρικών περιοχών όπως η Ξάνθη είναι σχεδόν δεδομένο ότι το πρώτο κόμμα εκλέγει δύο βουλευτές και το δεύτερο έναν, πολύ περισσότερο τώρα που το πρώτο κόμμα αναμένεται να συμπίπτει και πανελλαδικά. Είναι όμως πολύ πιθανό ο βουλευτής της Ν.Δ. στην Ξάνθη, για πρώτη φορά να υπολείπεται του εκλογικού μέτρου, το οποίο είναι 33,3 %.

Για τον κόσμο λίγα πράγματα πρόκειται να αλλάξουν και ο χειμώνας προδιαγράφεται βαρύς και δύσκολος οικονομικά. Άλλωστε οι κρίσιμοι μήνες που ακολουθούν ίσως θέσουν εν αμφιβόλω την ισχύ του πολιτικού συστήματος της χώρας και αναδιατάξουν τις δυνάμεις που το συγκροτούν. Τέλος η κατάρρευση του κυβερνώντος κόμματος σε κάθε επίπεδο, μάλλον δίνει την πολυπόθητη αυτοδυναμία στο ΠΑΣΟΚ παρά τη δεδομένη είσοδο του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Και αυτό είναι κάτι που δεν υπολόγισαν σωστά όσοι εισηγήθηκαν στον Πρωθυπουργό τη λύση της αξιοπρεπούς ήττας που ακολούθησε.

Γιάννης Σιδηρόπουλος
isidister@gmail.com