SIDIROPOULOS-EDITORIALH πρόσφατη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, που γνωμοδότησε αρνητικά για την εγκατάσταση του εμπορικού Κέντρου της Αθωνικής Τεχνικής, αποτέλεσε ένα επεισόδιο υποβάθμισης του ρόλου του νομαρχιακού συμβουλίου καθώς η τελική ψήφος των νομαρχιακών συμβούλων – η οποία πέρασε από διάφορα κύματα και στρατόπεδα μέχρι την τελική έκφρασή της- στις περισσότερες περιπτώσεις υπαγορεύτηκε από τοπικούς παράγοντες και δεν αποτέλεσε αντικείμενο ελεύθερης επιλογής.

Όσο και αν αυτό ακούγεται μειωτικό για αρκετούς από τους συμβούλους, ακόμη και αν κάποιοι έσπευσαν να δικαιολογήσουν καθυστερημένα την επιλογή τους, είναι προφανές ότι αυτοί που διαμόρφωσαν την οριακή πλειοψηφία 10-9  εναντίον της επένδυσης έσπευσαν την επομένη να πανηγυρίσουν γι’ αυτή τους την εσωκομματική επικράτηση, κυρίως σε ότι αφορά στη συμπολίτευση. Στην πλευρά της αντιπολίτευσης η πλειοψηφία διαμορφώθηκε από τις αρνητικές ψήφους των πέντε μειονοτικών υποψήφιων έναντι των τεσσάρων χριστιανών με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Παράλληλα, μπορεί οι επαγγελματίες της περιοχής –είτε σκεπτόμενοι με βάση το μικροσυμφέρον είτε υπό το πρίσμα συγκροτημένης αντίληψης για το ζήτημα- να αισθάνονται δικαιωμένοι για το αποτέλεσμα, όμως είναι γεγονός ότι αυτό δεν διαμορφώθηκε από τις δικές τους πιέσεις ως φορέων και ως ψηφοφόρων αλλά από τη συγκυρία πολιτικών ισορροπιών. Άλλωστε η συρρίκνωση των τοπικών εμπορικών επιχειρήσεων δεν θα προέλθει από την επέλαση των εμπορικών κέντρων αλλά από τη εμμονή της πλειοψηφίας των εμπορικών καταστημάτων του κέντρου να μην εκσυγχρονίζονται και να απαιτούν από την τοπική κοινωνία να τους συντηρεί ως οικονομική ελίτ, κόντρα στο συμφέρον του, επειδή έχουν γαλουχηθεί με αυτή την αντίληψη σε περασμένες δεκαετίες.

Ο γράφων έχει λάβει εξαρχής θέση για το ζήτημα του Εμπορικού Κέντρου επισημαίνονται ότι ουδείς έχει την παραμικρή διάθεση να υποστηρίξει τα συμφέροντα των εμπόρων της Ξάνθης, όταν οι ίδιοι εδώ και χρόνια παρακολουθούν αδιάφορα διάφορες άλλες ομάδες επαγγελματιών να εξαφανίζονται από την επέλαση μεγάλων επιχειρήσεων στην περιοχή. Παράλληλα καθώς αρνούνται πεισματικά να προσαρμοστούν στις σύγχρονες συνθήκες,  φροντίζουν να διασπείρουν με την πρώτη ευκαιρία το δικό τους χρήμα – κουτοπόνηρα σκεπτόμενοι- σε άλλες οικονομίες στο όνομα του ελεύθερου ανταγωνισμού. Αυτός ο ελεύθερος ανταγωνισμός λοιπόν, που τον ευαγγελίστηκαν πολλοί αλλά τον αντιλήφθηκαν λιγότεροι, θα συντρίψει τον τοπικό οικονομικό ιστό σύντομα.

Και κάποιες αποφάσεις όπως η πρόσφατη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, στο μέλλον θα φαντάζουν μάλλον αστείες. Γιατί κανένας θεσμός δεν πρόκειται να αποτρέψει την οικονομική δραστηριότητα και την εγκατάσταση ξένων επενδύσεων, παρά μόνο να καθυστερήσει αυτές που δεν είναι «αρεστές» σε κάποιους. Γι’ αυτό όσοι πανηγυρίζουν σήμερα για την αρνητική γνωμοδότηση, θα πρέπει να πουν στην τοπική κοινωνία γιατί σιωπούσαν όταν διάφορες άλλες «αλυσίδες» και επιχειρήσεις εκτόπιζαν τα τοπικά συμφέροντα από την αγορά, όπως επίσης θα κληθούν στο μέλλον να λογοδοτήσουν όταν άλλες επενδύσεις θα «περάσουν» με άνεση από ανάλογους θεσμούς. Άλλωστε δεν πέρασαν ώρες από την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου πριν γνωστοποιηθεί από διάφορα φερέφωνα ότι υπάρχουν «σοβαροί επενδυτές» που ενδιαφέρονται για το ακίνητο της ΣΕΒΑΘ, προκαλώντας θυμηδία. Πρώτος εγώ, κύριοι, αν μου χαρίσετε και μένα την περιουσία των δημοτών της Βιστωνίδας.

Όσον αφορά, τέλος, τη συγκεκριμένη επένδυση της Αθωνικής Τεχνικής, φυσικά και δεν πρόκειται να στεναχωρηθούμε που ένας «καρχαρίας» θα χάσει μερικά ακόμη υπερκέρδη από έναν άλλον «καρχαρία» στον Ίασμο. Δικό τους το πρόβλημα. Άλλωστε  το ΧanthiPress.gr, αρνείται πεισματικά να αποτελέσει τόσο τον χειροκροτητή «μεγάλων πολιτικών ανδρών» της περιοχής, όσο και τον «συνήγορο» των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Γιάννης Σιδηρόπουλος
isidister@gmail.com